NRK Meny
Normal

Har skrevet bok om 33 utrolige nordmenn

Webjørn Espeland fra Bø har et sterkt ønske om at de ville og sprø historiene om mirakuløse og eventyrlige nordmenn ikke skal gå i glemmeboka. Slikt blir det bok av.

Webjørn Espeland

Bøheringen Webjørn Espeland har alltid likt å snakke med alle slags folk, noe mange år i NRKs «Reiseradioen» har vært et godt bevis på. Nå har han fått med seg radiofolk på å skrive boka «33 utrolige nordmenn».

Foto: Jan Henrik Mo / NRK

– Det er fantastisk moro å jobbe med dette, sier Webjørn Espeland.

Nå har 36-åringen gitt ut en bok om elleville nordmenn helt tilbake fra 900-tallet og fram til vår tid. I boka er det historier om alle slags folk, som Ole Bull, Martin Schanche og telemarkingen Kurt Sivertsen.

Vil fortelle historiene videre

«33 elleville nordmenn leverer historier du ikke vil glemme, historier som skapt for ethvert vorspiel eller familieselskap», heter det i bokbeskrivelsen.

Boka handler om ulike historier fra nordmenn, som for eksempel hvordan Hans Peder Borgenstierne klarte å forlove seg med mer enn 400 kvinner. Videre om tvillingparet som slåss mot Hitler, både under tungtvannsaksjonen på Rjukan og i Hollywood.

Svaret på hvem dette tvillingparet var, er Knut Haukeli og Sigrid Guri Haukeli. En historie Espeland forteller om med stor entusiasme.

– Elleve dager etter Knut Haukeli senka ferga DF Hydro på Tinnsjøen, hadde søsteren premiere på en film der hun var på rømmen fra Hitler. Da var altså broren på rømmen fra Hitlers folk i virkeligheten, sier Espeland.

Glad i å underholde

Webjørn Espeland har vært framme med pennen før, og har blant annet gitt ut bøker for barn. Men mest kjent er han fra radioverden, der han blant annet har vært i P3 og «Reiseradioen» på NRK de siste ti årene. Dermed er det kanskje ingen stor gåte hvordan han fikk med seg P3-kollegaene Ken Wasenius-Nilsen og Sven Bisgaard Sundet på å lage boka. Og interessen for å underholde, kommer definitivt til syne gjennom boka om eventyrlige nordmenn.

– Det er jo historier som vi ikke vil skal gå i glemmeboka, sier Espeland.

Og det kan se ut til at bøheringens ønske går i oppfyllelse, for forlaget melder om gode salgstall.

– Det ligger sånne store hauger hos bokhandlere, det er jo moro å se. Da håper vi jo at de haugene skal bli mindre også, sier Espeland.

– Tror du det vil bli skrevet bok om noen telemarkinger som lever nå?

– Det er det helt sikkert. Torgeir Straand, for eksempel, sier Espeland.


.

 • Gasslekkasje på Herøya

  En gasslekkasje på Yaras anlegg på Herøya er under kontroll etter at 200 liter ammoniakk lakk ut. Det forteller operasjonsleder Vidar Aaltvedt hos politiet i Telemark. Lekkasjen skjedde litt over kl. 1700 i dag. Ingen personer ble skadet. Målinger i området viser at det nå ikke er fare for liv og helse. Politiet og bedriften skal jobbe videre med å finne ut av årsaken til ammoniakklekkasjen.

 • Helikopter rykket unødig ut

  Et helikopter fra Sola rykket ut til Kvinesdal i forbindelse med aktivering av SOS-funksjon på en smartklokke, men det viste seg å være falsk alarm. Hovedredningssentralen ber personer med slike nødsendere om å sette seg inn i hvordan de virker.

 • – Nedslående kontrollresultat

  To personer mistet førerkortet og 24 personer fikk bøter i en trafikkontroll i Gransherad søndag. Barn med rattkjelker gikk langs veien mens kontrollen pågikk.

  – Resultatet av dagens kontroll var nedslående. Det som er helt sikkert er at UP vil besøke Gransherad igjen, skriver politiet på Twitter.

 • Notoddens kamp avlyst

  Notoddens treningskamp mot Åsane er avlyst grunnet sykdom i troppen og overvann på banen. Hele ni spillere er blitt syke. Kampen skulle egentlig startet klokken 16 i ettermiddag,