NRK Meny
Normal

Flere kan bli fratatt lappen

Strengere helsekrav til bilførere gjør at forbrukere av beroligende medisiner må forberede seg på at de kan miste retten til å kjøre bil.

Bil

Flere som bruker beroligende medikamenter kan miste retten til å kjøre bil.

Foto: Scanpix / SCANPIX

– Dette er bra, sier fylkeslege i Telemark, Steinar Aase.

Han sier en del er flinke, og frasier seg førerkortet sitt dersom de begynner å bruke sterke medisiner, men han mener folk burde vært flinkere.

Fylkeslege Steinar Aase

Fylkeslege Steinar Aase er glad for et mer entydig regelverk når det gjelder medikamentbruk og bilkjøring.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

– Det er altfor mange som fortsetter å kjøre bil. Mange er ikke friske nok til å kjøre bil, og det er skummelt, sier Aase.

Strengere regelverk

Ingen andre fylker i landet har så mange brukere av beroligende medikamenter og sovemedisiner som Telemark. I dag er det mulighet til å søke fylkeslegen om dispensasjon ved bruk av legemidler på en forbudsliste.

Nå begrenses denne muligheten og kravene blir mer kategoriske. Det er fylkeslegen glad for.

– Det kan være med på å beskytte alle som ferdes langs vegene. Det er viktig at blir et mer entydig regelverk, som ikke baserer seg så mye på skjønn som i dag, sier Aase.

Flere legemidler, som for eksempel valium og Vival kommer på forbudslista i Helsedirektoratets nye helsekrav til førerkort.

Linda Øye

Første nestleder i Mental Helse, Linda Øye, vil heller fokusere på å luke ut de som kjører bil med ulovlige rusmidler i kroppen.

Foto: Privat

– Dette er midler som påvirker konsentrasjon- og reaksjonsevne. Dette kan være farlig i trafikken, sier Aase.

– Feil måte å gjøre det på

Rådet for psykisk helse antar at 70 000 personer som bruker slike medisiner mister førerkortet når den nye forskriften blir innført. Første nestleder i Mental Helse, Linda Øye er svært kritisk til forskriften.

– Dette blir feil. Vi må heller fokusere på å luke ut de som kjører med ulovlige rusmidler i kroppen, sier Øye.

Hun mener dagens regelverk er godt nok når det gjelder medikamentbruk og bilkjøring.

– Det viktigste er at legene gir god nok veiledning til sine pasienter om hvordan medikamentbruk påvirker evnen til å kjøre bil.

Mange dødsulykker skyldes rus

Ifølge tall fra Statens vegvesen skyldes en stor andel av dødsulykkene i trafikken personer som bruker farlige medisinkombinasjoner.

Fylkeslegen i Telemark kan ikke tallfeste hvor mange som faktisk kjører bil under påvirkning av medisiner, men har sett flere tilfeller der folk ikke burde sitte bak rattet.

– Vi har sett eksempler hvor mange som får store doser av beroligende medisiner er involvert i ulykker. Disse hører ikke hjemme på veiene, avslutter Steinar Aase.

 • Nyheter 20.55

  Her ser du tirsdagens 20.55-sending. Kveldens siste sending kan du få med deg like før Kveldsnytt.

  Distriktsnyheter fra Buskerud, Telemark og Vestfold
 • Rydder strømlinjer i Siljan

  Skagerak Energi kommer til å «sprenge» trær som har falt over linjen. Dette vil forårsake kraftige smell. Arbeidet foregår fra Siljan sentrum mot Moholt jernverk omtrent fram til midnatt, melder politiet i Telemark.

 • Betydelig skredfare

  Det er betydelig skredfare i Vest-Telemark etter all snøen som har falt i dag og i går, melder NVE. Det er fokksnø og mye vind som gjør snøforholdene utrygge på utsatte steder.

 • Nyheter 18.55

  Se tirsdagens første distriktsnyheter fra Buskerud, Telemark og Vestfold.

  Distriktsnyheter fra Buskerud, Telemark og Vestfold