Normal

Fem gode bilpleietips i vinterkulda

SKIEN (NRK): Sølesprut og salt på veiene gir stor sjanse for rust på bilen. I verste fall kan dårlig vedlikehold føre til ulykker. Her er noen forholdsregler som er effektive og enkle å huske på.

Bilpleie

Salt og søle på veien gir ekstra god grunn til pleie av bilen din på vinteren.

Foto: Star Bil as / NRK

Desember er høysesong for bilvask, for alle vil ha en ren og pen bil til jul.

1. Vask hindrer rust og riper

Bilvask

I minusgrader kan dører og låser lett fryse. Husk derfor å tørke godt av lister og dørpakninger til slutt.

Foto: Nyhetsspiller/Rubina Butt / NRK

En grundig bilvask fjerner skadelig veisalt som lett gir sår og oppblomstring av skader i lakken. På sikt kan dette føre til rustdannelse.

Les også: Finner stadig rustskader etter salting

Skal du vaske bilen når det er minusgrader ute, bør den vaskes og tørkes inne.

Såkalt nullføre gir fort en skitten bil igjen. Dette er et evig problem. Et godt råd er å ha et jevnt vedlikehold på bilen. Vask bilen så ofte du kan. En ren bil har mindre sjanse for riper. Mindre møkk blir gnidd utover bilen, og bilen holder seg ren lenger.

Mange velger å vaske bilen selv, mens andre foretrekker maskinvask i kulda. Maskinvask bruker en god del mer vann enn det som brukes ved manuell vask. Kjemikaliene som brukes er miljøvennlige.

2. Riktige dekk gir god gripeevne

Bilpleie

Gripeevnen på piggdekk er bedre på føre med is sammenlignet med bare veier. I Norge oppfordres folk til å kjøre piggfritt, mens i Sverige kjører 70 prosent med pigg og 30 prosent piggfritt. I Finland kjører 90 prosent pigg og 10 prosent piggfritt.

Foto: Star Bil as / NRK

Veisalt skaper belegg rundt dekkene, såkalt trafikkfilm, som gjør dekkene glatte. Et sikkerhetstiltak er å avfette dekkene, før du steamer dem med varmt vann. Dette fjerner det skadelige belegget. Rene dekk gir maksimal effekt og optimal gripeevne på dekkene.

Les også: – Stol ikke blindt på dekktester

Uavhengig av om du kjører med piggdekk eller piggfritt, bør en med jevne mellomrom fjerne belegget på dekkene.

Les også: Er dekkene dine klare for vinteren?

Sjekk at dekkene dine er forsvarlig å kjøre med. Når dekkene nærmer seg 5 millimeter, bør du bytte dekk. Gode dekk er en billig forsikring.

3. Husk låsolje

Bilpleie

Låsolje brukes for å forebygge at låsen ikke fryser. Brukes ETTER vask.

Foto: Star Bil as / NRK

Låsolje i låsene hindrer at låsene ikke fryser ved minusgrader. Dette bør en huske på etter en har vasket bilen.

4. Rene og frostfrie ruter gir god sikt

Bilpleie

Fyll på tilstrekkelig med spylervæske som tåler kulde. Slik at ikke væsken fryser på ruten og at ikke spylemotor og det som er i tanken fryser. De fleste spylervæsker fra butikken er laget for å tåle kulde.

Foto: Star Bil as / NRK

Fri sikt ut rutene er god sikkerhet. For å unngå kondens og dugg inne i bilen, bank av snø eller vann på skoene før du setter deg inn i bilen. Dette gir mindre dugg og kondensering på rutene og skaper god sikt.

Skrap rutene eller spray rutene fri for frost før du setter deg inn i bilen.

Les også: Advarer mot ulovlige bilverksteder

5. Spyl understellet

Vasking av understell bil

Underspyling fjerner skitt og søle under bilen. Fuktighet kan fort føre til rustskader.

Foto: Rubina Butt / NRK

En runde med spyling av understellet på bilen fjerner skadelig veisalt og hindrer rustangrep på bærekonstruksjonen, forstillingen og bakstillingen.

Listen er laget på bakgrunn av intervju med Steinar Gundersen, eier og daglig leder hos Star Bil AS Skien samt. intervju med Jan Tore Herregården, butikksjef ved Asbjørn Boberg Esso Skien.