Grunneierne er skuffet etter Gaustatoppen-rettssak

Dommen frifinner Tinn kommune og Staten på alle punkter, til grunneiernes store skuffelse. Det er uvisst om de vil anke saken.

Gaustatoppen

KAMPEN OM TOPPEN: De seks grunneierne som eide Telemarks høyeste fjell før Forsvarsbygg kjøpte tomta, er skuffet over avgjørelsen i retten.

Foto: Lier, Gunnar / SCANPIX

– Det er selvfølgelig en stor skuffelse at retten gir staten medhold i alt, sier en av de seks grunneierne, Svein-Olav Barhellestøl.

Mandag kom dommen som gir full seier til Staten og Tinn kommune, i striden om hvem som eier Gaustatoppen i Telemark. Grunneier Barhellestøl sier det er usikkert om de skal anke saken videre.

– Det har vi ikke helt tatt stilling til enda. Vi regnet med at det ville bli mer enn en runde i retten, men når dommen er så klar er det kanskje vanskelig å slåss mot de aller største, sier Barhellestøl.

Svein Olav Barhellestøl

Svein Olav Barhellestøl med dokumentet som han mener beviser arveretten.

Foto: Privat

Ville kjøpe tilbake området

De seks grunneierne gikk til rettssak mot staten for å få kjøpe tilbake området rundt Gaustatoppen etter at forsvaret avviklet sitt anlegg.

Gaustatoppen er det mest populære turmålet i Telemark og blir hvert år besøkt av over 80.000 mennesker.

Oslo tingrett skulle avgjøre saken, og har fastslått at Staten hadde full rett til å overføre forsvarsanlegget til Tinn kommune, uten at det utløser forkjøpsretten til grunneierne.

Usikkert om de skal anke dommen

Advokat for grunneierne, Olav Felland, sier i en kommentar til NRK at han er skuffet over rettens konklusjon, og at han vil lese dommen grundig og vurdere om saken skal ankes.

– Det er jo en prinsipiell sak, og det er derfor vi gikk til sak, men det blir til slutt en kost-nytte-avveining. Vi bruker jo vanvittig med summer på dette, så vi får se, sier Barhellestøl om hvorvidt de skal anke eller ei.

Rådmann i Tinn, Rune Lødøen, sier at kommunen hele tiden har hatt en plan om at Gaustatoppen skal utvikles til en nasjonal spydspiss, og at dommen er svært viktig.

Rådmannen er fornøyd med dommen.

– Vi var vel for så vidt ikke så veldig overrasket, fordi vi har hatt et standpunkt i denne saken som vi mente var riktig, sier Lødøen.