Hopp til innhold

Netthetsen ble for mye

"Gratulerer! Dere vant, nettroll", skriver tidligere ungdomspolitiker Maria Honerød på bloggen sin.

Maria Honerød

Netthetsen ble så stor, at Maria Honerød ikke orker å være politiker mer.

Foto: Privat

"Har du røyka sopp?" "Du er ung og dum." "Foreldrene dine burde bli tiltalt for omsorgssvikt." "Hjernevaska." "Hitlerjugend." "Avgiftshore." "Jævla politikerfitte."

Slike meldinger fikk Maria Honerød både personlig og via sosiale medier etter at hun i fjor stemte for bompenger i Grenland. Hun var leder i Skien Auf, medlem i fylkesstyret i Telemark Auf og en av toppkandidatene ved valget i 2011.

Les oppgjøret med nettmobberne.

Nå trekker hun seg fra politikken.

– Jeg er nesten redd hver gang jeg går opp på talerstolen i Bystyret. Redd for å si noe feil, og redd for at nettrolla skal plukke det opp og sette i gang igjen. Det er ingen god følelse, sier Honerød.

Skremmende

Det var altså saken om innføring av bompenger i Grenland som fikk sjikanen på nettet til å ta av. Honerød uttalte at ut ifra hennes politiske ståsted var dette en god ide, og tiden i etterkant av uttalelsen opplevde hun som skremmende.

– Jeg var 20 år på den tida, og jeg følte meg angrepet av godt voksne mennesker som tydeligvis ikke eier folkeskikk. Jeg blei redd, sier Honerød.

Under en demonstrasjon mot bompenger i Skien, opplevde hun å bli buet på, og voksne mennesker, særlig menn oppførte seg truende mot den unge jenta. Hun gikk til politiet, men det var lite de kunne gjøre med saken.

– Siden det meste var sjikane, og ikke direkte trusler, kunne ikke politiet gjøre stort, sier Honerød.

Farget håret

Det gikk så langt at hun valgte å farge håret og begynne med briller, for å ikke bli

Unni Brekka Kiøsterud

Høyrepolitiker Unni Brekka Kiøsterud synes det er trist at nettrollene fikk Honerød ut av politikken.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

gjenkjent.

– Når jeg ser tilbake på det å farge håret, virker det ganske sykt, men det er ingen tvil om at det var det rette for meg å gjøre på det tidspunktet, sier Honerød.

Hun ville allikevel aldri vært foruten erfaringa hun har fått fra politikken, selv om det gikk altfor langt på et visst punkt.

– Politikken har betydd alt. Mitt sosiale nettverk kommer fra politikken, så det er trist at jeg ikke klarer å fortsette.

Politikere må tåle mer

Hun er innforstått med at når man velger å gå inn i politikken, så stikker man seg fram og må tåle litt ekstra. Hun går allikevel ikke med på at hun er feig som gir seg i politikken nå.

– Det er forskjell på å tåle mye, og å få høre at du er en hjernedød politikerfitte, og at alle som er enige med deg er Hitlerjugend, når du er 20 år, sier Honerød.

Hun understreker at hun ikke er ferdig med politikk, selv om hun nå velger å gi seg.

– Både Arbeiderpartiet og Auf kommer til å slite med meg i mange år til.

– Helt grusomt

Varaordfører i Bamble, og leder av Høyres kvinneforum i Telemark, har engasjert seg i denne saken, og synes det er forferdelig trist at Honerød nå gir seg i politikken på grunn av netthets.

– Det er helt forferdelig, at noen kan true, mobbe og sjikanere unge mennesker på denne måten. Det er nærmest som en mental voldtekt, sier Kiøsterud.

Hun skulle ønske nettrollene kunne ta debatten i det offentlige rom, og ikke gjemme seg på internett.

– Nettrollene er utrolig feige. De angriper person i mangel på argumenter, sier Kiøsterud.

Bør konfronteres

Kiøsterud skulle ønske man kunne få tak i nettrollene og konfrontere de med sine utsagn.

– Vi som politikere må gi politiet virkemidler slik at nettrollene kan avsløres og tas, sier Kiøsterud.

Hun trekker fram en egen handlingsplan som er laget mot radikalisering og voldelig ekstremisme, som blant annet skal forebygge hatefulle ytringer på internett.

– Det er viktig at dette er en aktiv plan, og at den blir tatt tak i lokalt. For det er ingen tvil om at vi har en jobb å gjøre, avslutter Kiøsterud.