Nå står jubileet for denne maleren i fare

150-års-jubileet til Edvard Munch kan bli sterkt redusert. En rekke arrangermenter står i fare for å bli avlyst når Munch skal feires neste år.

Skrik på Munch-museet

Flere arrangementer står nå i fare under Munch-jubileet neste år.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

12. desember neste år er det 150 år siden den verdensberømte maleren ble født.

Kommunene som Munch bodde i og virket i, har i flere år sett fram til feiringen. Til sammen er det planlagt rundt 100 arrangementer utenfor Oslo, men mange av dem står nå i fare for å bli avlyst.

Må avlyse uten støtte

Kulturdepartementet har satt av flere millioner kroner til Munch-feiring ved de sentrale museene i Oslo. Ellers i landet har mange blitt skuffet.

– Vi har hele tiden trodd at vi skulle få penger fra kulturdepartementet til arrangementene våre. Uten støtte må vi avlyse det meste, sier kultursjef i Kragerø, Harald Bothner.

Bare i Kragerø er det planlagt rundt 20 jubileumsarrangementer. De øvrige Munch-kommunene er Horten, Fredrikstad, Moss, Vestby, Vågå og Løten.

Harald Bothner

Kultursjef i Kragerø, Harald Bothner står vedsiden av Munch-statuen som er plassert i Kragerø.

Foto: Roald Marker / NRK

Ber om hastemøte

Kultursjefen i Kragerø har nå sendt departementet en søknad på vegne av de sju Munch-kommunene. Der ber de om 6, 8 millioner kroner i støtte. Kommunene ber også om et hastemøte med departementet.

– Dette er nå en hastesak for oss. Det nærmer seg 2013 og flere av arrangementene har allerede blitt markedsført. – Derfor er vi allerede i en vanskelig situasjon, sier Bothner.

Vil ikke love penger til kommunene

Statsekretær i kulturdepartementet, Kjersti Stenseng, vil ikke love penger til Munch-kommunene, som har planlagt 150-års-jubileum neste år.

– De nasjonale museene har fått fem millioner kroner til å bruke på Munch-jubileet, og disse pengene skal brukes til arrangementer over hele landet. Det har aldri har vært signalisert støtte til kommunene, sier Stenseng.