Hopp til innhold

Har fortsatt troen på RECs framtid

«Trist» var ordet som gikk igjen utenfor REC på Herøya i dag. Beskjeden om at 300 ansatte mister jobben kom tidlig onsdag morgen. Men midt i alle skuffelsene er flere positive til RECs framtid. – Møtet i dag ble avsluttet på en positiv måte, sier tillitsvalgt.

Elin Kjær, Hilde Skilbred, Hans Ødegård, Farzin Khani.

Fra venstre Elin Kjær, Hilde Skilbred, Hans Ødegård, Farzin Khani. De forteller at det er en trist dag ved REC på Herøya.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Styret i REC har bestemt at fire fabrikker i Norge skal legges permanent ned. Fabrikkene som stenges er de to eldste fabrikkene på Herøya i Porsgrunn, fabrikken i Glomfjord og fabrikken i Narvik.

På Herøya ventes det 300 oppsigelser, i Narvik 180 og 200 i Glomfjord.

André Knüppel.

André Knüppel sier han har fått positive reaksjoner fra de ansatte på at ikke fabrikk 3 og 4 stenges.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

– Vi har vurdert vår kostnadsposisjon i de gamle anleggene og sett på markedssituasjonen. Vi kom fram til at vi dessverre ikke ser at vi kan få lønnsomhet i disse fabrikkene framover, sier direktør for anlegget på Herøya André Knüppel til NRK.no.

– Tror vi har livets rett

Til tross for dette møtte NRK.no ansatte som var positive til RECs framtid på Herøya.

De risikerte i dag at også beskjeden om at fabrikk 3 og 4 skulle stenges. Slik ble det ikke, noe styremedlem i fagforeninga Hilde Skilbred er glad for.

– Vi får håpe at de fabrikkene som blir igjen nå får lov til å bestå i mange år til. Jeg tror vi har livets rett. Det er en solenergibedrift og det er jo ting vi skal satse på i framtida. Jeg håper vi kommer over denne kneika, og så tror jeg vi kommer til å komme oss videre. Veldig mange tror det, sier hun.

Samtidig syns hun det er trist å miste mange medarbeidere.

Regner med å berge fabrikk 3 og 4

Ved de eldste fabrikkene, fabrikk 1 og 2, startet produksjonen i henholdsvis 2003 og 2007. I fabrikkene det fortsatt er tillit til, fabrikk 3 og 4, startet produksjonen i 2008 og 2009.

Hovedtillitsvalgt Hans Ødegård sier at hans jobb blir todelt i tiden fremover.

– Det ene er å ta vare på de som mister jobben, og det andre er å redde de to fabrikkene som er igjen, sier han.

Hvilke signaler fikk dere i dag når det gjelder fabrikk 3 og 4?

– At vi må være positive i løpet av året. Er vi det, så har vi god sjanse til å klare oss. Fabrikk 3 og 4 går bra, så vi regner med at vi klarer å berge de, sier Ødegård.

– Møtet endte positivt

Tillitsvalgt for forbundet for ledelse og teknikk på REC Herøya Tom Nystad sier at han og de andre ansatte er skuffet over at de eldste fabrikkene nå stenges.

– For kort tid siden var dette et stort eventyr som har landet litt hardt for oss ansatte nå. Men møtet ble avsluttet på en positiv måte; Vi ser framover og ser på fabrikk 3 og 4. Vi må konsentrere oss om å gjøre det beste vi kan for de fabrikkene, slik at de produserer topp produkter til en lav kostnad som vi kan tjene penger på, sier Nystad.

– Fortsatt tillit

Tom Nystad.

Tom Nystad håper nå at REC i Norge kan vise at de er konkurransedyktige, selv mot Kineserene.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Tom Nystad sier at styret har fortsatt tillit til at de skal kjøre fabrikk 3 og 4 på Herøya, og monofabrikken i Glomfjord.

– Det er det positive som vi må ta med oss etter dagen i dag, sier Nystad.

Direktør for anlegget på Herøya André Knüppel forteller at han også har fått positive tilbakemeldinger fra de ansatte ved REC i dag.

– Jeg vil fremheve at det arbeidet som gjøres i de fabrikkene som fremdeles går, er utrolig bra. Vi har en motivert og engasjert organisasjon som jobber under en krevende situasjon; å forbedre vår kostnadsposisjon, sier han.

– Vi har fortsatt tiltro og tillit fra både styret og eierne på at det vi gjør, og de forbedringene som skjer her hele tiden, gjør at vi kan nå en kostnadsposisjon på en global arena, fortsetter han.

Minus 1.282 millioner kroner

REC Norge står nå igjen med tre waferfabrikker på Herøya og en i Glomfjord - stedet der REC ble etablert i 1997.

Selskapet sysselsetter mer enn 3.900 mennesker på verdensbasis. Nedstengningen, som ble foreslått av REC-styret tidligere i høst, utgjør rundt 45 prosent av RECs waferkapasitet i Norge, samt 180 megawatt med solcellekapasitet.

Totalt er det 1.200 ansatte i RECs norske virksomheter. I tredje kvartal i år var driftsresultatet for REC på minus 1.282 millioner kroner.

Håper å være tillitten verdig

Nystad forteller at eierne har vært i tvil om REC kan tjene penger i Norge.

Liv Signe Navarsete

Kommunalminister Liv Signe Navarsete lover penger til de lokalsamfunnene som er berørt.

Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

– Vi må rette en stor takk til administrasjonen, blant andre André Knüppel, som har stått på for oss for å få styret til å ville gi oss tillitt til å kjøre fabrikk 3 og 4 for å vise at de faktisk kan være konkurransedyktige, selv mot kineserne, fortsetter han.

– Vi håper å være den tiliten verdig, legger han til.

Lover penger til omstilling

– Det er svært trist at REC legger ned i Norge. Det sier kommunalminister Liv Signe Navarsete.

Hun lover omstillingsmidler og støtte til lokalsamfunnene som blir rammet når 700 mennesker mister jobbene sine.

– Hva omstillingsmidlene skal brukes på skal vi diskutere med lokalsamfunnene som blir rammet, sier hun.

Fabrikk 1, REC Herøya.

Produksjonen i fabrikk 1 skal legges ned.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK