NRK Meny
Normal

Har skrevet bok om 33 utrolige nordmenn

Webjørn Espeland fra Bø har et sterkt ønske om at de ville og sprø historiene om mirakuløse og eventyrlige nordmenn ikke skal gå i glemmeboka. Slikt blir det bok av.

Webjørn Espeland

Bøheringen Webjørn Espeland har alltid likt å snakke med alle slags folk, noe mange år i NRKs «Reiseradioen» har vært et godt bevis på. Nå har han fått med seg radiofolk på å skrive boka «33 utrolige nordmenn».

Foto: Jan Henrik Mo / NRK

– Det er fantastisk moro å jobbe med dette, sier Webjørn Espeland.

Nå har 36-åringen gitt ut en bok om elleville nordmenn helt tilbake fra 900-tallet og fram til vår tid. I boka er det historier om alle slags folk, som Ole Bull, Martin Schanche og telemarkingen Kurt Sivertsen.

Vil fortelle historiene videre

«33 elleville nordmenn leverer historier du ikke vil glemme, historier som skapt for ethvert vorspiel eller familieselskap», heter det i bokbeskrivelsen.

Boka handler om ulike historier fra nordmenn, som for eksempel hvordan Hans Peder Borgenstierne klarte å forlove seg med mer enn 400 kvinner. Videre om tvillingparet som slåss mot Hitler, både under tungtvannsaksjonen på Rjukan og i Hollywood.

Svaret på hvem dette tvillingparet var, er Knut Haukeli og Sigrid Guri Haukeli. En historie Espeland forteller om med stor entusiasme.

– Elleve dager etter Knut Haukeli senka ferga DF Hydro på Tinnsjøen, hadde søsteren premiere på en film der hun var på rømmen fra Hitler. Da var altså broren på rømmen fra Hitlers folk i virkeligheten, sier Espeland.

Glad i å underholde

Webjørn Espeland har vært framme med pennen før, og har blant annet gitt ut bøker for barn. Men mest kjent er han fra radioverden, der han blant annet har vært i P3 og «Reiseradioen» på NRK de siste ti årene. Dermed er det kanskje ingen stor gåte hvordan han fikk med seg P3-kollegaene Ken Wasenius-Nilsen og Sven Bisgaard Sundet på å lage boka. Og interessen for å underholde, kommer definitivt til syne gjennom boka om eventyrlige nordmenn.

– Det er jo historier som vi ikke vil skal gå i glemmeboka, sier Espeland.

Og det kan se ut til at bøheringens ønske går i oppfyllelse, for forlaget melder om gode salgstall.

– Det ligger sånne store hauger hos bokhandlere, det er jo moro å se. Da håper vi jo at de haugene skal bli mindre også, sier Espeland.

– Tror du det vil bli skrevet bok om noen telemarkinger som lever nå?

– Det er det helt sikkert. Torgeir Straand, for eksempel, sier Espeland.


.

 • Vasslekkasje på Åfoss

  På Åfoss i Skien stengde vassverket kranene i ein halv time i sekstida i kveld på grunn av lekkasje.

  Laster Twitter-innhold
 • Fagforbundets leder er gjenvalgt

  Mette Nord ble tirsdag gjenvalgt som leder i Fagforbundet. Odd-Haldgeir Larsen og Sissel M. Skoghaug fortsetter som nestledere. Valgene fant sted på Fagforbundet landsmøte. Nord. som har leda forbundet siden 2013, stilte uten motkandidat.

 • Rådyrkalven måtte avlivast

  Viltnemnda kom til Håvundvegen for å hjelpe til med ein rådyrkalv som var i klem under ein høyball. Kalven måtte dessverre avlivast, melder politiet.

 • Rykkjer ut for å hjelpe rådyrkalv

  Politiet rykkjer ut til Håvundvegen for å hjelpe ein innringar med å få laus ein rådyrkalv som er klemt under ein høyball.