Normal

Grunneiere kan forby ståhjuling

Grunneiere kan nekte bruk av ståhjulinger og el-sykler på egen grunn.

Segway løype i skogen
Foto: Rainer Prang / NR

De nye kjøretøyene ståhjuling og el-sykkel blir karakterisert som motorkjøretøy i lovverket. Det betyr at grunneiere kan forby bruk av slike kjøretøy på egen grunn, på lik linje med andre motoriserte kjøretøy.

Leder av Bondelaget i Telemark, Kjell Sølverød er glad for at grunneiere har muligheten til å nekte ferdsel med ståhjuling i utmark.

– Vi vil ha det fredelig og godt i utmarka, så at gunneiere har muligheten til å styre dette selv er bra, sier Sølverød

Les også:

Ny problemstilling

Bondelagslederen sier at dette er en ny problemstilling for grunneiere, men han ser et klart potensiale for konflikt i saken.

– Grunneiere vil nok tenke seg om dersom det blir utstrakt bruk av disse kjøretøyene. Det skader nok ikke allverden med kjøring på skogsbilveier, men når man beveger seg vekk fra skogsbilveiene og ut på stinettet i skog og mark, vil nok en del grunneiere sette foten ned, sier Sølverød.

Kjell Sølverød

Leder av Bondelaget i Telemark, Kjell Sølverød er glad for at grunneiere har muligheten til å nekte ferdsel med ståhjuling i utmark.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Verne om allemannsretten

Han sier videre at prinsippet om allemannsretten står sterkt her i landet. Sånn må det fortsatt være, sier bondelagslederen.

– Jeg tror nok ikke bare grunneiere, men også andre som bruker utmarka aktivt, vil reagere dersom de møter slike kjøretøy i skogen, avslutter Sølverød.