NRK Meny
Normal

Sikrer verdifulle detaljer for ettertiden

Det gjøres stadig interessante funn i asken etter nedbrente Østre Porsgrunn kirke. Mandag kunne Aasmund Beier-Fangen vise fram en liten Kristus-figur til kirkesjef Johannes Sørhaug.

Østre Porsgrunn kirke

Aaasmund Beier-Fangen leter i ruinene etter Østre Porsgrunn kirke etter gjenstander og detaljer som kan sikres for ettertiden.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

– Østre Porsgrunn kirke var en unik del av europeisk arkitektur. Det var en praktfull manifestasjon av hva man kunne makte å oppføre her i Norge, sier Aasmund Beier-Fangen fra Telemark Museum.

Han har fått i oppdrag å lete etter gjenstander og bygningsdetaljer i ruinene etter Østre Porsgrunn kirke som brant ned til grunnen natt til mandag 11. april.

Det aller meste gikk med i den kraftige brannen, men Beier-Fangen gjør stadig interessant funn der han ligger på knærne, og forsiktig fjerner lag med aske og forkullet treverk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Østre Porsgrunn kirke

Her finner Beier-Fangen kjedet som Aron hadde til røkelsekaret.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

Spesielt funn

– Oj, oj. Her er det noe spesielt som det er lett å identifisere. Det er kjedet som Aron hadde til røkelseskaret. En av de to fantastiske figurene som sto mot alterveggen. Moses og Aron som var gitt av Nicolai Benjamin Aall etter kirkens innvielse. Det er jo fantasisk - men det er trist at det eneste vi finner er kjedene. Men det er jo noe da, sier Beier-Fangen.

Under funnet av kjedet, håper Beier-Fangen å finne rester av almissetavlene.

– Her må jeg være varsom så jeg er sikker på at jeg finner alle fragmentene som kan være etter figuren, sier han og legger grovredskapen til side.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Østre Porsgrunn kirke

Dette laftede hjørnet kan gi verdifull informasjon om teknikkene som ble benyttet ved oppføringen av kirken.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

Viktige detaljer

Det er ikke bare funn av gjenstander som er viktige for museumsarbeideren. Bygningsdetaljer som har overlevd brannen, gir viktige spor som kan lette en eventuell rekonstruksjon av kirken.

– På et av hjørnene på kirken kan man studere lafteteknikken som ble benyttet, sier Beier-Fangen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Østre Porsgrunn kirke

Deler av inngangspartiet til kirken overlevde brannen. Beier-Fangen er henrykt over at detaljene er bevart.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

Sammen med funn av nagler og annet bindingsverk vil det gi et godt innblikk i hvordan kirken ble bygget opp.

– De danske rådgiverne mente at kirken ville bli alt for kostbar og vidløftig å bygge i tømmer, men det var det som var vår tradisjon, og her klarte byggmester Jon Jacobsen å få reist kirken i tømmer. Det å reise et så stort byggverk, og få det stabilt og ordentlig var imponerende, sier Beier-Fangen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

kirkefunn

Kirkesjef Johannes Sørhaug ble begeistret over funnet av denne lille Kristus-figuren. Du kan se et utsnitt i bildeserien nedenfor.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

Kristus-figur

Samlingen av gjenstander som Beier-Fangen har funnet i asken vokser.

En liten Kristus-figur som hører til kirkens prosesjonsstav vekket begeistring hos kirkesjef Johannes Sørhaug, da han mandag var på branntomten for å inspisere.

– Dette var flott. Det er helt utrolig hva du finner Aasmund, sa en rørt Sørhaug.

 • Ønsker idrett på Stevneplassen

  Ordfører i Skien Hedda Foss Five ønsker at det skal legges tilrette for idrett på Stevneplassen i Skien. Hun mener at et idrettsanlegg på Stevneplassen tilknytta Odd og Toppidrettsgymnaset vil være gunstig, skriver Varden.

  Stevneplassen i Skien
  Foto: NRK
 • Frykter for barnas sikkerhet

  Elever og ansatte ved Kjølnes ungdomsskole er bekymra over at Vegvesenet har utsatt å lage en ny undergang ved Lilleelvkrysset i Porsgrunn. De er redde for sikkerheten til barn og unge som ferdes i området, og som har dette som skolevei.

 • Flere bruker kyststien i Bamble

  Bedre merking og tilrettelegging med broer og trapper har ført til en kraftig økning i bruken av kyststien i Bamble. Det siste året har mer enn 42 000 turgåere passert telleapparatet på kyststien langs Langesundhalvøya.

 • Kraftkommuner kan tape store penger

  200 kraftkommuner kan tape mellom 350 og 400 millioner kroner. Regjeringen foreslår ingen endringer i renta som brukes til å vurdere verdien på kraftverk. Dermed får kommunene mindre penger i eiendomsskatt. Det kan føre til tjenestekutt for kommunene.