NRK Meny
Normal

Har knust minst 40 busskur

Vegvesenet er frustrerte etter at 60 glassruter i busskur har blitt knust i Grenland den siste tiden.

Knust busskur

KNUST: Flere busskur i Porsgrunn, Skien og Bamble har fått rutene knust.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Vi syns det er fryktelig tragisk og trist. Vi har brukt mange millioner kroner på å ruste opp holdeplassene våre, sier Jostein Eriksrød som er byggeleder i Statens vegvesen Region sør.

Jostein Erikrød

Byggeleder i Statens vegvesen i Region sør, Jostein Eriksrød, sier de håper folk som kan ha sett noe melder ifra til politiet.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Ødeleggelsene vil koste mellom 200.000 og 250.000 kroner, ifølge vegvesenet. De håper hærverksrundene, som begynte rundt påsketider, snart tar slutt. Til nå har 40 busskur blitt ødelagt.

– Vi ser antydning til at det har blitt brukt en slags hammer på noen av rutene. Noen har også antydet en slags form for skytevåpen. Vi tror ikke de har brukt stein, sier Eriksrød.

Byggelederen sier de har opplevd hærverk også tidligere år, men at omfanget denne gangen er spesielt stort.

Anmelder ødeleggelsene

Dag Rune Omland

Politioverbetjent Dag Rune Omland sier ødeleggelse kan koste opp mot 10.000 kroner per leskur.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Vegvesenet har varslet politiet om at de vil anmelde saken. Politiet i Grenland sier de vil etterforske saken når anmeldelsene er på plass.

– Vi vet av erfaring at det er snakk om store beløp når flere skur har blitt ødelagt, sier politioverbetjent ved Grenland politistasjon Dag Rune Omland.

Han ber folk som kan ha sett noe om å melde seg til politiet.

Eriksrød sier vegvesenet ikke har mottatt mange tips i saken enda.

– Vi sjekker ut kameraer i områdene der hvor ødeleggelsen har skjedd, sier han.

Knust busskur

Busskurene som har blitt ødelagt blir stående uten glassruter i flere uker.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Går ut over passasjerene

Også Nettbuss, som har ansvar for bussrutene i Grenland, er oppgitte over situasjonen.

– Både sjåførene våre og ledelsen syns dette er veldig trist. Det går direkte ut over passasjerene våre og det er helt unødvendige handlinger, sier Mariann Ringsjø som er avdelingsleder i Nettbuss i Grenland.

Vil vurdere å bytte materiale

Mariann Ringsjø

Avdelingsleder i Nettbuss i Grenland, Mariann Ringsjø, sier de er oppgitte over det unødvendige hærverket.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Vegvesenet har allerede brukt mye tid på å feie opp glass rundt busskurene som har blitt ødelagt, men på grunn av ventetid på nye glass blir ikke busskurene helt reparert før om noen uker.

Jostein Eriksrød sier vegvesenet også vil vurdere om de skal bruke noe annet enn glass i busskurene.

– Vi har brukt glass for å gjøre det lyst og trivelig, men nå må vi vurdere om vi skal bruke noe annet. Jeg håper dette ikke skjer igjen, folk må finne på andre ting å gjøre på fritiden. Dette koster samfunnet altfor mye, sier han.

Vegvesenet er frustrerte etter at 60 glassruter i minst 40 busskur har blitt knust i Grenland den siste tiden.
 • Kaster spiselig mat

  Hele 78 prosent av all maten som havner i søpla i Grenland, kunne vært spist. Det viser en undersøkelse ved sorteringsanlegget i Skien. Det er tre kategorier som skiller seg ut: Brød og bakervarer, frukt og grønnsaker og middagsrester.

 • Legevakten får kritikk

  Legevakten i Skien har brutt reglene om forsvarlig helsehjelp og får kritikk fra Fylkeslegen, skriver Varden. Fylkeslegen mener at både legevakten og de vakthavende legene sviktet i forbindelse med 21 år gamle Sine Nilsens dødsfall. Legevakten gjorde ingenting, dagen etter ble 21-åringen funnet død i sitt hjem.

 • Taper penger på skog

  Skogeiere kan måtte hugge skogen 20 år for tidlig på grunn av tretoppknekk. Det sier markeds- og produksjonssjef Hans Erik Røra i AT Skog. Skogeiere sto i går frem på NRK1 og var bekymret for inntektstap fordi mye av skogen ødelegges av vind og tung snø.

  Sol gjennom vinterskog
  Foto: Berit Heggholmen / NRK
 • Godtar anke

  Agder lagmannsrett må behandle straffeutmålingen i en voldtektssak fra Telemark på nytt. Det har ankeutvalget i Høyesterett bestemt. Påtalemyndigheten mener straffen mot en 23 år gammel mann fra Telemark, som ble dømt til fengsel i ett år for grov voldtekt, bør skjerpes.