NRK Meny
Normal

Har for mange trygdede

Notodden har mange innbyggere i arbeidsfør alder på trygd. Nå må kommunen under lupen.

Trygdeetaten
Foto: Trygdeetaten.no

"Prosjekt trygde-Notodden" er et samarbeid mellom Notodden kommune og Senter for innovativ forvaltning ved høgskolen i Lillehammer.

De skal finne grunnen til at 43 prosent av innbyggerne i kommunen mottar såkalte "passive stønadsordninger".

 

Ingen dramatikk

- Det er et høyt tall, men ikke dramatisk. Det er også mange andre kommuner som har høye tall. Det viktige her er at Notodden-samfunnet har en oppfatning om at det er flere som kunne ha jobbet men i stedet går på trygd. Det er et problem i seg selv, sier leder av prosjektet, professor Rolf Rønning.

Neste steg for prosjektgruppen er å se på sykefraværet i Notodden, som er det høyeste i Telemark.

- Vi vil gjennomføre en arbeidsmiljøundersøkelse. I tillegg vil vi intervjue endel ansatte mer i dybden for å finne årsaken til sykefraværet. Sykefravær er ofte starten på å havne på trygd, forteller professoren.

Spente

- Hva forventer dere å finne?

- Det er vi veldig nysgjerrig på. NAV, den nye arbeids og velferdsforvaltningen, har en antagelse om at flere kunne vært i arbeid. Vi er veldig spente på hva Notodden kan lære oss om dette. Finnes det naturlige årsaker til at mange er ute av arbeidslivet, eller kunne flere hatt en eller annen form for jobb.

- Er det noe håp for samfunnet i Notdodden?

- Ja, absolutt. Det er ganske urimelig at Notodden har blitt beskrevet som motparten til det vellykkede Kongsberg. Jeg tror virkeligheten er mer nyansert enn som så, avslutter professor Rønning. 

Resultatet fra undersøkelsene om sykefraværet på Notodden skal legges frem før sommeren.

 • Roleg vêr dei neste dagane

  Laster Twitter-innhold
 • Vassproblem i Tinn

  Tinn kommune har problem med vasstilførselen i Skinnarbuområdet. Om lag 30 hytteabonnentar er utan vatn. Kommunen har fleire folk i arbeid for å løyse problemet så raskt som mogleg.

 • To til Ullevål i luftambulanse

  To personar er sendt med luftambulanse til Ullevål universitetssjukehus etter ein kollisjon på Bolkesjø i dag. Ulukka skjedde under ei forbikøyring, og politiet har beslaglagt førarkortet til ein av sjåførane.

 • Protesterer mot Intercity-utsetjing

  Fylkesordførar Sven Tore Løkslid ber Stortinget gripe inn for å hindre at utbygginga av Vestfoldbanen blir utsett. Dersom arbeida i Vestfold blir utsett risikerer Telemark å måtte vente på intercity-samband til 2035, seier Sven Tore Løkslid.

  Sven Tore Løkslid. AP
  Foto: Anne Lognvik / NRK