Normal

Hackermistenkt nordmann er løslatt

Den 25 år gamle porsgrunnsmannen som ble pågrepet, mistenkt for datahacking, er løslatt.

Kredittkort med pinkoder

Den hackermistenkte nordmannen fra Porsgrunn er løslatt.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Det melder NTB klokken 16.37 torsdag ettermiddag.

25-åringen ble pågrepet etter at FBI, Kripos og politiet i flere andre land har samarbeidet om å avdekke datahackere som stjeler fra blant annet kredittkort.

Jeg er tilfreds med at det ikke blir noen varetektsfengsling, det er også min klient, sa 25-åringens forsvarer, advokat Ole Asbjørn Rasmussen til NRK.no tidligere torsdag.

– Bakgrunnen for løslatelsen er at det har vært gjennomført avhør av siktede i går og i dag sammenholdt med ransakelse av hans bopel. For å få til en varetektsfengsling så må en del vilkår være oppfylt, blant annet fare for bevisforspillelse. Vi anser at vi har kommet såpass langt i etterforskningen at det per nå ikke er slik bevisforspillelsesfare, derfor var det riktig å løslate han, sier politiadvokat Eirik Trønnes Hansen i Kripos.

Han vil ikke kommentere hva 25-åringen har forklart i avhør i hensyn av etterforskningen.

Siktet for heleri

Ole Asbjørn Rasmussen

25-åringens advokat, Ole Asbjørn Rasmussen er tilfreds med at hans klient løslates torsdag ettermiddag.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

Porsgrunnsmannen ble pågrepet av politiet i Telemark tirsdag, siktet for heleri av betalingskortinformasjon, subsidiært datainnbrudd eller medvirkning til datainnbrudd.

– Bakgrunnen er at Kripos tidligere har åpnet en sak basert på opplysninger fra FBI som en del av en internasjonalt samordna sak, «Operation Card Shop», fortalte politiadvokat Eirik Trønnes Hansen i Kripos til NRK.no onsdag.

Ifølge FBI ble det foruten Norge gjort pågripelser i Storbritannia, Australia, Bosnia, Bulgaria, Danmark, Canada, Frankrike, Tyskland, Italia og Japan. Til sammen 24 personer ble pågrepet i aksjonen.

– Ingen behagelig situasjon

Politiet i Telemark vil fortsette å etterforske saken mot den hackermistenkte 25-åringen.

– Det gjenstår flere punkt i etterforskningen. Blant annet å gå gjennom avhør å prøve å finne andre punkt i faktum og sjekke det opp mot opplysninger som har kommet fra USA, sier Eirik Trønnes Hansen.