NRK Meny
Normal

Hamburger truer trafikksikkerheten

Du bør tenke deg om både én og to ganger før du kjøper hamburgermeny på en bensinstasjon eller veikro neste gang du er på biltur.

Hamburgertallerken

– Spis så sundt som mulig på bilturen, oppfordrer NAF.

Foto: Heidi Østhus Eriksen / NRK

Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen

Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Foto: NAF
Tom Westgaard

Tom Westgaard unner seg en hamburgermeny langs E18.

Foto: Heidi Østhus Eriksen / NRK

En undersøkelse gjort at NAF viser at hva man spiser underveis på bilturen er avgjørende for sjåførens kjøreevner.

Derfor oppfordrer de nå alle bilister som skal kjøre langt i sommer til å spise så sunt som mulig på bilturen.

Påvirker hjernen

Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen, forteller at tunge kjøttmåltider fører til at man blir slapp og uopplagt.

– Hamburgere og tunge måltider inneholder stoffet serotonin som har en avslappende effekt på hjernen og fører til trøtthet. Sjåføren kan bli trøtt og uoppmerksom av det usunne måltidet og dette går ut over trafikksikkerheten. Lange bilturer og hamburgere er derfor en dårlig kombinasjon, sier han.

Les også: Dette kan være en dødsfelle

– En bonus med burger

Tom Westgaard fra Toten er tankbilsjåfør og bor i bilen fra mandag til fredag hver uke. Onsdag ettermiddag unte han seg en hamburgermeny på en veikro langs E18 i Telemark, men han bedyrer at dette hører til sjeldenhetene.

– Det er faktisk for det meste sunt, men man må unne seg en liten godbit innimellom når man er i bilen hele uka. Det blir en slags bonus, sier han.

Westegaard har vært på sikkerhetskurs med kostholdseksperter og vet at det er viktig å spise riktig for å være opplagt på veiene.

– Jeg har alltid med meg brød, melk og pålegg i bilen, men jeg må vel innrømme at det blir litt søtsaker også, sier han.

– Smør niste

Hanne Reiersen

Hanne Reiersen er ernæringsfysiolog og sier det er lov med noen utskeielser i ferien.

Foto: Privat

NAF får støtte fra ernæringsfysiolog Hanne Reiersen ved Sykehuset Telemark.

Hun mener at det er lov med noen utskeielser i ferietiden, men helst ikke på lange bilturer.

– Sunn mat og sunn drikke er veldig viktig når man skal ut å kjøre langt. Det er viktig for å ha god konsentrasjon, holde seg våken og ha nok energi til hele bilturen, sier hun.

Reiersen er kritisk til mye av bensinstasjonmaten, men påpeker at utvalget har blitt stadig bedre den siste tiden.

– Det er helt klart mulig å finne sunne alternativer langs veien. Se etter grove baguetter, salater og ferdigsmurte nistepakker. Men det beste er nok fortsatt å smøre sin egen niste, sier hun.

 • Lekeringing svekket beredskapen

  Tre barn i 10-årsalderen lekeringte i kveld så mange ganger etter ambulanse, at operatørene ble forstyrret og beredskapen ble svekket. Politiet har nå snakket med barna og deres foreldre, og ringingen har stoppet. Ifølge politiet er dette et tilbakevendende problem, og politiet minner foreldre om at også mobiler uten simkort kan ringe til nødetatene.

 • Her kan du se Østafjells 18.50:

  Østafjells 18:50
 • Kollisjon mellom buss og personbil

  En person er kjørt til legevakta for sjekk, etter en trafikkulykke mellom buss og personbil i Skjelsvik-krysset i Porsgrunn i ettermiddag. Politiet mistenker at føreren av personbilen ikke har overholdt vikeplikten i forhold til bussen.

 • En tatt for cannabis-dyrking

  En mann er varetektsfengsla i fire uker sikta for produksjon av cannabis i Vrådal. Det var teknisk og taktisk arbeid, samt tips fra publikum som førte til pågripelsen, sier lensmann i Kviteseid, Bjørn Håvard Olsen. Politiet fant flere hundre cannabisplanter i et industribygg i Vrådal i januar.