Hopp til innhold

Gjenskaper tungtvannssabotasjen

Under andre verdenskrig gjennomførte en gruppe nordmenn en av de mest spektakulære sabotasjeaksjonene under krigen. Nå blir aksjonen tema for et meget spesielt turisttilbud. I løpet av fire dager skal deltakerne gjenoppleve aksjonen.

Christian Lindvall Dahlgren

Christian Lindvall Dahlgren er full av beundring for hva sabotørene gjorde.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Vi leker ikke krig. Vi opplever, sier Christian Lindvall Dahlgren, deltaker i Gunnerside 2.

Operasjon Gunnerside var kodenavnet til den opprinnelige tungtvannsaksjonen.

Opplevelsen for deltakerne i Gunnerside 2 skal være så autentisk som mulig. Alt utstyret skal være likt det de opprinnelige sabotørene hadde. Klær, kart, ski og våpen er slik de var under andre verdenskrig.

– Dette er helt fantastisk. Vi er med for det historiske, og opplevelsen. Og prøve å få en liten smakebit av det gutta opplevde, sier Lindvall Dahlgren.

Gratis er det ikke. Se prislappen lenger ned i artikkelen.

Rundskjermer

Da sabotørene kom inn over Hardangervidda i 1943 var det dårlig vær, og de landet på feil sted. Denne gangen var det strålende vær da deltakerne hoppet fra 1500 fot høyde. Flere hadde aldri hoppet fallskjerm før.

Deltakerne bruker også rundskjermer for at det skal bli så likt som mulig. Disse har begrensede muligheter til å svinge slik firkantskjermer kan.

– Her må du bare følge med ned, og lande der du lander, sier Eirik Gulbrandsen.

Gunnerside 2

Venter på klarsignal. – Det var moro. To dager intens trening og rett ut. Ordentlig kick, sier Eirik Gulbrandsen, deltaker i Gunnerside 2.

Foto: Yourway

Føle på kroppen

Harald Kippenes

Dette er en historisk opplevelse av en av de mest betydningsfulle aksjoner som ble gjort under andre verdenskrig, sier Harald Kippenes, daglig leder i Yourway.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Det er nesten 70 år siden tungtvannssabotasjen på Vemork på Rjukan ble gjennomført. Den verdensberømte aksjonen ble gjennomført uten at det ble løsnet ett skudd, og det er laget to filmer om den.

Daglig leder i Yourway, som arrangerer turen, mener at den beste måten å lære om aksjonen, er å gjenskape historien.

– Jeg tror at deltakerne har fått føle det på kroppen. I motsetning til det en leser i en bok eller ser på film, er dette å gjøre det. Det gir en følelse av de situasjonene de var i som er helt ubetalelig. Man kan ikke få det på noen annen måte, sier Harald Kippenes, daglig leder i Yourway.

På vei over vidda

På vei over vidda

Foto: Stefanie Padtberg / Yourway AS

Se tv-innslag fra lørdagsrevyen her

Historisk opplevelse

Tor Nicolaysen

Tor Nicolaysen mener det er mye å lære av hva sabotørene gjorde for 70 år siden

Foto: Anne Lognvik / NRK

Tor Nicolaysen er historiefortelleren på turen. Han ble kjent med opprinnelige sabotørene gjennom mange år, og kan historien om tungtvannsaksjonen. Han støtter opplegget slik det blir gjennomført.

– Forutsatt at slike opplegg blir korrekt historisk og korrekt gjennomført. Vi er ikke ute etter brød og sirkus, sier Tor Nicolaysen, turistvert på Rjukan.

Han ser at det er viktig å ta vare på historiene til de opprinnelige sabotørene.

– Jeg er stolt over å føre historien videre, ikke minst til kommende generasjoner, sier Tor Nicolaysen.

– Dette fortjener de opprinnelig sabotørene med den innsatsen de gjorde. At vi bringer det videre, sier Nicolyasen.

For eventyrsøkende karer

I løpet av fire dager får deltakerne opplæring i våpenbruk, fallskjermhopping og er med i planleggingen av aksjonen. De hopper i fallskjerm over Hardangervidda og overnatter på Sabotørhytta. De følger sabotørruta ned til Rjukan. De tar seg ned gjennom det dype juvet før de sniker seg opp og forbi de utkledde tyske vaktene.

– Vi vil gjøre det så autentisk som mulig. Vi forbereder oss til denne aksjonen slik vi tror de gjorde det i 1942/1943, sier Kippenes.

Til slutt bryter deltakerne seg inn på kraftstasjonen, og later som de sprenger tungtvannsapparatene. Med andre ord, dette er ikke noe for enhver.

– Litt for de eventyrsøkende karer kanskje. Fordi det involverer både fallskjermhopping og skyting med gamle våpen. Og de som er med, har en personlig interesse for historien av sabotasjeaksjonen, sier Kippenes.

Gunnerside 2

Selve tungtvannsfabrikken hvor sabotasjen fant sted, ble revet i 1977. Her sniker Gunnerside 2- teamet inn på den gamle kraftstasjonen

Foto: Bo Lilledal Andresen

Prislapp på 50 000

Daglig leder Kippenes forteller at dette er en dyr opplevelse. Han har ikke særlig lyst til å fortelle akkurat hvor mye en slik opplevelse vil koste.

– Det er en kostbar opplevelse. Men det er også noe man aldri kommer til å glemme, sier Harald Kippenes.

Men NRK får vite at de som vil være med på denne opplevelsen fremover, må nok betale rundt 50 000 kroner.

Full av beundring

Hendelsen har utvilsomt satt spor i deltakerne. De er kjempefornøyde etter å ha lært mye historie, jobbet hardt og trent i fire dager.

– Jeg har hatt det kjempebra, men det sabotørene opplevde var noe annet. Med det været som var, temperaturen og hvor lenge de var der oppe. Bare det å gå gjennom juvet i meterdyp snø, med ordentlige tyskere og skarpe skudd. Det er helt ufattelig. Jeg er full av beundring, sier Christian Lindvall Dahlgren, deltaker i Gunnerside 2.

Juvet

Deltakerne krysser elva Måna i bunn av juvet ved Vemork kraftstasjon

Foto: Yourway

– Jeg har alltid vært veldig fascinert av historien. Det å bli med på aksjonen var et ønske om å kjenne på hva sabotørene opplevde. Det har gitt meg en enorm respekt for hva de gutta gjorde, sier Eirik Gulbrandsen.

– Dette er en guttetur, og det har ikke noe med den reelle opplevelsen å gjøre. Det har noe med å minnes, og sette pris på at noen var villige til å satse det de gjorde den gang, sier Eirik Gulbrandsen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark