NRK Meny
Normal

Gjenskaper unik luksushage

ULEFOSS (NRK): Hageområdet til ærverdige Ulefos hovedgaard skal gjenskapes slik det så ut i glansdagene. Det er første gang noe slikt er gjort i Telemark.

Ulefoss skole på Ulefos Hovedgaard

Elever fra Ulefoss skole ser på en gammel trapp som er grav fram.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

En gang i tiden bestod parken rundt Ulefos Hovedgaard av vakre grusganger, fyldige blomsterbed, dammer og unike planter og busker.

Med tidens løp har alt dette forsvunnet under jord, grass og annen naturlig tilvekst, noe som har gjort at området har mistet sin naturlige, gamle sjarm.

– Det er på tide å gi parken tilbake til publikum. Vi graver nå etter de gamle hageskattene, og skal gjenskape mye av parken slik den så ut på 1800- og 1900-tallet, sier Christine Hermansen i Telemark Museum.

Spleiselag må redde Ulefos Hovedgaard

Fasaden forfaller på Ulefos Hovedgaard

Folk har vært redde

Ulefos Hovedgaard er selve hovedverket innen empiriske bygg i Norge. Det ble bygd i 1807 av Aall-familien, den gang som sommerbolig.

Folk har kviet seg for å reise hit. Nå ønsker vi å gi det vakre turområdet tilbake til publikum.

Christine Hermansen, Telemark Museum

På gamle bilder ser man tydelig hvor velstelt parken var. De siste årene har folk flest vært redde for å ta turen opp til den flotte eiendommen, sier Christine Hermansen i Telemark Museum.

– Familien Aall bodde her helt fram til 2007, så jeg tror folk har kviet seg. Nå ønsker vi å utbedre området, slik at alle kan legge søndagsturen hit hvis de vil. Vi håper at mye er gjort innen sommeren.

 • Se bildegalleri øverst i saken

Første i sitt slag

Aja Guldåker og Trond Endresen

Hagearkeolog Aja Guldåker og Trond Endresen fra Feste Grenland er fornøyd med gravingen rundt Ulefos Hovedgaard.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Hagearkeolog fra Sverige og arkitekter fra Porsgrunn deltar i det unike prosjektet.

– Dette er den første i sitt slag i Telemark, i hvert fall som vi har hørt om. Dette oppdraget er veldig spennende for oss som har i oppgave å tilbakekalle gamle hageanlegg, sier Trond Endresen i Feste Grenland.

Hagearkeolog Aja Guldåker fra Sverige sier at hun er kjempefornøyd med resultatet av de to dagene med graving.

– Vi har funnet en trapp, gamle grusganger og omkretsen av en gammel dam. Nå ligger alt til rette for at man kan bygge opp den gamle parken slik den så ut i gamle dager.

 • Pågrepet under væpnet aksjon

  En 30 år gammel mann er pågrepet av politiet under en væpnet aksjon. Mannen var i besittelse av en hagle. Hendelen skjedde på Heistad i Porsgrunn.

 • Kjørte i rus uten førerkort

  En 35-åring har blitt satt i arrest mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand uten førerkort. Politiet stoppet personen på Kjørbekk i Skien.

 • Brøyt opp tre dørlåser på bil

  I natt ble det gjort innbrudd i en bil i Lunde. Gjerningspersonene brøyt opp tre dørlåser og stjal høyttalerne i bilen opplyser politiet.

 • Ikke bestemt seg for rekonstruering

  Politiet har ikke avgjort om de skal gjennomføre en rekonstruksjon av hendelsen som førte til at skiensmannen Hjalmar Johnsen døde. Politiet sier til Varden at de må ha svar på flere analyser før de bestemmer seg.