NRK Meny
Normal

Gladmelding til Grenlandsindustrien

Gassco mener det er teknisk mulig å bygge et gassrør fra Kårstø i Rogaland til Grenland og Sverige

Gassrøret kan være klart i 2012. Utbyggingskostnadene blir mer enn 7 milliarder kroner.

Kommersielt forsvarlig prosjekt

Rapporten som Gassco la frem torsdag, er det industrien i Grenland har ventet på. Uten et gasskraftverk er det kunder i Grenland og Vest-Sverige som får et gassvolum på mer enn tre milliarder kubikkmeter gass årlig. Og med en utbyggingskostnad på mer enn 7 milliarder kroner, er det mer enn nok kunder til at direktør Thor Otto Lohne i Gassco, sier at gassrør til Grenland er et kommersielt forsvarlig prosjekt.

- Med det volumgrunnlaget som man ser, er dette veldig interessant, og også interessant fra et bedriftsøkonomisk ståsted, sier han.

Industrien spytter inn

Bror Yngve Rahm i organisasjonen Norsk Industri, er klar over at skal det bli noe gassrør, må industrien stille opp med penger, men kan ikke tallfeste noe eksakt om hvor mye.

- Vi har hele tiden sagt at vi vil være med, men det er også veldig klart at Staten må bidra økonomisk for å få dette realisert. Hovedinnvendingen fra politisk hold har jo vært lønnsomhet. Rapporten fra Gassco i dag har jo bevist at det faktisk er kommersielt lønnsomt, sier Rahm.

Hør hva direktør ved Herøya Industripark Per Wold og Jan Grini i LO Grenland mener.

 • Stenger vegen ved Geiteryggen

  Politiet ser seg nøydd til å stenge riksveg 36 ved avkøyringa frå Moflata mot Geiteryggen i retning Ulefoss fram til det er er rydda opp i trafikkaoset og sørga for nødvendig brøyting. Det er eit vongtog som står fast.

  Snøkaos ved Geiteryggen
  Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK
 • Lange køar ved Geiteryggen

  Riksveg 36 er stengt mellom Moflata og Fjærekilen. Ein buss har sett seg fast, og det skaper også problem for vogntog og personbilar. Klokka 0930 blir det meldt om fleire kilometer lange køar på begge sider av Geiteryggen.

  Trafikkprolbem på riksveg 36 ved Geiteryggen
  Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK
 • Barneskolen i Siljan er stengt

  Midtbygda skole i Siljan er stengt i dag på grunn av strømbruddet på Holtesletta. Det melder skolen på sine egne nettsider tirsdag morgen. – Elever som er på skolen blir tatt hånd om. Vi ber dere om å hente dem så raskt som mulig siden skolen er uten strøm, skriver skolen.