NRK Meny
Normal

Grunneier: – Det er en trist og skremmende utvikling

Grunneier i Vinje i Telemark, Ragnhild Kielland er svært bekymret for at Stortinget skal vedta lovforslaget som åpner for fornøyelseskjøring med snøscooter i naturen.

Snøscooter

7. mai skal Stortinget vedta lovforslaget om snøscooterkjøring. Det er knyttet spenning til om forslaget blir vedtatt eller ikke.

Foto: Torbein Rønning (CC BY-NC-ND 2.0)

7. mai skal Stortinget stemme over lovforslaget. Nå har Kielland skrevet brev til ulike instanser i kommunen hvor hun forteller om sin bekymring.

– Snøscooteren har kommet for å bli, men det må legges i ordnende former, ellers blir det et anarki i skogen, og det er bare tull, sier hun.

I brevet skriver hun blant annet:

« Det er mange som legger ut skrytebilder på Facebook. Kommentarene er ganske ofte likelydende som typen: "Mest moro utenfor løypenettet". Det kjøres i fjellet, det kjøres stort sett over alt det måtte ønskes hvor det er fart spenning, hopp, urørt og delvis ufremkommelig. Og selvfølgelig helt umulig å kontrollere. Det er fart, det er moro. Det er en hobby og en "sport". Det er voksne mennesker. Det er en stor utfordring

Ragnhild Kielland

Grunneier Ragnhild Kielland er bekymret for at Stortinget skal vedta lovforslaget.

Foto: Privat

– Jeg reagerer på at mange i denne lille kommunen også er venner på Facebook, og ser dette. Jeg lurer på hva konsekvensene blir. Nå er det liksom helt akseptert at dette er greit. Det er en stilltiende, morsom liten sak at folk kjører i fjellet, når halvparten av dem som jobber i kommunen er venner med hverandre på Facebook, og ser det som foregår, uten at det blir gjort noe. Det bekymrer meg veldig, sier hun.

2 av 3 vil ha nyttekjøring

Norsk friluftsliv er også bekymret for lovforslaget som skal stemmes for i Stortinget, og viser til en ny undersøkelse der 2 av 3 mener snøscooteren kun bør brukes til nyttekjøring – ikke fornøyelseskjøring.

Arne Vinje

Ordfører i Vinje, Arne Vinje sier det er vanskelig å kontrollere scooterkjørerne.

Foto: Roald Marker / NRK

– Vi er bekymret fordi vi vet at folk ønsker stillhet når de er ute. Vi er også bekymret for fremtiden til friluftslivet i Norge, sier hun.

Ordfører i Vinje, Arne Vinje sier han synes det er synd at grunneier Ragnhild Kielland har opplevd dårlige erfaringer med snøscooterkjøring.

– Jeg skjønner at hun er frustrert, men det er krevende å disiplinere scooterkjørerne over lang tid, når situasjonen har vært så uviss som den har vært, sier han.

Grunneier i Vinje, Ragnhild Kielland er klar på hva hun mener bør gjøres i saken.

– Dette må være et offentlig ansvar, men det koster.