NRK Meny
Normal

Grunneiere kan forby ståhjuling

Grunneiere kan nekte bruk av ståhjulinger og el-sykler på egen grunn.

Segway løype i skogen
Foto: Rainer Prang / NR

De nye kjøretøyene ståhjuling og el-sykkel blir karakterisert som motorkjøretøy i lovverket. Det betyr at grunneiere kan forby bruk av slike kjøretøy på egen grunn, på lik linje med andre motoriserte kjøretøy.

Leder av Bondelaget i Telemark, Kjell Sølverød er glad for at grunneiere har muligheten til å nekte ferdsel med ståhjuling i utmark.

– Vi vil ha det fredelig og godt i utmarka, så at gunneiere har muligheten til å styre dette selv er bra, sier Sølverød

Les også:

Ny problemstilling

Bondelagslederen sier at dette er en ny problemstilling for grunneiere, men han ser et klart potensiale for konflikt i saken.

– Grunneiere vil nok tenke seg om dersom det blir utstrakt bruk av disse kjøretøyene. Det skader nok ikke allverden med kjøring på skogsbilveier, men når man beveger seg vekk fra skogsbilveiene og ut på stinettet i skog og mark, vil nok en del grunneiere sette foten ned, sier Sølverød.

Kjell Sølverød

Leder av Bondelaget i Telemark, Kjell Sølverød er glad for at grunneiere har muligheten til å nekte ferdsel med ståhjuling i utmark.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Verne om allemannsretten

Han sier videre at prinsippet om allemannsretten står sterkt her i landet. Sånn må det fortsatt være, sier bondelagslederen.

– Jeg tror nok ikke bare grunneiere, men også andre som bruker utmarka aktivt, vil reagere dersom de møter slike kjøretøy i skogen, avslutter Sølverød.

 • Elg går på E18

  Det er meldt om at en elgokse går på E18 i området mellom Telemarksporten og avkjøringen mot Porsgrunn ved Moheim. Viltnemnda er varslet.

 • Bergbys-restaurant konkurs

  I dag ble det åpnet konkurs i boet til Bergbys Notodden. Av de tre gjenværende Bergbys-restaurantene har den slitt hardest. Det er ingen fare for de to restaurantene i Porsgrunn, sier daglig leder i Svai-Gruppen, Atle Dreyer Isaksen, til Varden.

 • Kvinne stanset av politiet

  En kvinnelig bilfører i 40-årene er stanset av politiet i Sauheradvegen på Notodden. Kvinnen hadde ikke førerkort, og politiet hadde mistanke at hun var påvirket. Hun er tatt med til legevakt for blodprøve og vil bli anmeldt.

 • Fratatt førerkortet etter ulykke

  En mann i 70-årene er fratatt førerkortet og anmeldt for å ikke ha overholdt vikeplikten. Mannen kjørte på rødt lys i Skien, og forårsaket en ulykke. To personer oppsøker legevakten etter ulykken.