NRK Meny
Normal

Gransker dødsfall av syvåring på nytt

Politiet i Telemark gjenopptar etterforskningen av dødsfallet til en syv år gammel jente fra Skien. – Bakgrunnen er medieomtalen av Monika-saken i fjor høst, hvor vi fikk informasjon fra ansatte om at vi hadde en sak som lignet, sier politimester Rita Kilvær til NRK.

Rita Kilvær.

Politimester Rita Kilvær i Telemark politidistrikt.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Saken ble gjenopptatt etter gjenåpningen av Monika-saken i Hordaland, melder VG.

Det var 21. april 2009 at politiet fikk melding om at en 7 år gammel jente fikk hjertestans mens hun var hjemme der hun bodde i Skien. Hun ble fraktet til sykehus, der hun lå i koma frem til hun døde 12. mai.

Den gang tolket politiet skadene hennes til å være av en slik art, at det ikke kunne være sykdom som var årsak til dødsfallet. Politiet etterforsket saken både taktisk og teknisk, men mente at ingen kunne lastes for jentas død. De konkluderte med at "dødsfallet skyldtes hengning som avdøde selv har initiert."

– Samlet sett, så så vi at det den gangen var etterforskningskritt som kunne vært gjort og som fortsatt kan være egnet til å belyse hva som egentlig skjedde, sier Kilvær.

Døde av kvelning

Saken har klare likehetstrekk med dødsfallet til åtte år gamle Monika Sviglinskaja, som døde av kvelning på Berge i Sund i Hordaland i 2011.

– Bakgrunnen er medieomtalen av Monika-saken i fjor høst, hvor vi fikk informasjon fra ansatte om at vi hadde en sak som lignet, sier politimester Rita Kilvær til NRK.

I samråd med Statsadvokatene i Vestfold og Telemark og med bistand fra Kripos, ønsket politimester Rita Kilvær å vurdere saken på nytt.

– Ut fra den interne gjennomgangen mener jeg at det er grunnlag for å iverksette ytterligere etterforskningsskritt, sier Kilvær.

Hun har derfor bestemt at etterforskningen skal gjenåpnes.

– Det er ikke sikkert ytterligere etterforskning leder til, eller ville ha ledet til, et annet resultat, men saken fortjener en fullstendig gjennomgang, sier Kilvær.

Politiadvokat Jon Harald Borgen

Politiadvokat Jon Harald Borgen som er påtaleansvarlig.

Foto: Petter Melsom / NRK

Det er politiadvokat Jon Harald Borgen som er påtaleansvarlig i saken.

– Vi planlegger å etterforske videre med avhør av familie og avhør av venner av avdøde. Vi ser også på om det er mulig å få saken opplyst på en bedre måte gjennom tekniske undersøkelser, sier Borgen til VG.