Gartner: – Får spørsmål om jeg kan ta inn rusplanter

GRENLAND (NRK): Gartnerier opplever stadig å få besøk av folk som er ute etter planter som kan gi rus. – Dette er noe vi ikke var klar over, sier politiet.

Bjarne Deila Bryn

FÅR FORESPØRSLER: Bjarne Deila Bryn hos Bryns blomster i Porsgrunn sier nei når han får spørsmål om å bestille planter som kan brukes til rus.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Gartner Bjarne Deila Bryn har ved flere anledninger hatt personer inne i blomsterbutikken sin som har spurt etter litt spesielle planter.

– Det er veldig populært med kaktuser og sukkulenter nå. Jeg får spørsmål om vi har forskjellige sorter, noen spør kanskje fordi de skal ha dette som dekorasjon, men andre spør helt klart for å få tak i planter de har tenkt å nyte, sier han.

«De spør gjerne om jeg bare kan skaffe noen få planter av en spesiell sort, men når jeg skjønner hva de er på jakt etter så sier jeg selvsagt nei»

Bjarne Deila Bryn, gartner

– Saftene gir rus

Noen kaktuser gir både den ene og den andre effekten, forklarer Deila Bryn.

– Noen gir hallusinerende effekt. Det er rett og slett snakk om neddoping, og det får du til hvis du vet hvordan du skal bruke de forskjellige sortene.

– Men hvordan blir man ruset på en kaktus?

– Det er saftene inni kaktusen som gir rus, og det brukes forskjellige metoder for å få i seg disse saftene slik at det gir en ruseffekt, sier han.

Sier nei

De som kommer til gartneriet med mål om å få tak i rusplanter, vet nøyaktig hva de er på jakt etter.

– De kan mye mer om slike plantenavn enn hva jeg kan, selv om jeg har flere kurs og fagbrev. De har lært seg lange latinske navn. Når jeg skjønner hva de er på jakt etter, så sier jeg selvsagt nei, sier Deila Bryn.

Han forteller at han kjenner til flere kolleger i bransjen som får de samme henvendelsene som han har fått.

Jørn Melum

VIL TA KONTAKT: Jørn Melum hos politiet i Telemark sier at de vil følge opp saken.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Jeg vet om flere som har hatt samme type besøk som det jeg har hatt. Folk prøver seg nok mest i gartnerier, for der er utvalget av planter ofte større enn i en blomsterbutikk. Og de spør etter kaktuser, men selvfølgelig også etter opium. Det er det svært mange som er ute etter, forteller han.

Nytt for politiet

Informasjonen om gartnerier som får slike forespørsler er ny for politiet.

– Vi har ikke vært borti at narkotikamisbrukere tar kontakt med gartnerier for å handle planter, så det er ny informasjon for oss, sier Jørn Melum, som er seksjonsleder for organisert kriminalitet i Sør-Øst politidistrikt, Telemark.

Melum sier politiet vil ta kontakt med gartneriet for å høre hva slags planter dette er snakk om.

– Vi er veldig interessert i mer informasjon om dette, og hvis andre opplever noe lignende vil vi gjerne ha varsel om det. Kanskje dette er en ny trend vi bør følge med på, sier han.