NRK Meny
Normal

Torhild og Rolf har holdt sammen i snart 60 år

Ekteparet Boyesen har vært kjærester i snart 60 år. De ble sammen da de var 13 år. Nå er de 72 og vil holde sammen livet ut.

Ekteparet Boyesen

Ekteparet Rolf Werner og Torhild Boyesen nyter tiden de har sammen og har bestemt seg for å leve sammen for resten av livet. – Det blir ikke noe problem, sier de to med hvert sitt lune smil og glimt i øyet.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Han våkner klokka sju hver dag. Da står han opp, går ned trappa og setter på kaffen. Så går han ut og henter avisa. Han lar kona sove litt lenger, for han vet hun liker det.

Etter et langt liv med fire barn setter hun pris på en rolig morgen med avisa på senga. Den får hun servert av mannen. Hun får alltid lese nyhetsdelen først. Sportsdelen er hun ikke så interessert i, så den får han for seg selv. Når hun er ferdig kaster hun avisa ned trappa så mannen kan lese. Deretter tusler hun ned til fersk kaffe på kanna og påfølgende lange samtaler fra hver sin faste plass i sofaen.

Slik starter en vanlig dag hjemme hos ekteparet Torhild og Rolf Werner Boyesen. Skiensparet har vokst opp sammen, og ble et par da de var 13 år gamle.

– Det bare ble sånn

De gikk i samme klasse på Gjerpen folkeskole i Skien. De var 13 år da de ble et par. Og det var en ren tilfeldighet.

– Det bare ble sånn. Vi begynte å være litt sammen, og etter hvert oppstod det følelser, sånn som det pleier å starte, forklarer Torhild Boyesen.

Hun var ikke fylt 17 da hun fikk vite at hun var gravid. Den gangen var det skamfylt å være ung, ugift og gravid. Da de ville gifte seg fikk de avslag fra Fylkesmannen, og måtte søke Kongen om tillatelse.

Tre dager etter Rolf Werners 17-årsdag giftet det unge paret seg. De feiret med hennes familie, og reiste på bryllupsreise til Drammen, for å besøke Rolf Werners mor.

Gode kvaliteter

Stua er fylt opp av familiebilder og minner fra et langt liv og mange utenlandsreiser. De spreke 72-åringene setter pris på tiden de har sammen, og har mange gode ord å si om hverandre.

– Han er veldig snill, ærlig og alltid til å stole på. Det har han alltid vært. Derfor er han veldig lett å være glad i, sier Torhild, og ser varmt på mannen.

– Jeg kan bare si det samme. Det er aldri noe tull med Torhild, sier han, og nikker ivrig.

– Jeg har litt mer temperament enn han da, svarer hun kjapt.

– Det er ikke noe problem å takle. Jeg kjenner henne godt. Det er bare å forholde seg rolig. Kanskje prøve å spore av og snakke om noe annet. Du skal helst ikke le akkurat da, sier Rolf Werner med et lunt smil.

Forskjellene seg imellom har de lært seg å takle. Å forandre hverandre har de aldri hatt noe ønske om.

Kjærlighet livet ut

Even Tengesdal

Daglig leder og familieterapeut ved Grenland familiekontor, Even Tengesdal.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Ekteparet har fått til noe som mange parterapeuter og samlivsforskere er enige om. Nemlig det å være gode venner og å være der for hverandre.

Even Tengesdal er familieterapeut og daglig leder ved Grenland familiekontor. Han holder foredrag om varige parforhold.

– Man skal være der for hverandre og bevare vennskapet. Når den andre trenger meg, skal jeg være der. Tenk at det er som med gode venner, man kjenner hverandre, vet hva de liker, hva de er opptatt av, også prøver man å strekke seg mot det. Det er en veldig viktig del av det å holde sammen livet ut, sier Tengesdal.

Han sier at mange par blir fanget i repeterende og destruktive mønster, som kan være ødeleggende for forholdet.

– Man kommer i de samme kranglene og blir veldig stuck i det. Det man krangler om er hva som helst. Vi sårer og krenker hverandre, og kommer i gang i en dans som er veldig forutsigbar for de fleste. Da er det viktig å stoppe opp. Jeg tror det er en stor misforståelse at det er godt å få snakke ut og få kalt den andre for stygge ting. Jeg tror aldri det er en god ide å kalle den andre for ting en ikke mener, sier familieterapeuten, og råder par til å skape gode fellesopplevelser, være gode venner og kjærester.

– Har man gode opplevelser sammen får man en buffer for kranglene. Da ser man den andre med velvilje, og det er mye lettere å forstå den andre når den har en dårlig dag, har sovet lite og er litt sur. Da er det lettere å unngå å tillegge den andre dette som personlige egenskaper, og heller være raus og forståelsesfull, sier Tengesdal.

Romantikk og nærhet

De fullfører hverandres setninger og holder hender der de sitter tett ved siden av hverandre i en burgunder skinnsofa. Ekteparet er pensjonister og tilbringer mye tid sammen. De stortrives i hverandres selskap og har besøkt 55 land sammen.

– Vi er fæle til å klemme hverandre. Vi er veldige romantiske, begge to. Vi sitter her om kvelden og ser tv, så holder jeg rundt henne, sier Rolf Werner.

De mener selv at de har vokst sammen, og har lært hverandre å kjenne så godt at de nesten vet hva den andre tenker og føler.

– På natta når vi våkner kan vi gi hverandre en klem, og så sove videre. Vi sier ikke noe. Nærkontakt er viktig. Uhyggelig viktig. Du føler at du har et veldig godt forhold da, sier Torhild.

Forelska

– Folk er jo så forskjellige, sier de to forsiktig. Men de forteller gjerne hva som er viktig for dem. Men råd vil de ikke gi.

– Alt er ikke rosenrødt hele tida. Det kan gå litt i bølgedaler. En er ikke evig forelska hele livet, det går jo ikke an, sier Torhild.

– Men er dere forelska innimellom fortsatt?

– Å ja, absolutt, kommer det klart fra Rolf Werner. Torhild sier seg enig. Så ler de og stryker hverandres hender.

– Det blir dere livet ut da?

– Ja, absolutt, sier Rolf Werner.

– Sånn er det. Og sånn skal det være, sier de to, nærmest i kor, i det de fullfører setningen ingen av dem vet hvem begynte.