NRK Meny
Normal

Går linjalrett fra Oslo til Stavanger

GVARV (NRK): Han går rett på, samme hva han støter på – enten det er fjell, myr eller vann. Sånn blir det når en skal gå fra Oslo til Stavanger i en rett linje.

Heine Århus med båten han skal bruke

RETT LINJE: Den lange ferden rett fram går både til lands og til vanns.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

For å utforske et land med såpass varierende geografi, byr det likevel på utfordringer å skulle gå i en linjalrett linje fra øst til vest.

– Jeg er nødt til å følge naturen. En helt rett strek kan det ikke bli når en skal ut på elver og ro.

Heine Årshus forteller hver hva han må ha med i sekken på turen fra Oslo til Stavanger.

Se hvordan sekken må være dersom du skal på langtur.

Ferden begynte i Oslo på onsdag, og målet er å komme fram til Stavanger om tre uker. Etter lite søvn kom han i etttida i natt fram til Gvarv der han bor. Og nå må han ut på vannet.

– Ja, nå må jeg ut og ro litt. Skal ro fra Gvarv til Ulefoss og deretter ro på Telemarkskanalen opp til Dalen.

Han har satt av tre dager til roturen, og er spent på vannføringen. Venstrepolitikeren vil undersøke forholda i dag.

– Noen må gå motstrøms, vet du, selv om en må jobbe litt for å få det til.

Hans egen båt rakk ikke å bli ferdig pussa, derfor fikk han låne naboens båt. Den står under presenninga, og er ingen vanlig plastbåt.

– De har vært så snille å låne bort en Nordlandsbåt av tre, en 15 fots båt.

– Hvorfor gjør du dette?

– Jeg har lyst til å utfordre meg sjøl på å gå i naturen og oppleve ting jeg normalt ikke gjør. Jeg gjør det helt frivillig. Det er noe som pirrer meg, og noe jeg ønsker å bruke tida på.

Gikk linjalrett også i fjor

I fjor sommer gikk turen fra Operakafeen i Oslo til Cafe Opera i Bergen – også den turen i rett linje. Han har også gått i Skrim og Sauheradfjella, gjennom et urskogområde han beskriver som en helt spesielt.

Underveis møter han iblant andre vandrere.

Jeg møter folk, men det er ikke masseturisme. Jeg hilser og så slår vi av en prat. Og så banker jeg på når jeg går meg vill.

Det skjedde sist i Buskerud.

– Da jeg gikk mellom Lier og Drammen var det litt for mye urskog til at jeg klarte å ta meg fram, så jeg gikk litt sikk sakk der borte.

Etter den kommende roturen venter en etappe langs vegen. Men fra Bykle til Hjelmeland blir utfordringa å komme over høyfjellet der det er mye snø.

– Jeg vurderer om jeg må ta med meg truger, avslutter Heine Århus.

Les også:

 • 13 792 uføre i Telemark

  12,7 prosent av befolkningen i Telemark er uføre. Per 31. desember 2017 var det registrert 13 792 mottakere av uføretrygd i Telemark. Det er en økning på 164 personer eller 1,2 prosent i forhold til samme periode i fjor, melder TA.

 • Dømt for svindel

  En 25 år gammel mann er i Aust-Telemark tingrett dømt ett år og fem måneders ubetinget fengsel og til å betale sine ofre 1 081 441 kroner i erstatning. Mannen ble dømt for svindel, narkotikabruk og mer. Det melder TA. Mannen har anket dommen.

 • Bilbrann i skien

  En bil tok i natt fyr ved avkjøringen til Svanstul ved Valebøvegen i Skien. Brannen startet i motorrommet under kjøring. Ingen personer kom til skade etter bilbrannen.

 • Kjørt til legevakt etter vold

  En mann begynnelsen av 20-årene utøvde i natt vold mot en jevnaldrende kvinne. Kvinnen fikk slått ut en tann og fikk hevelser i ansiktet. Mannen er pågrepet av politiet. Politiet kjørte kvinnen til legevakten.