NRK Meny
Normal

Gjør seg bemerket på Vigeland-museet

Håkon Anton Fagerås fra Bø er årets sommerutstiller på Vigeland-museet.

Håkon Anton Fagerås

Bø-kunstner Håkon Anton Fagerås arbeider her med én av skulpturene i utstillingen på Vigeland-museet.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

– Jeg pleier å spørre folk som jeg kjenner, familie, venner og folk jeg synes passer.

Skulptur av Håkon Anton Fagerås

Fagerås arbeider med det som kalles den figurative skulptur.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Det sier billedhugger Håkon Anton Fagerås fra Bø, om hvordan han velger ut motiver til skulpturene sine.

På Vigeland-museet i Oslo finner du i sommer elleve av verkene til Fagerås. Han er nemlig årets sommerutstiller, og utstillingen er hans aller første museumsutstilling.

Skulptur av Håkon Anton Fagerås

Skulpturen viser en italiensk steinhugger.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Fagerås arbeider hovedsakelig med marmor, og foretrekker å lage skulpturer av vanlige mennesker, fremfor av guder eller helter og heltinner.

– Når det føles hverdagslig og vanlig, og menneskene føles som vanlige mennesker, så forholder man seg også annerledes til det. De blir mer nærværende, forklarer han.

Håkon Anton Fagerås er årets sommerutstiller på Vigeland-museet.

Fagerås forteller at ikke alle han spør stiller velvillig opp.

– Syntes det var en stor skam

Det bringer med seg sine utfordringer å lage skulpturer av vanlige mennesker.

Fagerås forteller blant annet om en av skulpturene i utstillingen: en skulptur av en italiensk steinhugger.

– Kona hans syntes det var en stor skam at han skulle kle av seg på den måten, og prøvde å få han fra det. Men da hun fikk se skulpturen så var hun like stolt som mannen, smiler billedhuggeren.

Har gjort seg bemerket

Stilen til Fagerås har allerede blitt lagt merke til. Mens NRK besøker museet og utstillingen sikrer kunstsamler Christian Ringnes seg en skulptur til egen samling.

– Se på den, den er jo fantastisk. Det er et kunstnerskap og et håndverk i denne som man må tilbake til antikken for å kunne se, sier en begeistret Ringnes.

Skulpturene stilles ut frem til 18. september.

 • Telemarkinger klare for sprint

  Mikael Gunnulfsen (bildet) fra IF Ørn er blant telemarkingene som stiller til sprint under sesongstarten på Beitostølen. Også Svein Halvor Dahl (IL Skarphedin), Ånund Lid Byggland og Torgeir Lid Byggland (begge Høydalsmo IL) deltar. Følg prologen her.

  Mikael Gunnulfsen
  Foto: Privat
 • Utsetter pensjonisttilværelsen

  Rådmann i Tinn kommune, Rune Lødøen, fortsetter i jobben fram til 1. april. Lødøen skulle etter planen gå av med pensjon ved nyttår, men ifølge RA fortsetter han i noen måneder fordi kommunen ikke har funnet en ny rådmann ennå.

 • Utforkjøring på E18

  To personer er kjørt til sykehus for sjekk etter en trafikkulykke på E18 i Porsgrunn ved 7-tiden lørdag morgen. Bilen kjørte av vegen ved avkjøringsrampen til Heistad. Politiet mistenker promillekjøring.

 • Vogntog sperret E134

  Tre utenlandske vogntog sperret trafikken på E134 ved Vinje kyrkje i natt. To av vogntogene hadde først stoppet opp i en motbakke. Det tredje vogntoget forsøkte å kjøre forbi, men satte seg fast i motgående. Politiet har beslaglagt sjåførens førerkort. Ett av de andre vogntogene har fått kjøreforbud fordi det mangler kjetting.