NRK Meny
Normal

Gårdsbranner blir ikke oppklart

To av tre branner i driftsbygninger på gårdsbruk blir ikke oppklart. Brannene er ofte så kraftige at alle spor forsvinner.

Gårdsbrann i Furnes

Et fjøs ble totalskadd i brann i Furnes i Ringsaker i 2011. Branner som dette er vanskelig å slukke og utvikler svært høye temperaturer, sier politiet.

Foto: Jan Egil Løvbak

Oppklaringsprosenten for branner i landbruket er mye lavere enn for boligbranner, skriver Bondebladet. Fra 1996 til 2012 sto hele 66 prosent av brannene med ukjent brannårsak.

Vanskelig etterforskning

Politioverbetjent Rune Strandskogen ved politiet i Telemark, sier det er flere ting som gjør at det er utfordrende å etterforske branner ved driftsbygninger på gårder.

Rune Strandskogen

Politioverbetjent Rune Strandskogen sier det er en utfordring for politiet å etterforske branner i store, gamle driftsbygninger i landbruket.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Det er ofte store bygninger av eldre dato og mye treverk, som brenner godt. I tillegg ligger gårdene ofte ute på bygda, hvor det er langt til nærmeste brannvesen, så det tar tid før slukkearbeidet kommer i gang.

Brant ned til grunnen

I juni i år brant en låve i Tveit i Kristiansand ned til grunnen.

Det var mye vind i området som skapte utfordringer for brannvesenet. Politiets innsatsleder på stedet opplyste til NRK at tilgang på vann vanskeliggjorde slukingsarbeidet i starten.

Det ble antydet at en propanflaske skal ha eksplodert i låven, men politiet måtte vente lenge før åstedet kunne undersøkes av krimteknikere.

Låvebrann Tveit Borgeveien

Svært varmt

Strandskogen sier til NRK at det er vanskelig å etterforske branner når bygningen er totalskadd i brannen. Når det har vært så varmt som opp mot tusen grader, smelter også metall i bygningene.

– For eksempel et sikringsskap som vi må sjekke ut, kan være smeltet og bortbrent og gjør at det blir vanskelig å finne årsaken til brannen.

I perioden 1996 til 2012 ligger tallet for uoppklarte boligbranner, på 41 prosent. Leder i Landbrukets Brannvernkomite, Pål-Arne Oulie, sier til Bondebladet at han håper oppklaringsprosenten blir høyere for branner i landbruket.

Dersom man vet årsaken til flere av brannene, vil det også være lettere å forebygge nye branner, sier han.

 • Klissvåt helg i vente

  Det ligger an til en klissvåt helg på Østlandet, skriver Meteorologisk institutt på Twitter. Det vil komme to lavtrykk over Telemark, som vil gi mellom 70 og 150 millimeter regn de våteste stedene.

  Laster Twitter-innhold
 • Øl-tyv pågrepet i Notodden

  En øl-tyv i en butikk i Notodden sentrum er pågrepet og kjørt i arresten. Vedkommende hadde oppført seg skremmende mot andre personer, ifølge politiet.

 • Innovasjonspris til Fyresdal

  Innovasjonsprisen for universell utforming 2017 i kategorien landskapsarkitektur er tildelt Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal. Juryen roser kommunen for å ta på alvor viktigheten av å tilby aktiviteter til alle, uavhengig av helse og fysisk form.

  Rullestolstien er et tilbud til alle
  Foto: Bo Lilledal Andersen / Nrk
 • Fire til sykehuset etter ulykke

  Fire kvinner er kjørt til Sykehuset Telemark etter en trafikkulykke på fylkesveg 357 ved Vadrette i Skien i dag. Skadeomfanget er ukjent. Veien var stengt, men er nå åpen igjen.