NRK Meny
Normal

Går av som AUF-leder

Eskil Pedersen varsler at han ikke vil ta gjenvalg som leder av AUF. – Det blir godt å trekke seg tilbake, sier Pedersen til NRK.

Eskil Pedersen

Eskil Pedersen har vært leder av AUF siden 2010, men gir seg til høsten.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

30-åringen fra Skien har vært leder av Arbeidernes ungdomsfylking (AUF) siden 2010, men torsdag røpet han at dette året blir hans siste i denne posisjonen.

– Jeg har vært aktiv i politikken halve livet, og jobbet ti år i AUF. Det har vært en spennende og tøff periode, og nå føles det riktig å finne på noe nytt, sier Eskil Pedersen til NRK.no.

– Vil du forlate politikken helt?

– Jeg trives veldig godt med å drive politikk, men det betyr ikke at det er det eneste jeg vil gjøre. Jeg snuser på næringslivet og andre organisasjoner, men har ingen konkrete planer nå.

Eskil Pedersen, Jens Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland på Utøya

Eskil Pedersen, Jens Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland på Utøya.

Foto: Anders Nielsen / NRK

Har stått i stormen

Eskil Pedersen har vært den mest profilerte lederen av et ungdomsparti i Norge de siste årene. Han var AUF-leder da skuddene falt på Utøya 22. juli 2011, og fikk i ettertid mye kritikk for at han var en av de første som rømte med båt fra øya.

I et lengre intervju i Dagbladet i dag, torsdag, er han åpen om tida etter den skjebnesvangre hendelsen.

– Man har ingen fasit på hva som er riktig å gjøre under et slikt angrep. Jeg var «blind». Jeg valgte å lytte til hva mine nærmeste kollegaer mente om hvor jeg burde løpe. Deretter lyttet jeg til hva politiet sa, sier Pedersen til avisa om flukten fra Utøya.

Eskil Pedersen Utøya, 22.juli 2013

Eskil Pedersen har vært tilbake på Utøya flere ganger etter terrorangrepet, her fra 22. juli 2013.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Les også: Kvalm og rasende av Eskil-kritikk

– 22. juli endret hele min rolle

Pedersen er åpen overfor NRK.no om hvordan terrorangrepet har preget hans tid som AUF-leder.

– Jeg ble spesielt synlig etter 22. juli, og det har til tider vært intenst. Jeg tror det blir godt å gå over i en annen rolle, hvor jeg ikke vil få det fokuset på meg hele tiden. Jeg kommer til å være engasjert og ha meninger, men ikke i så stor grad som jeg har hatt til nå.

Den ferske 30-åringen skal være AUF-leder et halvt år til, men oppsummerer gjerne de siste årene.

– Det har vært fantastisk spennende, morsomt og utfordrende. Jeg har vært i veldig mange land og møtt mange interessante mennesker. Samtidig er det ingen tvil om at jeg planla helt andre ting for min ledertid enn det som skjedde 22. juli.

– Det har vært veldig vondt å lede en organisasjon som ble rammet av et massivt terrorangrep, og det har kosta meg mye personlig. Jeg har mistet mange venner, samtidig som det også har vært givende å ta AUF videre etter 22. juli.

 • Kjørte dobbelt så fort

  En bilfører i Skien fikk førerkortet beslaglagt og er anmeldt etter å ha kjørt i 79 km i timen i en 40-sone på Ulefossveien. Politiet stoppet føreren klokka 17.10.

 • Nesbø fjerna som produsent

  Forfatter Jo Nesbø står ikke lenger oppført som produsent av «Snømannen», skriver VG. Sammen med agenten Niclas Salomonsson ble navnene fjerna som produsenter fra filmdatabasen IMDb. Filmen er blant annet filmet på Rjukan, men har fått dårlige kritikker.

  Snømannen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Felles legevakt bør ligge i Skien

  Det mener det politiske flertallet i hovedutvalg for helse og velferd i Skien, skriver Varden. Flertallet mener også en felles legevakt for Stor-Grenland bør ligge - om ikke akkurat der dagens legevakt er, men ved Sykehuset Telemark i Skien.

  Telemark sykehus
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Byggebransjen i vekst

  Byggebransjen i Telemark har hatt en solid vekst.
  Det viser tall SSB har lagt ut for 3. termin i år. Omsetninga innenfor byggebransjen har økt med 13 prosent sammenligna med samme periode i fjor. Det tilsvarer 250 millioner kroner.

  Byggebransjen
  Foto: HENNING TVEITO / NRK