NRK Meny
Normal

Gjør seg bemerket på Vigeland-museet

Håkon Anton Fagerås fra Bø er årets sommerutstiller på Vigeland-museet.

Håkon Anton Fagerås

Bø-kunstner Håkon Anton Fagerås arbeider her med én av skulpturene i utstillingen på Vigeland-museet.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

– Jeg pleier å spørre folk som jeg kjenner, familie, venner og folk jeg synes passer.

Skulptur av Håkon Anton Fagerås

Fagerås arbeider med det som kalles den figurative skulptur.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Det sier billedhugger Håkon Anton Fagerås fra Bø, om hvordan han velger ut motiver til skulpturene sine.

På Vigeland-museet i Oslo finner du i sommer elleve av verkene til Fagerås. Han er nemlig årets sommerutstiller, og utstillingen er hans aller første museumsutstilling.

Skulptur av Håkon Anton Fagerås

Skulpturen viser en italiensk steinhugger.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Fagerås arbeider hovedsakelig med marmor, og foretrekker å lage skulpturer av vanlige mennesker, fremfor av guder eller helter og heltinner.

– Når det føles hverdagslig og vanlig, og menneskene føles som vanlige mennesker, så forholder man seg også annerledes til det. De blir mer nærværende, forklarer han.

Håkon Anton Fagerås er årets sommerutstiller på Vigeland-museet.

Fagerås forteller at ikke alle han spør stiller velvillig opp.

– Syntes det var en stor skam

Det bringer med seg sine utfordringer å lage skulpturer av vanlige mennesker.

Fagerås forteller blant annet om en av skulpturene i utstillingen: en skulptur av en italiensk steinhugger.

– Kona hans syntes det var en stor skam at han skulle kle av seg på den måten, og prøvde å få han fra det. Men da hun fikk se skulpturen så var hun like stolt som mannen, smiler billedhuggeren.

Har gjort seg bemerket

Stilen til Fagerås har allerede blitt lagt merke til. Mens NRK besøker museet og utstillingen sikrer kunstsamler Christian Ringnes seg en skulptur til egen samling.

– Se på den, den er jo fantastisk. Det er et kunstnerskap og et håndverk i denne som man må tilbake til antikken for å kunne se, sier en begeistret Ringnes.

Skulpturene stilles ut frem til 18. september.

 • Gasslekkasje på Herøya

  En gasslekkasje på Yaras anlegg på Herøya er under kontroll etter at 200 liter ammoniakk lakk ut. Det forteller operasjonsleder Vidar Aaltvedt hos politiet i Telemark. Lekkasjen skjedde litt over kl. 1700 i dag. Ingen personer ble skadet. Målinger i området viser at det nå ikke er fare for liv og helse. Politiet og bedriften skal jobbe videre med å finne ut av årsaken til ammoniakklekkasjen.

 • Helikopter rykket unødig ut

  Et helikopter fra Sola rykket ut til Kvinesdal i forbindelse med aktivering av SOS-funksjon på en smartklokke, men det viste seg å være falsk alarm. Hovedredningssentralen ber personer med slike nødsendere om å sette seg inn i hvordan de virker.

 • – Nedslående kontrollresultat

  To personer mistet førerkortet og 24 personer fikk bøter i en trafikkontroll i Gransherad søndag. Barn med rattkjelker gikk langs veien mens kontrollen pågikk.

  – Resultatet av dagens kontroll var nedslående. Det som er helt sikkert er at UP vil besøke Gransherad igjen, skriver politiet på Twitter.

 • Notoddens kamp avlyst

  Notoddens treningskamp mot Åsane er avlyst grunnet sykdom i troppen og overvann på banen. Hele ni spillere er blitt syke. Kampen skulle egentlig startet klokken 16 i ettermiddag,