NRK Meny
Normal

Hackermistenkt nordmann er løslatt

Den 25 år gamle porsgrunnsmannen som ble pågrepet, mistenkt for datahacking, er løslatt.

Kredittkort med pinkoder

Den hackermistenkte nordmannen fra Porsgrunn er løslatt.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Det melder NTB klokken 16.37 torsdag ettermiddag.

25-åringen ble pågrepet etter at FBI, Kripos og politiet i flere andre land har samarbeidet om å avdekke datahackere som stjeler fra blant annet kredittkort.

Jeg er tilfreds med at det ikke blir noen varetektsfengsling, det er også min klient, sa 25-åringens forsvarer, advokat Ole Asbjørn Rasmussen til NRK.no tidligere torsdag.

– Bakgrunnen for løslatelsen er at det har vært gjennomført avhør av siktede i går og i dag sammenholdt med ransakelse av hans bopel. For å få til en varetektsfengsling så må en del vilkår være oppfylt, blant annet fare for bevisforspillelse. Vi anser at vi har kommet såpass langt i etterforskningen at det per nå ikke er slik bevisforspillelsesfare, derfor var det riktig å løslate han, sier politiadvokat Eirik Trønnes Hansen i Kripos.

Han vil ikke kommentere hva 25-åringen har forklart i avhør i hensyn av etterforskningen.

Siktet for heleri

Ole Asbjørn Rasmussen

25-åringens advokat, Ole Asbjørn Rasmussen er tilfreds med at hans klient løslates torsdag ettermiddag.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

Porsgrunnsmannen ble pågrepet av politiet i Telemark tirsdag, siktet for heleri av betalingskortinformasjon, subsidiært datainnbrudd eller medvirkning til datainnbrudd.

– Bakgrunnen er at Kripos tidligere har åpnet en sak basert på opplysninger fra FBI som en del av en internasjonalt samordna sak, «Operation Card Shop», fortalte politiadvokat Eirik Trønnes Hansen i Kripos til NRK.no onsdag.

Ifølge FBI ble det foruten Norge gjort pågripelser i Storbritannia, Australia, Bosnia, Bulgaria, Danmark, Canada, Frankrike, Tyskland, Italia og Japan. Til sammen 24 personer ble pågrepet i aksjonen.

– Ingen behagelig situasjon

Politiet i Telemark vil fortsette å etterforske saken mot den hackermistenkte 25-åringen.

– Det gjenstår flere punkt i etterforskningen. Blant annet å gå gjennom avhør å prøve å finne andre punkt i faktum og sjekke det opp mot opplysninger som har kommet fra USA, sier Eirik Trønnes Hansen.