NRK Meny
Normal

Har fått 8,5 millioner til CO2-prosjekt

Professor ved Høgskolen i Telemark skal forske på CO2-rensing som er mindre energikrevende og billigere i bruk.

Høgskolen i Telemark

Professor Klaus-Joachim Jens ved Høgskolen i Telemark skal lede CO2-prosjektet.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Pengene er gitt av Norges forskningsråd og Gassnova, og prosjektet gjennomføres i samarbeid med NTNU og University of Austin i USA.

– Hvis vi lykkes med denne forskningen, vil det medføre et internasjonalt gjennombrudd for CO2-renseteknologien, sier professor Klaus-Joachim Jens, som er leder for prosjektet.

Jens er til daglig instituttleder ved fakultet for teknologiske fag ved Høgskolen i Telemark.

Les også:

Vil redusere CO2-utslipp

Bruken av fossile brensler vil øke i fremtiden, og Europa og resten av verden vil være avhengig av strømproduksjon fra kull- og gasskraftverk. Det vil igjen føre til større CO2-utslipp, skriver Høgskolen i Telemark på sin nettside.

– Fjerning av CO2 fra røykgassen til kraftverkene kan gjøres ved å spyle røyken med en væske som tar opp CO2, mens CO2-redusert røykgass slippes ut av pipa. I dag er denne teknologien for dyr, sier Jens.

Spesielle væsker

NTNU har funnet ut at hvis de blander to forskjellige væsker som brukes til å rense røykgass, blir blandingen mye mer effektiv og krever mye mindre energi. Det kan gjøre CO2-renseteknologien mindre kostnadskrevende og kan implementeres ved nye og eksisterende kraftverk, skriver HIT.

Prosjektet skal finne ut hvorfor denne væskeblandingen fungere så godt, og professoren fra Høgskolen i Telemark skal bidra med sin kompetanse innenfor CO2-rensing og en spesiell type kjemisk analyse.

Prosjektet skal i første omgang vare fram til 2018.

 • Vanskelige kjøreforhold i Telemark

  Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for vanskelige kjøreforhold i Telemark. Varselet gjelder fra søndag kveld til mandag morgen.

 • Pipebrann i Porsgrunn

  Tokke brannvesen rykker ut til en pipebrann i Storvegen i Porsgrunn. Dette melder 110 -Telemark på Twitter.

 • Huseier slukket brannen

  Brannen som startet i en enebolig i Øyfjellveien i Vinje ble slukket av huseieren selv. Huseieren slukket brannen med et pulverapparat. Brannen skal ha startet i det tekniske anlegget i yttergangen, melder Varden.

 • Boligbrann i Vinje slukket

  Boligbrannen i Øyfjellvegen i Vinje er slukket. Fire personer er registrert bosatt på adressen, og noen av har fått i seg røyk. Disse tilses av helse, opplyser politiet klokken 02.46.

  Laster Twitter-innhold