NRK Meny
Normal

Håper på flere fosterhjem

Fosterforeldre håper Stortinget kan bidra til en bedre hverdag for barn i fosterhjem.

Torunn Hauen Aks

Torunn Hauen Aks valgte å ha et fosterbarn i tillegg til sine to barn. Det har hun aldri angret på.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Norsk Fosterhjemsforening mener bedre vilkår for fosterforeldre vil gjøre det enklere å rekruttere flere fosterhjem for barn som trenger det.

Familie- og kulturkomiteen på Stortinget skal nå behandle regjeringens stortingsmelding om en bedre hverdag for barn i fosterhjem.

Økonomi

Leder i Norsk Fosterhjemsforening, Torunn Hauen Aks, har god erfaring med å ha fosterbarn. Nå er den lille jenta som flyttet inn hos familien, voksen, men Aks er fremdeles engasjert på vegne av dem som vil bli fosterforeldre. Hun mener det for mange handler om å være idealister.

– De som er fosterforeldre, ønsker å ta seg av barn. Vi har glede av å være sammen med barn og unge.

Men, det er et men, det er ikke nok å være idealist. I hverdagen handler det også om penger og økonomi. Norsk Fosterhjemsforening mener vilkåra må bli bedre.

– Hvis ikke, blir det vanskeligere å ta avgjørelsen om å bli fosterforeldre.

Hun håper de skal slippe å forhandle om økonomi med kommunen. Aks mener at kompensasjonen skal være lik for alle fosterhjem. Hun vil også vite mer om rettigheter knyttet til pensjon og muligheten til å få permisjon fra jobben.

Her er stortingtingsmeldinga

Konkurranse

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Sonja Mandt sier at familie- og kulturkomiteen skal behandle regjeringas stortingsmelding om fosterhjem. Hun lover å ta med seg alle innspillene.

Sonja Mandt

Arbeiderpartiets Sonja Mandt mener det er viktig å rekruttere nye fosterforeldre, men vilkårene må bli bedre.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

– Fosterforeldre må ha gode og trygge vilkår, sier hun til NRK.

Mandt betegner dagens fosterforeldre som frilansere, og det er ingen god ordning for noen som har et ansvar for et fosterbarn. Dessuten er det ofte en forskjell på oppfølgingen og økonomien til kommunale og private fosterhjem.

– Da har vi en konkurransevridning som jeg er bekymra for.

 • Meir regn i vente

  Det kjem meir regn i Sør-Noreg dei neste dagane.

  Laster Twitter-innhold
 • E18 open for fri trafikk

  E18 mellom Kragerø og Arendal er no opna for fri trafikk. Store nedbørmengder og flaum var årsak til at vegen var stengt fram til klokka 0330 natt til i dag. Stian Molteberg ved Vegtrafikksentralen seier at det ikkje er meldt om andre problem på vegane i Telemark.

 • Mistanke om køyring i rus

  Politiet stoppa ein mann i 50-åra frå Skien som køyrde bil på Skjerkøya i natt. Politiet mistenker at han har køyrd i narkorus. Han har aldri hatt førarkort. Det var ikkje ansvarsforsikring på bilen, og den vart avskilta på staden.

 • Nesten 8 millionar til TV-aksjonen

  Telemark har samla inn 7 851 534 kroner til årets TV-aksjon. Bidraget per person i fylket er 45,30 kroner, landsgjennomsnittet er 41,55 kroner. Vinje kommune gav mest per innbyggjar, med 109,59 kroner.