Hopp til innhold

Går mot strømmen – åpner ny seter

FYRESDAL (NRK): Seterbruk i Norge har gått kraftig ned de siste femti årene. I dag er kun 1 % av norske setre i bruk.

Per Helge og Siv Seltveit

SATSER: Per Helge og Siv Seltveit satser der få andre tør.

Foto: Kristine Koslung / NRK

Driften av norske setre har opplevd et totalkollaps i de siste 50 årene. Ved inngangen til 1900-tallet var det rundt 100 000 setre i bruk, i dag er tallet under 900.

– Vi ønsker å snu denne trenden, sier Per Helge Seltveit.

Bygd ny seter for besøkende

Per Helge og kona Siv Seltveit fikk penger fra Innovasjon Norge og den statlige satsingen «Fjellandbruk» til å bygge ny støl i Fyresdal. Etter to år, sto stølen ferdig denne våren.

Siv og Per Helge Seltveit

Per Helge og Siv Seltveit skal tilbringe de neste fem ukene på stølen ved Mjåvatn.

Foto: Kristine Koslung / NRK

– Vi tror at mange vil ha glede av å ta turen. Ha glede av å se stølen med dyra, fjellet og vannet rundt. Jeg håper at andre vil ha fine opplevelser ved å komme hit, forteller Siv Seltveit.

Per Helge Seltveit har drevet som sauebonde i mange år, og har nå også startet med drift av storfe. Den nye stølen er derfor delt opp i forskjellige deler, der familien kan melke kyr, produsere ost, lage mat og ta imot gjester.

Les også: Unge bønder satser på storfe

Innfrir turistenes ønsker

Mat- og drikkeprodukter med en lokal identitet er ønsket av 70 % av norske turister. Lokalmat og drikke omsatte for 4,8 milliarder kroner det siste året, og det er ventet at det fortsetter å øke de neste åra. I Fyresdal troner knaosten høyt på lista over lokalprodusert mat. Og Per Helge og Siv har et eget rom på den nye stølen, der osteproduksjonen skal foregå.

Telemarkskyr på beite

Telemarkskyrne får stå å beite på setra i 5 uker før de skal tilbake til gården i Fyresdal.

Foto: Kristine Koslung / NRK

– Vi lager knaost og bakervarer av melka vi får fra telemarkskyrne våre.

I tillegg til knaosten og bakervarene, har Siv Seltveit tatt med hjemmelaget rabarbrasaft og plomme- og jordbærsyltetøy opp på stølen. Dette vil stå klart til gjestene som velger å komme innom.

– Vi ønsker å ha et sted der folk kan komme inn etter en lang dag på fjellet, få noe varmt å drikke og noe lokal produsert mat i magen, forteller Siv Seltveit.

Les også: Enorm etterspørsel av lokal mat

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark