Håper ny lov skal redusere tilfeller av laserblending

De siste fire årene har piloter blitt blendet av laser over 400 ganger. – Det er en stor trussel mot flysikkerheten, sier Luftfartstilsynet.

Piloter blendes av laserlys

Piloter som har blitt blendet av laserlys, sier det oppleves mye sterkere enn å bli blendet av møtende biler i trafikken.

Foto: SKJERMDUMP FRÅ FEDERAL AVIATION ADMINISTRATION

– Vi har alle kjørt bil og blitt blendet i trafikken, og dette oppleves veldig mye sterkere, sier pilot hos Widerøe, Lars Backer Hjorthaug.

Han har opplevd at det kunne ha gått alvorlig galt tre ganger fordi han ble blendet av laser mens han satt bak spakene.

– Det tar bort fokus, og før landing er en veldig kritisk fase. Vi trenger å se instrumentene våre, og vi trenger å se rullebanen. Når vi da blir blendet, er det veldig alvorlig, sier han.

Piloter som har opplevd å bli blendet av lasere, sier det er en stor trussel mot flysikkerheten.

Pilot hos Widerøe, Lars Backer Hjorthaug, har opplevd å bli blendet av laser tre ganger. I videoen over kan du se han fortelle om hvordan han opplevde det.

Hyppige tilfeller

De siste fire årene har piloter blitt blendet over 400 ganger i Norge. I 2014 skjedde det 67 ganger.

– Strålen i seg selv er ganske smal, så ofte får vi et forvarsel om at de sikter seg inn i forkant. Men i det strålen treffer, lyser den opp hele cockpiten som om det er høylys dag. Når det da er mørkt ute, tar det bort fokus på det vi skal gjøre, sier Hjorthaug.

I går ble nok et fly blendet av laser. Flyet fra Bergen som landet i Skien torsdag kveld, ble blendet av et grønt laserlys på vei ned til landing.

Silje Brandvoll

Silje Brandvoll, informasjonssjef i Widerøe, sier at Widerøe anmelder alle hendelser der piloter blir blendet av laser.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Vi ser veldig alvorlig på at noen sikter laser mot fly. Vi ser på det som pøbelstreker, for jeg tror ikke folk er klar over hvor alvorlig det kan være, sier Silje Brandvoll, informasjonssjef i Widerøe.

Les også: Piloter blendet av laser under landing

Les også: Over 400 piloter blendet av laser

Forbud mot enkelte lasere

Bjørnar Davidsen i Luftfartstilsynet

Bjørnar Davidsen, seniorrådgiver i Luftfartstilsynet, håper den nye loven skal redusere antall tilfeller av laserblending av piloter.

Foto: Martin Steinholt / NRK

Fra 1. januar i år er det innført et forbud mot sterke lasere. Dermed er det ikke lenger lov å være i besittelse av-, bruke-, kjøpe- eller selge lasere som kan forstyrre pilotene under landing. Håpet er at forbudet vil føre til færre slike hendelser.

– Vi er spent på å følge utviklingen videre for å se om forbudet har en effekt. For selv om det har vært en nedgang på dette området siden 2010, er vi ikke fornøyd før vi kommer mye lavere enn de 67 hendelsene vi hadde i 2014, sier Bjørnar Davidsen, seniorrådgiver i Luftfartstilsynet.

Les også: Slik kan pilotane setjast ut av spel

Les også: Pilotar blir plaga av laserlys

Les også: - Jeg ble blenda i flere sekunder