Hopp til innhold

Har investert 200 millioner for å bli mer effektive

PORSGRUNN (NRK): For å henge med i solcelleproduksjonen har Elkem Solar på Herøya investert nesten 200 millioner kroner for å effektivisere produksjonen, det må til for å henge med konkurransen.

Silisiumblokker automatisert

AUTOMATISERT: For å kunne lage billigere solcellepaneler har Elkem Solar automatisert store deler av produksjonen.

Foto: Sandrina Elisabeth Sandell / NRK

– Vi har nå for første gang startet en del prosesser som er helt nye, og som ingen andre produsenter har, sier fabrikksjef på Elkem Solar, Geir Ausland.

Fabrikksjef Geir Ausland i produksjonen på Elkem

Fabrikksjef på Elkem Solar, Geir Ausland sier det er tøff konkurranse i solcelle-bransjen.

Foto: Sandrina Elisabeth Sandell / NRK

De har blant annet automatisert en del prosesser som frem til nå ikke har vært automatisert innenfor denne industrien og Geir Ausland tror det å bruke flere roboter i produksjonen vil sikre et fortrinn i markedet.

– Det gjør at vi lager større enheter i hver produksjonsserie, noe som gjør det billigere, samtidig som det gjør det mer energieffektivt å produsere solceller, opplyser Ausland.

Må bli flinkere

Ausland mener at vi Norge er nødt til å bli flink på å utnytte mulighetene automatisering gir, dersom man ønsker å hevde seg i markedet. Mens Kina, USA, Japan og Inda har et stort marked for solcelle, ligger vi et stykke bak i Norge.

– Det ville tatt cirka to dager å produsere alle solcellene som ble installert i Norge i 2016, i denne fabrikken. Vi regner med at også det norske markedet vil vokse videre framover slik det har gjort i resten av verden, sier Ausland.

Solcellepanel på taket av den nye postterminalen i Trondheim.

I Norge er det ikke like vanlig med solcellepanel, men det er stort i flere andre land.

Foto: Posten Norge

Tøff konkurranse

Til tross for stor konkurranse, har Elkem Solar klart å hevde seg i markedet og tror på en lys fremtid.

– Sånn som det er nå er vi blant dem som klarer å produsere billigst i verden per watt installert, og vi har også en del andre fordeler som begynner å bli vektlagt, forteller fabrikksjefen.

De solcellene som blir produsert på materialer fra fabrikken på Herøya, har det laveste CO₂ avtrykket av alle solceller i hele verden

– Miljøvennlig produksjon er et område som begynner å bli honorert i forhold til priser på installasjon. Det gir oss fordeler i en del markeder rundt om i verden, sier Ausland.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark