NRK Meny
Normal

Gransker dødsfall av syvåring på nytt

Politiet i Telemark gjenopptar etterforskningen av dødsfallet til en syv år gammel jente fra Skien. – Bakgrunnen er medieomtalen av Monika-saken i fjor høst, hvor vi fikk informasjon fra ansatte om at vi hadde en sak som lignet, sier politimester Rita Kilvær til NRK.

Rita Kilvær.

Politimester Rita Kilvær i Telemark politidistrikt.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Saken ble gjenopptatt etter gjenåpningen av Monika-saken i Hordaland, melder VG.

Det var 21. april 2009 at politiet fikk melding om at en 7 år gammel jente fikk hjertestans mens hun var hjemme der hun bodde i Skien. Hun ble fraktet til sykehus, der hun lå i koma frem til hun døde 12. mai.

Den gang tolket politiet skadene hennes til å være av en slik art, at det ikke kunne være sykdom som var årsak til dødsfallet. Politiet etterforsket saken både taktisk og teknisk, men mente at ingen kunne lastes for jentas død. De konkluderte med at "dødsfallet skyldtes hengning som avdøde selv har initiert."

– Samlet sett, så så vi at det den gangen var etterforskningskritt som kunne vært gjort og som fortsatt kan være egnet til å belyse hva som egentlig skjedde, sier Kilvær.

Døde av kvelning

Saken har klare likehetstrekk med dødsfallet til åtte år gamle Monika Sviglinskaja, som døde av kvelning på Berge i Sund i Hordaland i 2011.

– Bakgrunnen er medieomtalen av Monika-saken i fjor høst, hvor vi fikk informasjon fra ansatte om at vi hadde en sak som lignet, sier politimester Rita Kilvær til NRK.

I samråd med Statsadvokatene i Vestfold og Telemark og med bistand fra Kripos, ønsket politimester Rita Kilvær å vurdere saken på nytt.

– Ut fra den interne gjennomgangen mener jeg at det er grunnlag for å iverksette ytterligere etterforskningsskritt, sier Kilvær.

Hun har derfor bestemt at etterforskningen skal gjenåpnes.

– Det er ikke sikkert ytterligere etterforskning leder til, eller ville ha ledet til, et annet resultat, men saken fortjener en fullstendig gjennomgang, sier Kilvær.

Politiadvokat Jon Harald Borgen

Politiadvokat Jon Harald Borgen som er påtaleansvarlig.

Foto: Petter Melsom / NRK

Det er politiadvokat Jon Harald Borgen som er påtaleansvarlig i saken.

– Vi planlegger å etterforske videre med avhør av familie og avhør av venner av avdøde. Vi ser også på om det er mulig å få saken opplyst på en bedre måte gjennom tekniske undersøkelser, sier Borgen til VG.

 • Elg går på E18

  Det er meldt om at en elgokse går på E18 i området mellom Telemarksporten og avkjøringen mot Porsgrunn ved Moheim. Viltnemnda er varslet.

 • Bergbys-restaurant konkurs

  I dag ble det åpnet konkurs i boet til Bergbys Notodden. Av de tre gjenværende Bergbys-restaurantene har den slitt hardest. Det er ingen fare for de to restaurantene i Porsgrunn, sier daglig leder i Svai-Gruppen, Atle Dreyer Isaksen, til Varden.

 • Kvinne stanset av politiet

  En kvinnelig bilfører i 40-årene er stanset av politiet i Sauheradvegen på Notodden. Kvinnen hadde ikke førerkort, og politiet hadde mistanke at hun var påvirket. Hun er tatt med til legevakt for blodprøve og vil bli anmeldt.

 • Fratatt førerkortet etter ulykke

  En mann i 70-årene er fratatt førerkortet og anmeldt for å ikke ha overholdt vikeplikten. Mannen kjørte på rødt lys i Skien, og forårsaket en ulykke. To personer oppsøker legevakten etter ulykken.