NRK Meny
Normal

Gratis grøt kan bli dyr

PORSGRUNN (NRK): Politikerne spanderer havregrøt på alle videregående elever i Telemark. De som skal lage grøten er ikke begeistret.

Skolegrøt

SKOLEGRØT: Det blir gratis skolegrøt fra 1. september.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Gratis frokostgrøt i den videregående skolen i Telemark kan bli dyrt for dem som skal lage den. Anne Lene Lien har ansvar for kantinedrifta ved Porsgrunn videregående og mener fylkespolitikerne har bevilget for lite penger.

– Vi har ikke budsjett i våre kantiner til å ha folk på jobb en ekstra halvtime for å dele ut gratis grøt som vi antageligvis taper penger på.

Hun er også usikker på hvor mange elever som vil benytte seg av tilbudet.

– Jeg tror nok jeg kommer til å spise grøt hvis jeg kommer tidlig nok. En ting jeg hadde satt pris på er om de utvidet serveringen. Nå kan litt trafikk være forskjellen på om man rekker grøten eller ikke, sier Theodor Torbjørnsen er elev ved Porsgrunn videregående skole.

Serveringa skal starte kvart på åtte. Fem over åtte fyller kantinepersonalet det siste begeret med grøt. Når timen begynner kvart over må resten av grøten kastes. Det er ikke lov å spise grøt i timen.

Anne Lene Lien

Anne Lene Lien skal sørge for at kantina i Porsgrunn ikke går i minus. Hun mener fylkespolitikerne har bevilget for lite penger til elevenes grøt.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Vil heller sove

Kantinemedarbeider Bjørg Fagerli skal koke grøten, men tviler på at køen ved disken blir lang.

– Jeg tror kanskje ikke det er så mange som kommer. De vil nok heller ligge ti minutter lenger i senga enn å komme hit og spise grøt, sier hun.

Anne Lene Lien skal sørge for at kantina i Porsgrunn ikke går i minus. Kantinene får et tilskudd på fire kroner per elev.

– Hvor mye grøt får du for fire kroner?

– I de fire kronene er det også materiell. Vi skal kjøpe inn beger og skjeer, og det er havregrøt kokt på vann med sukker og kanel på.

Bjørg Fagerli, skolegrøt

Kantinemedarbeider Bjørg Fagerli tror mange av elevene heller vil sove fem minutter ekstra enn å møte opp og spise grøt.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Skal smake godt

Lien forteller at de er i gang med å teste grøten på Porsgrunn videregående for å se hvor billig de kan lage den.

– Men det skal jo være godt også. Vi har ikke lyst til å lage vond grøt til elevene.

Grøten lages på havregryn og vann. Melk er en veldig dyr ingrediens.

– Jeg tror ikke det er helt gjennomtenkt. Det er veldig enkelt å sitte i et møte og bestemme at dette er bra for elevene. Det virker ikke på meg som om de har tenkt på konsekvensene for dem som drifter kantinene, sier Lien.

I tillegg til innkjøpslista med havregryn, sukker og kanel har Anne Lene Lien en ønskeliste. Der står det TID og PENGER.

Maja Foss Five i hovedutvalget for kompetanse sier politikerne skal diskutere pengepotten nærmere etter evalueringa ved årsskiftet.

Elever i kantina på videregående skole

Elevene ser fram til å få grøt, men er litt usikre på om de rekker å spise den. Og kanskje det er tomt når de kommer til skolen? Fra venstre Simen Lund Wærstad, Nicholas Westgård, Theodor Thorbjørnsen og Mehliya Muhtar.

Foto: Britt Boyesen / NRK
 • Håper togene går torsdag

  NSB måtte i ettermiddag kansellere tre avganger på Vestfoldbanen i rushtiden. Grunnen var at togsett hadde blitt stående i Skien på grunn av signalfeil. Målet er at alt skal gå som normalt i kveld og i morgen tidlig.

 • To nye bud på het Pors-spiss

  Både Odd og Fredrikstad har kommet med nytt bud på Pors-spiss Tobias Lauritsen, melder TA. – I utgangspunktet er vi fornøyde med begge budene, sier Erik Skredtveit i Pors til avisen.

 • Møter UDI i retten om Bolkesjø

  Eierene av Bolkesjø Hotel i Telemark og UDI møtes i retten i februar, skriver Varden. Årsaken er uenigheter etter at UDI vraket Bolkesjø som asylmottak, og sa opp avtalen som blei inngått i 2015. Saken skal gå i Oslo tingrett.

 • Framleis 40 husstandar utan straum

  40 husstandar er straumlause i Siljan og Skien. Fleire mista straumen etter det kraftige snøfallet i går. Tor Bjørn Omnes i Skagerak Energi seier at dei har store mannskap i gang for at alle skal få attende straumen i løpet av onsdagen.