NRK Meny
Normal

Fant Audi A4 i småbiter

Jørn Austad og gjengen i Grep har ryddet søppel langs 55 mil av veiene i Grenland. Noen funn har fått dem til å måpe.

Jørn Austad, arbeidsleder ved GREP i Porsgrunn, forteller at ansatte ved GREP har plukket rundt 15 tonn søppel lang veier i Telemark i år. Bildene viser søppel som ble funnet under rydding i 2013.

Arbeidsleder Jørn Austad forteller at ansatte ved GREP har plukket 15 tonn søppel lang veier i Telemark i år. Alt fra bleier til biler. Bildene viser søppel som ble funnet under rydding i 2013.

Dagen før 1. mai er de på jobb langs veiene nær Porsgrunn sentrum. Siden snøen gikk denne våren, har de 20 ansatte i atføringsbedriften Grep rydda langs til sammen 55 mil vei. Nå gjenstår bare 5-6 mil før gjengen i Grep kan puste ut og feire 17. mai.

Jørn Austad

Jørn Austad i Grep Porsgrunn er opprørt over at mange bruker naturen som søppeldeponi.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Det er helt utrolig hva folk får seg til å kaste, sier arbeidsleder Jørn Austad.

– Vi har til og med rydda bort en Audi A4 som noen hadde kappa opp og kasta i deler ned mot vannet ved Fjærekilen langs riksvei 36 i Skien. Her har det blitt så ille at vegvesenet har måttet stenge rasteplassen etter at folk bruker den som søppeldeponi, sier Austad.

Oppkutta biler blir ingenting mot lukta av mannedrit, sier Austad. – En gang opplevde vi at noen hadde satt fra seg innholdet i en utedo i et stort plastrør. Kan tro det reiv i nesa! Noe skikkelig dritt å rydde, bokstavelig talt, sier Austad som også har vært med på å finne igjen rester av tjuvegods og gamle kjøkkeninnredninger.

– Ta hensyn!

I år er det femte året på rad som gjengen i Grep har fått jobben med å rydde langs riks- og fylkesveiene i Grenland og store deler av nedre Telemark. 15. mai blir siste ryddedagen for i år, og Austad og de andre har en oppfordring til folk som kjører forbi.

– Bilister må bli flinkere til å lese skilt og ta hensyn til oss som jobber i veien. Mange har dårlig tid og gir gass for å komme forbi sjøl om skiltene tydelig viser at her jobber det mennesker i veien, sier Austad.

Bård Lunde Nilsen og Christian Sjøvejan

Bård Lunde Nilsen (t.v) og Christian Sjøvejan ber folk ta hensyn når de er ute på veien for å rydde søppel.

Foto: Jørn Austad