Normal

– Tida er moden for å gå hver for seg

Partiene SV og Rødt har hatt et tett samarbeid i 20 år i Notodden, med felles lister til kommunevalget. Nå har de bestemt seg for å satse hver for seg.

Morten Halvorsen

Solidaritetslista, et samarbeid mellom SV og Rødt i Notodden er straks historie. Gruppeleder i Rødt, Morten Halvorsen, sier de to partiene skilles som venner.

Foto: privat

I 20 år har SV og Rødt dannet et sosialistisk samarbeid i Notodden kommune. Nå er det sosialistiske samarbeidet over, skriver avisa Telen.

Nedleggelsen skal formelt skje i forkant av valget i 2015. Likevel, et 20 års samarbeid kan betegnes som oppsiktsvekkende i nasjonal sammenheng. I løpet av perioden hatt flere utvalgsledere og to varaordførere, Asgeir Drugli og Inger Lise Olsen.

– Udramatisk prosess

Gruppeleder i Rødt, Morten Halvorsen, avviser at det ligger stor dramatikk bak nedleggelsen.

– SV, og for så vidt også Rødt, har ment at Solidaritetslista har vært en suksess disse 20 årene. Samtidig har SV gitt uttrykk for at de ikke har tjent noe på dette på parti, og ønsker kanskje nettopp det å profilere seg tydeligere som selvstendig parti. I Rødt har vi kanskje hatt mer splittende meninger om dette, men vi har funnet at tiden nå er moden for å gå hver til vårt, sier Halvorsen til NRK.

Han presiserer imidlertid at de to samarbeidspartnerne går fra hverandre som venner.

– Det gjør vi absolutt. Det er ingen konflikter mellom partiene i det hele tatt.

Kjempet mot nedskjæringer

Halvorsen syns det er vanskelig å si noe eksakt om hvor stor innflytelse Solidaritetslista har hatt i lokalpolitikken denne perioden, men han trekker gjerne frem et par eksempler.

– Vi har nok vært en aktør som har bidratt til at de verste nedskjæringene i hele denne perioden ikke har blitt gjennomført. Samtidig har vi fått reist opp en del aktuelle saker, som innhold og kvalitet i skolen, vi har forsøkt å flytte fokus fra den evige debatten om skolen skal ligge.

Kjersti Bøland i SV og Morten Halvorsen sier til avisa Telen at de er enige om at det vil være et sosialistisk samarbeid mellom partiene selv om det ikke lenger blir formalisert gjennom et konkret samarbeid om listene til kommunevalget.

– Samarbeidet har nok gjort oss usynlige i media, sier Bøland til avisen.

Les også: