Hopp til innhold

«Turbobudeia»: – Gi ørreten en skvett akevitt

VINJE (NRK): Den billigste fisken kan bli den beste. Tradisjonsbærer og kokebokforfatter Bodil Nordjore vet hvordan du får ørreten til å smelte i munnen.

Bodil Nordjore lager gravet ørret

ALLE KLARER DETTE: God fisk og gode redskaper er utgangspunktet. Her ser du hvordan Bodil gjør det. (Video: Britt Boyesen)

Akevittflaska er innen rekkevidde, og fisken ligger og venter på trefjøla. Knivene er sylskarpe, og Bodil Nordjore har dill på lur. Alt ligger til rette for at ørreten skal få den beste behandlinga.

– Jeg foretrekker norsk regnbueørret, og helst den billige, frosne First Price-fisken, sier hun. Den er gjerne mindre enn den store ørreten og laksen i ferskvaredisken. Fisken skal uansett være frossen i 24 timer før den blir gravd. Dette er tross alt rå fisk.

De kronene hun sparer på fisken, bruker hun gjerne på dyrt flaksalt. Det saltet smelter raskt på fisken.

Her har du oppskriftene på gravet ørret og sennepssaus

Kniv og pinsett må til

Bodil Nordjore

Bodil Nordjore graver gjerne 20–30 ørreter før jul. Mange av dem blir gaver til familie og venner.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Det er ingen kirurg som tar det første, presise snittet. Det er en erfaren kokke som setter kniven bak hodet på fisken. Sekunder etter ligger det i en bolle. Sammen med resten av avskjæret blir det kraft til en god fiskesuppe seinere. Så forsvinner halepartiet ned i den sammen bollen. Et jevnt, stort stykke fisk ligger igjen på fjøla.

– Nå følger jeg ryggbeinet med kniven, sier Bodil. Den første fileten er klar. Ryggbeinet blir skåret bort, og så ligger det to fileter der. Et par raske tak med kniven så er også stripa med bukfett borte.

Før sukker, salt, akevitt og dill dekker filetene fjerner hun irritasjonsmomenter, også kalt fiskebein. Det ligger en rad med små bein langs midten av fileten. En pinsett sørger for at de raskt forsvinner.

Bodils oppskrift på gravet ørret

  • Gjør klar en langpanne. Dekk den med aluminiumsfolie først og så et lag matpapir.
  • Legg den første fileten på papiret. Strø på halvparten av:
  • 2 spiseskjeer salt
  • 1 spiseskje sukker
  • Grovmalt pepper
  • En liten kork akevitt
  • En stor bunt fersk dill. Den skal holde til begge filetene.
  • Spander resten av sukkeret, saltet, pepperen og akevitten på den andre delen samt dill.
  • Legg filetene sammen dill-mot-dill. Pakk dem godt inn i matpapiret og folien.
  • Legg trefjøla oppå og et press, for eksempel en kilo sukker.
  • Sett fisken i kjøleskapet. Snu fisken daglig. Den er ferdig etter 3–4 dager.

Stopp en halv ...

Ingen gravd fisk er fullkommen før den får selskap av litt sennepssaus.

– Folk har spist sennepssaus til fisk i over 2.000 år, forteller Bodil mens hun tar fram ingrediensene til en stor porsjon saus.

  • 12 spiseskjeer sennep, gjerne Dijon-sennep, men ikke grovkorna sennep
  • 12 spiseskjeer eddik
  • 24 spiseskjeer melis
  • 1 glass tørka dill
  • Litt nykverna pepper
  • Bland alt god sammen. Deretter heller du en tynn stråle med rapsolje i:
  • 1/2 liter rapsolje. Visp iherdig til alt er blanda.

– Tida og en kjærlig tanke er det siste ørreten trenger før du kan kose deg med den og sennepssausen, sier Bodil Nordjore. Det er det ingen som må være gjerrige på.

– Det er ganen som bestemmer. Jeg foretrekker akevitt. Konjakk kan gi en litt søt smak til fisken.

Bodil Nordjore
Regnbueørret

Regnbueørret er et alternativ til laks når du skal grave fisk. Og det kan du gjøre hele året, ikke bare til jul.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark