NRK Meny
Normal

Gullfisken bestemmer

Her er det ikke klokka som gjelder når det nye året ringes inn.

Pyntet bord
Foto: Martin Øyvang / NRK

21. mars er ifølge den iranske solkalenderen nyttårsaften. Dette er dagen da året går fra vinter til vår.

Mohammad Begi

Mohammad Begi med gullfiskbollen.

Foto: Martin Øyvang / NRK

Tradisjonene er mange rundt feiringen, men den aller mest uvanlige for etniske nordmenn er at iranerne ikke går etter klokka når de går inn i det nye året, men at det er en gullfisk som bestemmer når det nye året starter.

- Gullfisken svømmer rundt i bollen sin og når den bytter svømmeretning så er det nye året i gang, sier Mohammad Begi.

Sju skåler

Kona til Begi, Tahere Fahimi, mener at tradisjonen er mer morsom enn viktig og at det spesielt er morsomt for ungene.

- Jeg husker når jeg var liten så var det spennende å følge med på fisken, og dette er en tradisjon vi har videreført med våre unger, sier hun.

Forberedelsene til feiringen har pågått i flere dager, med blant annet innkjøp av gullfisk og råvarer.

En av de andre tradisjonene er at man skal fylle nyttårsbordet med sju skåler med ulikt innholdt, og disse symboliserer ulike verdier i hverdagen.

Babek Begi

Babek Begi er glad for å holde tradisjonen ved like.

Foto: Martin Øyvang / NRK

- Vi har innhold som symboliserer god helse, velstand, skjønnhet, tålmodighet, langt liv, gjenfødsel og fruktbarhet, men hva innholdet er kan variere fra familie til familie.

Så blir fisken sluppet fri

Sønnen i huset, Babek Begi, er oppvokst i Norge, men han mener uansett at det er viktig at iranere i alle aldre følger tradisjonene.

- Familien samles, og man får høre gamle historier om gamle minner. Vi har alltid feira nyttår sammen og jeg er glad for det, sier han.

13 dager etter nyttårsaften blir gullfiskene enten sluppet fri eller levert tilbake til dyrebutikkene, men dette er også dagen da ugifte iranske kvinner kan ønske seg et godt kjærlighetsår.

- Kvinnene må binde sammen gress og ønske seg en mann i løpet av året, sier Tahere Fahimi.

- Det er mange som gjør det hvert år, men hvor mange som har hellet med seg vet jeg ikke, ler hun.

 • Fikk Spellemannsprisen

  Anne Hytta fra Sauland i Hjartdal kommune fikk Spellemannsprisen i kategorien Folkemusikk/tradisjonsmusikk for 2017. Hytta har gått i hardingfeleopplæring hos blant andre Einar Løndal og Knut Buen. Hun fikk prisen for soloalbumet "Strimur".

  Anne Hytta
  Foto: Mona Møllebakken
 • 21 bøter

  Politiet i Telemark har hatt fartskontroll i Gransherad i dag. Resultatet ble 21 forelegg for høy fart. Høyeste hastighet ble målt til 72 kilometer i timen, i 50 sonen. En fører ble anmeldt.

  Fartskontroll
  Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK
 • Vil kaste ut Bombemann

  Borettslaget vil kaste ut mannen som er siktet for å oppbevare store mengder farlig sprengstoff i leiligheten sin. Det bekrefter advokat Ole Revhaug, som er engasjert av borettslaget på Vallemyrene, til Varden.

 • 13 792 uføre i Telemark

  12,7 prosent av befolkningen i Telemark er uføre. Per 31. desember 2017 var det registrert 13 792 mottakere av uføretrygd i Telemark. Det er en økning på 164 personer eller 1,2 prosent i forhold til samme periode i fjor, melder TA.