NRK Meny
Normal

Bø-kvinner glade for retrett i reservasjonssaken

Unge kvinner i Bø glade for helseministerens snuoperasjon i reservasjonssaken.

Kamilla Emilie Köller og Helene Kilen er glade for helseministerens retrett i reservasjonssaken.

– Vi følger med. Det kan jo skje at dette plutselig angår en av oss, sier Helene Kilen (t.h). Hun og Kamilla Emilie Köller har mange meninger om reservasjonsrett for fastleger.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Unge kvinner NRK snakka med i Bø i dag var glade for at helseminister Bent Høie trekker tilbake forslaget om at fastleger kan reservere seg mot å henvise til abort.

– Jeg er veldig imot reservasjonsretten. Det er kvinners eget valg om de vil beholde et barn eller ei. Det er også en selvfølge at kvinner selv kan velge hvilken type prevensjon de vil bruke, sier Kamilla Emilie Köller.

Les også:

– Det angår oss

Debatten rundt reservasjonsretten starta etter at det ble varsla om praksisen ved Bø legesenter til Fylkesmannen i Telemark

– De bør legge mest vekt på pasientens behov og ikke egne. Når de har valgt en jobb som fastlege må de kunne gjøre alt som tilhører denne oppgaven, sier Helene Kilen.

På Bø videregående skole er elevene engasjert i debatten rundt reservasjonsrett for fastleger.

– Vi følger med. Det kan jo skje at dette plutselig angår en av oss, sier Kilen.

De unge kvinnene har fått med seg at de det er mange ulike meninger i debatten.

– Jeg kjenner ei som måtte bytte lege fordi hun ønska å bruke spiral som prevensjon. Det er fryktelig tungvint, sier Kilen.

Hun håper det nye forslaget fra regjeringa setter pasientenes behov høyest.

Dag Sele

– For meg er det viktig å få lov til å følge min samvittighet i jobben som lege. Dette er spørsmål om liv og død, sier fastlege i Bø Dag Sele.

Foto: Anne Lognvik / NRK
Olav Kasland (V) er ordfører i Bø.

– Det er klart at det skaper uro blant befolkning dersom tre fastleger plutselig må slutte i jobben. Tre leger betyr 3000 pasienter, forklarer ordfører i Bø, Olav Kasland .

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det er ikke så lett å gå til legen for å snakke om abort og prevensjon, og det blir ubehagelig når du møter en lege som ikke vil hjelpe til med å sette inn spiral, sier Kilen.

– Et spørsmål om liv og død

Fastlege i Bø og leder av KrF i Telemark, Dag Sele, var på partiets pressekonferanse i ettermiddag.

– Jeg syntes det er bra at KrF kan være pragmatiske i forhold til virkemidlene, men at de holder fast på prinsippet om samvittighetsfrihet for legene, sier Sele.

Han er en av legene på Bø legesenter som av samvittighetsgrunner ikke ønsker å sette inn spiral som prevensjon.

– For meg er det viktig å få lov til å følge min samvittighet i jobben som lege. Dette er spørsmål om liv og død, sier han.

Sele har forventninger til at det nye forslaget også ivaretar samvittighetsfrihet for fastleger.

– Jeg har tillit til at våre tillitsvalgte i partiet kommer fram til en god løsning sammen med en konstruktiv helseminister, sier Sele.

Håper på gode løsninger

Ordføreren i Bø mener det skaper uvisshet at Bent Høie ikke vil si hva den nye løsningen blir når regjeringa nå snur og ikke innfører reservasjonsrett for fastlegene.

– Det er klart at det skaper uro blant befolkningen dersom tre fastleger plutselig må slutte i jobben. Tre leger betyr 3000 pasienter, forklarer Kasland.

Selv er ordføreren sikker på at det kommer en løsning som ikke blir så dramatisk.

– Jeg er overbevist om at vi klarer å finne gode løsninger som ivaretar både pasientene og legene, sier Kasland.

Bø kommune avventer også en avgjørelse fra Statens helsetilsyn om de kan forsette med felles pasientlister for alle legene på senteret i Bø. Fylkeslegen i Telemark har bedt helsetilsynet å vurdere lovligheten av praksisen i kommunen.