NRK Meny
Normal

Hærverk på gjennomsnittsmålerne

De nye målerne av gjennomsnittshastigheten på E18 ble ødelagt, bare timer etter at systemet ble satt i gang.

Måler gjennomsnittshastigheten
Foto: Geir Åge Jensen / NRK

Målestasjonene finner din gjennomsnittsfart mellom Dørdal i Bamble og Gjerdemyra i Kragerø. Målerne beregner gjennomsnittsfarten på alle kjøretøyer som passerer de to punktene.

Ordninga ble innført torsdag, men ingen har blitt tatt for å kjøre for fort på strekningen.

- Noen har klippet av kablene ved måleapparatet i Bamble. Vi ser veldig alvorlig på dette, og politianmelder forholdet mandag, sier sjefsingeniør Johan Isaksen i Statens vegvesen.

Les: Gjennomsnittsmåling fra torsdag

Kablene binder de to stasjonene sammen med Telenors nett. Systemet virker ikke så lenge en av stasjonene er satt ut av spill.

- Dette er et trafikksikkerhetstiltak og sabotasjen er alvorlig av to grunner. Hærverk som dette utsetter andre trafikkanter for fare, sier Isaksen til TA .

Prislapp på 1,5 millioner kroner

Isaksen påpeker også at dette betyr store utgifter for vegvesenet, noe som igjen fører til mindre penger til trafikksikkerhetstiltak andre steder.

- Den foreløpige prislappen på systemet ligger på rundt 1,5 millioner kroner. I tillegg kommer regningen for å rette opp skadene som ble påført torsdag, sier Isaksen.

Linjene er nå reparert igjen, og forholdet anmeldes til politiet.

Les også: Vil overvåke flere veier

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


 • Byggebransjen i vekst

  Byggebransjen i Telemark har hatt en solid vekst.
  Det viser tall SSB har lagt ut for 3. termin i år. Omsetninga innenfor byggebransjen har økt med 13 prosent sammenligna med samme periode i fjor. Det tilsvarer 250 millioner kroner.

  Byggebransjen
  Foto: HENNING TVEITO / NRK
 • Hever farenivået for flom

  Norges vassdrags- og energidirektorat har økt farenivået for flom i Telemark fra grønt til gult nivå. Med varslede nedbørsmengder opp mot 100 millimeter i døgnet de neste dagene, varsler NVE om økt fare for flom og ras i flere deler av Sør-Norge.

 • Ikke flinke nok

  Telemark er over landsgjennomsnittet når det gjelder å bruke refleks, sier distriktsleder i Trygg trafikk, Brita Straume. Selv om vi i Telemark ligger over snittet så er det fortsatt ikke er bra nok at halvparten ikke bruker refleks mener Straume

  Usynlige uten refleks
  Foto: Dang Trinh / NRK