NRK Meny
Normal

Gull i søla

De leter i 10 tusen år gamle bunnsedimenter for å finne spor etter mennesker.

Søle

Her er mitt gull, sier forsker Anne Bjune fra Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen – og viser fram gamle jordprøver.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

De leter også etter hvordan naturen har endret seg med forskjellig klima gjennom flere tusen år.

Onsdag var naturforskere fra universitetene i Bergen og på Ås på et lite tjern i Siljan. Flere meter under bunnen av vannet fant de det forsker Anne Bjune kaller gull.

Bunnsedimenter

Forskerne borer hull etter hull i isen for å finne de beste stedene for å ta prøver.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

-Det er planterester, pollen, frø, blader og annet som havnet her for kanskje 10 tusen år siden. Innsjøbunnen er et fantastisk arkiv over naturhistorien i området, sier Bjune.

Mennesker i naturen

Undersøkelsene i Siljan er en del av prosjektet som kartlegger menneskenes bruk av naturen. Men sporene de finner i gamle sedimenter forteller også om klima-utviklingene. Og kan derfor være et grunnlag når forskerne vurderer hvordan dagens klimaendringer kan påvirke naturmiljøet.

Bunnsedimenter

Et plastrør med 10 tusen år gammel jord. Her ligger pollen, frø, planterester og andre spor som forteller om naturen ved vannet i en annen tid

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

I området rundt Kapteinstjern i Siljan har det vært mennesker i mer enn 4000 år. I åssiden ovenrfor vannet er det funnet rester av korn. Og kull i jorda forteller om stadige skogbranner gjennom århundrene. Noen naturlige som følge av lynnedslag, andre menneskeskapte for å fjerne skog til beitemark og jordbruk.

Skattejakt

Hull etter hull blir boret i den tykke isen på innsjøen for å finne de beste stedene for prøvetaking. Så blir flere meter lange plastrør blir dunket ned i vannet og gjennom gjørme og jordlag på bunnen av innsjøen. Når røret blir heist opp, står forskerne rundt åpningen i isen omtrent som forventningsfulle barn rundt juletreet. Har vi kommet ned i det rette tidslaget?

Spente fingre graver ut søla fra plastrøret – og jubelen ruller utover den islagte vannflaten:

- Vi fant det! Vi kom 10 000 år tilbake i tid.

Prøvene blir forsiktig pakket sammen og fraktet ut med helikopter. Nå begynner uker og måneder med laboratorieundersøkelser.

 • Leteaksjon etter 7 år gammel jente

  Politiet kaller inn ekstra mannskaper i letingen etter ei 7 år gammel jente på Gulset i Skien. – Jenta kom ikke hjem som avtalt. Det er mørkt og kaldt og vi tar dette på største alvor når det gjelder ei så ung jente, sier Terje Pedersen i politiet.

 • 7 år gammel jente savnet på Gulset

  Politiet leter etter ei 7 år gammel jente på Gulset i Skien. Jenta dro hjemmefra klokke 14.15. Hun har lyst hår og er iført en blå vinterjakke med små grønne, lilla og røde prikker.

 • Spredt HSN skaper trøbbel

  Høgskolen i Sørøst-Norge har støtt på problemer med universitetssøknaden fordi de er lokalisert for mange steder. Rektor Petter Aasen er overrasket over at dette blir et tema og vil rydde opp i eventuelle misforståelser. Høgskolen holder til i Telemark, Vestfold og Buskerud.

 • Anmelder skogeiere

  Organisasjonen Dyrenes Røst anmelder Cappelen og Løvenskiold-Fossum for brudd på dyrevelferdsloven. Skogeierne har satt ut tamme ender for at turister kan jakte. Jenny Rolness i Dyrenes Røst viser til at dyreeier ikke kan sette ut andunger, gjøre dem avhengige av foring, for så å ta fra dem maten.