NRK Meny
Normal

Har funnet penger til Telemarkskanalen

Telemarkspolitikere vil bruke penger fra fylkets utviklingsfond for å redde kanalen.

Telemarkskanalen
Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Telemark Utviklingsfond disponerer hvert år mellom 40 og 50 millioner kroner. Nå foreslår flere politikere å omdisponere noen av pengene.

Fondet har delt ut penger, som blant annet har gått til Bok & Blueshuset på Notodden, Aketun Fisk og Gvepseborg Panorama. Blant de mer spesielle bevilgningene, er et tilskudd på to millioner kroner i året til Norges skiforbund.

De får til sammen 14 millioner kroner frem til 2018. Målet var å få telemarkskjøring som OL-øvelse i 2018.

– Det var jo et arbeid som vi startet med håp om at det kunne være en realitet, men det viser seg at er helt uaktuelt. Det betyr jo at det er et prosjekt som skal avsluttes uansett, gruppefører for Høyre i fylkestinget, Gunn Marit Helgesen.

Les også: Reiselivet vil kjempe for Telemarkskanalen

Trenger 60 millioner

Helgesen mener at blant annet disse pengene i stedet kan brukes til Telemarkskanalen.

Det var i et saksfremlegg til fylkesutvalget i slutten av august at fylkesrådmann Evy-Anni Evensen åpnet opp for at politikerne måtte vurdere en nedleggelse av Telemarkskanalen.

– Det er en vanskelig økonomisk situasjon, det finnes ikke nok driftsmidler i forhold til hvor mye som trengs, sa Evensen til NRK den gangen.

Telemarkskanalen

Slusene betjenes manuelt.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Senere har reiselivet gått ut med at de kjemper for å bevare kanalen, og nå har politikerne muligens funnet en økonomisk løsning.

Også fylkesordfører Sven Tore Løkslid har tidligere sagt at avtalen med Skiforbundet må vurderes på nytt. Medlem av fylkesutvalget, Gry Anette Rekanes Amundsen går enda lenger.

– Vi har jo et utviklingsfond i Telemark fylkeskommune, og der er det en del penger som finansierer forskjellige prosjekter, blant annet til Skiforbundet. Den avtalen skal nå revurderes, så det er jo et sted der man kan finne penger, sier Amundsen.

– Staten må bidra

Kanalen trenger 60 millioner kroner over syv år. Med andre ord kan en komme et godt stykke på vei med penger fra utviklingsfondet, som allerede yter tilskudd til kanalen.

Beløpet i 2015 var over åtte millioner kroner, penger direkte til kanalen og til reiselivet ved kanalen. Både Høyre og Fremskrittspartiet vil ha staten med i den videre finansieringen.

– Jeg synes at staten må være bidragsyter, men jeg tror det er viktig at vi også prioriterer den. Jeg tror vi har problemer med å gå til statlige myndigheter hvis vi selv ikke prioriterer det, sier Helgesen.

 • Savner byantikvar i Kragerø

  Hege Baugstø Lier, (Ap) i hovedutval for samfunn i Kragerø savner stillingen som byantikvar. I siste møte foreslo Lier at Kragerø skal kjøpe byantikvar-tjenester fra Risør. Lier håper at Kragerø igjen kan dele på en byantikvar med naboen, skriver KV.

 • Kjøper USA-ambassade

  Eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen, som eier eiendommer, hotell og hytter i Kragerø, har kjøpt den tidligere USA-ambassaden i Oslo sentrum. Salget er ikke bekreftet, men Finansavisen skriver at er skrevet salgskontrakt. Prisen skal være ca 500 mill kroner.

 • Snøscooterløyper kartlegges

  Snøscooterløypene i Vinje skal kartlegges i ein ny nasjonal database. –Dette vil ha stor verdi for politi og redningstjeneste, sier rådgiver Simon Storøy hos Fylkesmannen i Telemark. Det er miljødirektoratet som lager oversikten over løypetraseene.

 • Knakk stolpe-slo hull i hustak

  Et vogntog fullasta med søppel fikk ved 3-tiden i natt sleng på hengeren, som deretter traff og knakk en telefonstolpe som slo hull i taket på en enebolig rett ved E134 i Høydalsmo. To minutter seinere kjørte en ny lastebil i grøfta på samme sted. –Veien var såpeglatt, sier politiet.