NRK Meny
Normal

Gunstrøm: – Spikerhunden må ut for å tisse

SKIEN (NRK): Tor Erik Gunstrøm har åpna galleri i Skien. Der er det en hund som består av flere tusen spiker. Det finnes også flere varianter av hunder og katter, malt eller tegnet av Gunstrøm.

Tor Erik Gunstrøm, kjent fra Dixxie Tunes, har åpna galleri i Skien.

Tor Erik Gunstrøm kommer drassende på en stor skulptur, gullfarget og så tung at han knapt kan bære figuren. Det er en hund med gul snute, og endelig får han plassert bikkja oppe på bordet ute i hagen.

– Han har stått inne altfor lenge, og nå var det på tide at han fikk komme ut for å tisse, sier Gunstrøm.

Spikerhunden må ut for å tisse

Tor Erik Gunstrøm maler hunder og katter i alle varianter.

Foto: Thor Øistein Eriksen / NRK

Benny Borgs forslag

– Den er laget av flere tusen spiker, og jeg mener at jeg må være gæren. Ellers hadde jeg ikke orka å sitte dag etter dag for å få den ferdig, sier han.

Gunstrøm er allsidig. Han er musiker og revyartist, og opptrådte sammen med Dizzie Tunes i 40 år. Og han er kunstner, på oppfordring fra Benny Borg.

Til å begynne med var han ikke noe særlig fornøyd med det han presterte, men etter hvert ble det bra. Venner og kjente kjøpte noen av bildene. Til slutt ringte Seljord kunstforening og ville lage en utstilling med maleriene.

Gode anmeldelser

Gunstrøm hadde ikke lyst til å legge hodet på hoggestabben. Likevel sa han ja, fordi han mente at ingen fra de store mediene ville dra til det innerste av Telemark for å anmelde bildene hans.

Der tok han likevel feil. Utstillingen ble en suksess med gode anmeldelser. Seinere har han holdt utstillinger en rekke steder.

Spikerhunden må ut for å tisse

Tor Erik Gunstrøm er allsidig som maler.

Foto: Thor Øistein Eriksen

«Dyrehage»

Ett tema dominerer i galleriet: hunder og katter i alle mulige varianter. Én sitter på kongetronen, andre opptrer i skjørt, og atter andre gifter seg. Modellen var Gunstrøms egen bikkje.

Etter hvert har det blitt en «dyrehage» med dyr omskapt til mennesker.

Gunstrøm har likevel en mer seriøs side. Oppe i atelieret i leiligheter legger han siste hånd på et bilde som han kaller «Stress».

Tittelen ble valgt fordi mange mennesker i våre dager bare ser rett fram og omgir seg med en rekke gjenstander og duppeditter som de mener er viktige, men som ikke er det, mener han.

«Påbudt å røyke»

I gangen blir gjestene hilst velkommen av en rekke skilt. Et skilt opplyser om at her er gratis TV og radio, mens et annet forteller at det er påbudt å røyke.

Når NRKs visitt er over, tar Gunstrøm plass i hagestuen ved siden av Elvis. Elvis har på seg antrekket som Gunstrøm har opptrådt med i til sammen 642 ganger i Norge og Sverige.

Elvis ser litt molefonken ut der han sitter, men Gunstrøm håndhilser på sin følgesvenn gjennom mange år. En av dem begynner å smile.

Spikerhunden må ut for å tisse

Tor Erik Gunstrøm har opptrådt i Elvis-kostymet 642 ganger.

Foto: Thor Øistein eriksen / NRK
 • Her kan du se Østafjells:

  Østafjells 18:50
 • Kan ta tid

  Det kan ta tid å reparere synkehullet i Skien. Oppsynsmann Finn Bjørn Lunde i Skien sier det er brudd på en hovedvannledning. – Vi må finne lekkasjen før vi kan få tettet den. Hullet er to meter i diameter og en meter dypt.

  Synkehull i Skien
  Foto: Lorentz Berg / NRK
 • Synkehull

  Det er et stort hull i veibanen ved Blekebakkvegen i Skien. Politiet melder at kommunens ingeniørvakt er varslet om synkehullet. De har sendt en patrulje til stedet for å hindre at noen skader seg.

 • Imingfjell brøytes ikke

  Det blir ikke brøyting på Imingfjell i dag, melder Statens vegvesen. Reinflokken på 1000 dyr er fremdeles øst for fylkesveien. Rolf-Helge Grønås i Vegvesenet sier de følger bevegelsene til flokken. De vil begynne og brøyte så snart det er en endring.