NRK Meny
Normal

Har fått 8,5 millioner til CO2-prosjekt

Professor ved Høgskolen i Telemark skal forske på CO2-rensing som er mindre energikrevende og billigere i bruk.

Høgskolen i Telemark

Professor Klaus-Joachim Jens ved Høgskolen i Telemark skal lede CO2-prosjektet.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Pengene er gitt av Norges forskningsråd og Gassnova, og prosjektet gjennomføres i samarbeid med NTNU og University of Austin i USA.

– Hvis vi lykkes med denne forskningen, vil det medføre et internasjonalt gjennombrudd for CO2-renseteknologien, sier professor Klaus-Joachim Jens, som er leder for prosjektet.

Jens er til daglig instituttleder ved fakultet for teknologiske fag ved Høgskolen i Telemark.

Les også:

Vil redusere CO2-utslipp

Bruken av fossile brensler vil øke i fremtiden, og Europa og resten av verden vil være avhengig av strømproduksjon fra kull- og gasskraftverk. Det vil igjen føre til større CO2-utslipp, skriver Høgskolen i Telemark på sin nettside.

– Fjerning av CO2 fra røykgassen til kraftverkene kan gjøres ved å spyle røyken med en væske som tar opp CO2, mens CO2-redusert røykgass slippes ut av pipa. I dag er denne teknologien for dyr, sier Jens.

Spesielle væsker

NTNU har funnet ut at hvis de blander to forskjellige væsker som brukes til å rense røykgass, blir blandingen mye mer effektiv og krever mye mindre energi. Det kan gjøre CO2-renseteknologien mindre kostnadskrevende og kan implementeres ved nye og eksisterende kraftverk, skriver HIT.

Prosjektet skal finne ut hvorfor denne væskeblandingen fungere så godt, og professoren fra Høgskolen i Telemark skal bidra med sin kompetanse innenfor CO2-rensing og en spesiell type kjemisk analyse.

Prosjektet skal i første omgang vare fram til 2018.