NRK Meny
Normal

Håper på flere fosterhjem

Fosterforeldre håper Stortinget kan bidra til en bedre hverdag for barn i fosterhjem.

Torunn Hauen Aks

Torunn Hauen Aks valgte å ha et fosterbarn i tillegg til sine to barn. Det har hun aldri angret på.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Norsk Fosterhjemsforening mener bedre vilkår for fosterforeldre vil gjøre det enklere å rekruttere flere fosterhjem for barn som trenger det.

Familie- og kulturkomiteen på Stortinget skal nå behandle regjeringens stortingsmelding om en bedre hverdag for barn i fosterhjem.

Økonomi

Leder i Norsk Fosterhjemsforening, Torunn Hauen Aks, har god erfaring med å ha fosterbarn. Nå er den lille jenta som flyttet inn hos familien, voksen, men Aks er fremdeles engasjert på vegne av dem som vil bli fosterforeldre. Hun mener det for mange handler om å være idealister.

– De som er fosterforeldre, ønsker å ta seg av barn. Vi har glede av å være sammen med barn og unge.

Men, det er et men, det er ikke nok å være idealist. I hverdagen handler det også om penger og økonomi. Norsk Fosterhjemsforening mener vilkåra må bli bedre.

– Hvis ikke, blir det vanskeligere å ta avgjørelsen om å bli fosterforeldre.

Hun håper de skal slippe å forhandle om økonomi med kommunen. Aks mener at kompensasjonen skal være lik for alle fosterhjem. Hun vil også vite mer om rettigheter knyttet til pensjon og muligheten til å få permisjon fra jobben.

Her er stortingtingsmeldinga

Konkurranse

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Sonja Mandt sier at familie- og kulturkomiteen skal behandle regjeringas stortingsmelding om fosterhjem. Hun lover å ta med seg alle innspillene.

Sonja Mandt

Arbeiderpartiets Sonja Mandt mener det er viktig å rekruttere nye fosterforeldre, men vilkårene må bli bedre.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

– Fosterforeldre må ha gode og trygge vilkår, sier hun til NRK.

Mandt betegner dagens fosterforeldre som frilansere, og det er ingen god ordning for noen som har et ansvar for et fosterbarn. Dessuten er det ofte en forskjell på oppfølgingen og økonomien til kommunale og private fosterhjem.

– Da har vi en konkurransevridning som jeg er bekymra for.

 • Telen halverer antall papirutgaver

  Avisa Telen på Notodden kutter antall papirutgaver fra seks til tre per uke. Telen går dermed samme vei som flere andre lokalaviser. Omlegginga skjer fra 16. april, og redaktøren sier at det i stedet skal satses på digital journalistikk.

 • Her kan du se Østafjells 20.55:

  Østafjells 20:55
 • Her kan du se Østafjells 18.50:

  Østafjells 18:50
 • Éin tatt av skred

  Det var fire skiløparar som utløyste skredet ved Gaustatoppen. Éin av dei vart teken i skredet, men greidde seg ved å flyte oppå. Ingen andre skal ha blitt tekne av skredet og politiet avsluttar aksjonen.