NRK Meny
Normal

Gir fritak for bilbelte

- Legene fritar altfor mange fra å bruke bilbelte, mener Vegvesenet.

Bilbelte

Anniken Island, rådgiver i Statens vegvesen Region Sør, mener legene bør tenke seg godt om før de gir fritak for bilbelte.

Foto: Tom Andersen / NRK

Tall viser at over halvparten av de som omkom i trafikkulykker i Region Sør i fjor, ikke brukte bilbelte.

Anniken Island, rådgiver i Statens vegvesen region Sør, forteller at når Statens Vegvesen er ute på bilbeltekontroll, stopper de så og si alltid noen som har legeerklæring for fritak av bilbelte.

- Legene bør tenke seg nøye om før de gir pasienter fritak fra å bruke bilbelte, sier hun.

- Bedre å få vondt

- Det som er ekstra betenkelig er at noen av disse legeerklæringene kan ha vært skrevet ut i 1975, og er evigvarende virker det som, sier Island.

Hun synes det er merkelig at så mange får fritak.

- Når du er ute og kjører bil, er bilbelte det desidert viktigste for å unngå å bli drept i en bilulykke. Selv med lav hastighet, kan konsekvensene bli veldig store.

Hun mener det kan virke som om noen får fritak selv om de bare har mindre plager.

- Det er jo mye bedre å få litt ekstra vondt i et sår, enn å bøte med livet, sier hun.

Mer bevisste

Island forteller at de har tatt opp problemstillingen med legene, og hun tror det er mer på deres agenda nå enn tidligere.

- Vi har tatt det opp i forskjellige fora, og vi har faktisk hatt leger som går så langt selv og sier at hvis du ikke kan bruke belte, så bør du heller ikke kjøre bil, sier hun.

Men fortsatt er det mange som får fritak, og Island håper legene kan bli enda mer bevisst på dette.

- Kjenner meg ikke igjen

Tillitsvalgt i Allmennlegeforeningen i Telemark, Svein Solli, kjenner seg ikke igjen i dette.

- Nå har jeg vært allmennlege i mange år, og jeg kan ikke se at det er noe problem, sier han.

Han sier han ikke kan komme på noen pasientgrupper som bør ha en slik attest, og mener at legene ikke kan påta seg det ansvaret å skrive ut fritak.

Han kan huske å ha skrevet ut slike attester som ung lege, og sier han husker at de ikke hadde noen tidsbegrensning.

- Noen kloke hoder bør kanskje sette seg ned og se hva man kan gjøre med en legeattest som er skrevet ut i 1979, som antakeligvis på det tidspunktet ikke var ment å skulle vare evig, sier han.

 • Ingen mistenkte i saken

  Politiet jobber fortsatt med å finne gjerningspersonene bak ransforsøket på urmaker Saastad i Porsgrunn tidligere i dag. Politiet opplyser til NRK at de ikke har pågrepet noen for forholdet, og har heller ingen mistenkte så langt.

 • Bilskiltet stjålet i Oslo i natt

  Bilskiltet på fluktbilen som ble brukt, etter at to menn forsøkte å slå inn døra med en øks hos Urmaker Saastad i Porsgrunn tidligere i dag, ble stjålet i Oslo i natt. Det melder Varden. Det er fortatt ingen som er siktet for forholdet.

 • Tyver knuste vindu og stjal sølvtøy

  Politiet melder om et innbrudd i Skien. Tyvene knuste et vindu og tok seg inn i boligen. Innbruddet skjedde i Gregorius Dagssons gate.

  Laster Twitter-innhold
 • Tre biler har kollidert i Vinje

  Åtte personer skal være involvert etter at tre biler kolliderte i Vinje sentrum. Ingen av personene involvert har fått alvorlige skader, melder politiet. Bilene har fått større materiell skade.