NRK Meny
Normal

– Invitasjonen står ved lag

Peter Handke kommer til Skien tross trusler om demonstrasjoner og steinkasting. Ibsenprisvinneren holder foredrag på konferanse i september.

Peter Handke

Ibsenprisvinner Peter Handke er invitert til Skien for å holde foredrag.

Leder i Telemark Historielag, Ingvar Skobba, uttalte i går at juryen bør trekke tilbake den internasjonale Ibsenprisen, som er tildelt den østerrikske forfatteren Peter Handke.

Blir invitert

Hilde Guri Bohlin, kulturavdelingen, Skien kommune.

– Vi mener Peter Handke skal komme til Skien og holde foredraget sitt på Ibsenkonferansen i september, sier ansvarlig for Ibsenkonferansen, Hilde Guri Bohlin

Foto: Charlen Wedvik Homme / NRK

Skobba reagerer på Peter Handkes uttalelser og holdninger knyttet til borgerkrigen på Balkan, samt hans relasjoner til krigsforbryter-anklagede Radovan Karadzic og Slobodan Milosevic.

Tradisjonen tro; vinner av Ibsenprisen inviteres til den årlige Ibsenkonferansen som holdes hvert år. Som en del av konferansen, gir vinneren et foredrag.

I går var det et møte i komiteen for konferansen. Ansvarlig er Hilde Guri Bohlin.

– Vi hadde møte i programkomiteen for å finne innholdet av programmet for de to dagene konferansen varer. Og det er jo alltid slik at vinneren av Ibsenprisen blir invitert til å holde et foredrag. Vår invitasjon står ved lag, sier hun.

Avviser kritikken

Kritikken fra Ingvar Skobba avviser komiteen med at Handke får prisen for sin kunst. Ikke noe annet. Bohlin legger til:

Ingvar Skobba

Ingvar Skobba er sterkt kritisk til at Handke får prisen og i tillegg holde foredrag i Skien i september

Foto: Privat

– Vi kan ikke påvirke hvem som får prisen, men vi tok opp invitasjonen og om han bør komme til Skien. Vi konkluderte med at prisen er en kunstnerpris. Det er det vi legger vekt på.

Bohlin går ikke med på at man kan si hva man vil dersom man er en god forfatter. Hun svarer med et retorisk spørsmål:

– Skal man kneble kunsten? Og dette dreier seg også i stor grad om ytringsfrihet. Og den debatten er for lang til å ta her, sier hun.

Vil demonstrere

Kritikken fra Ingvar Skobba er noe hun likevel ikke avviser.

– Vi har forståelse for innvendinger, men vi har altså en annen oppfatning enn Skobba, sier Bohlin.

Ingvar Skobba sa i går at han vil ha en debatt med juryen under konferansen i september. Hvis det ikke er mulig vil han komme med plakater og demonstrere, om nødvendig vil han ta med stein.

Hilde Guri Bohlin forteller at de ikke har diskutert dette fullt ut ennå.

– Så vidt vi forstår vil det skje noe, men dette kom opp i går og vi er ikke ferdige med å diskutere hvordan vi skal gjøre det, sier hun.

Leder i juryen, Per Boye Hansen, skriver i en e-post til NRK at beslutningen var enstemmig, og at de er klar over at prisvinneren er en kontroversiell forfatter.

Likevel er de ikke enig i at det diskvalifiserer ham fra å få prisen.

 • Brann i Treungen

  Naudetatane rykker ut til ein brann i ein einebustad i Treungen i Nissedal. Det skal ikkje vera menneske inne i bustaden.

 • Fryktar at alt hamnar i Tønsberg

  Hovudkontoret hjå Fylkesmannen i Vestfold og Telemark skal liggje i Tønsberg, og det er bestemt at ei avdeling skal liggje i Skien. Tillitsvalde i Telemark fryktar at det likevel ikkje kjem til å koma noko avdeling til Skien etter samanslåinga.

 • Bane Nor i retten

  Skanska har gjort grunnarbeid på delar av togtraseen frå Farriseidet mot Porsgrunn for 1,8 milliardar kroner. Skanska krev nå ytterlegare 160 millionar kroner frå Bane Nor på grunn av problem som oppstod undervegs, og tek saka til retten.

 • Riksveg 36 open for trafikk

  Rv. 36 er nå open for trafikk nord for Slåttekåstunnelen mellom Ulefoss og Gvarv. Vegen kan bli stengt i korte periodar på grunn av berging av eit vogntog.