NRK Meny
Normal

Gammelt sagn blir levende

Det gamle sagnet fra Kvitseid om Turid Fiskarbekk er sant. Bevis er funnet i Telemarksvassdraget.

Undervannsfoto av brynesteinfunn
Foto: På Nymoen

Tenk deg at du blir kjent med et sagn som har gått på folkemunne i flere århundre. Så finner du selv bevis for at sagnet stemmer. Dette opplevde arkeolog ved Sjøfartsmuseet, Pål Nymoen, da han undersøkte Telemarksvassdraget i forbindelse med brynestein-eksporten fra Eidsborg, i sommer.

 

Havari

Historien om Turid Fiskarbekk går tilbake til 1700-tallet. Hun blir beskrevet som ei kjempekvinne, som gjorde alt av mannsarbeid.

I forbindelse med eksporten av brynestein fra Eidsborg, frakta Turid Fiskarbekk den tunge steinen i prammen sin, fra Dalen til Strengen. Det var en tur på ca sju mil. Når hun kom til Fiskarbekk overnatta hun, og det blåste opp til hard vind. Folk advarte henne mot å reise på fjorden i uværet, men Turid Fiskarbekk satt seg i prammen likevel.

Turen gikk som folk hadde advart henne. Hun havarerte på det som den dag i dag blir kalt Pramsteinen. Turid Fiskarbekk overlevde, men både prammen og lasten sank.

Dykkere fra Norsk Sjøfartsmuseum
Foto: Pål Nymoen

Sjeldent funn

Marinarkeolog, Pål Nymoen, arbeider nå med å kartlegge nettopp eksporten av brynestein fra Telemark, som er kalt Norges første eksportartikkel. Og det var en spesiell opplevelse når funnene i Flåvann stemte med sagnet.

- Det spennende er jo at det stemte. Når vi var ute og lette etter stedet på Fiskarbekkstranda i Flåvann, så var det en handelsmann på Strengen som tipsa oss nærmere om hvor stedet var, sier Nymoen.

- Når du er under vann og leter etter ting som har en sånn historie bak seg, hva foregår i hodet ditt da?

- Det er ganske mye rart som foregår i hodet når man leter etter noe slikt. Man mister litt fokus noen ganger. Vi henger i en slede etter båten, og plutselig blir det helt mørkt på venstre side av meg, det var akkurat som sola ble borte. Så snudde jeg meg, også så jeg en tett stim med sik som jeg plutselig kom midt inn i, sier en engasjert marinarkeolog.

- Når man kommer over et funn som den båten som var lasta med brynestein, etter informasjon fra lokale folk, det er ganske flott å se. Det er veldig sjeldent å finne sånne rene kontekster med funn i båten, sier Pål Nymoen.

Brynesteinsfunn
Foto: Pål Nymoen

Får mer penger

Funnet i Flåvann er en del av et prosjekt som pågikk i hele sommer, med støtte fra riksantikvaren til å kartlegge kulturminner oppover vassdraget i Telemark. 10 vrak ble funnet, og nå har de fått penger til nye undersøkelser til neste år.

- Det er ganske sjelden at riksantikvaren støtter et prosjekt som går ut på feltundersøkelser, hvor det ikke er noen utbygger som betaler for det, men en ren kulturminneregistrering, sier Nymoen.

 • Tar ikke klage til følge

  Porsgrunn kommune vil ikke ta klagen fra Petter Øygarden til følge, det sier leder i utvalg for miljø og byutvikling Trond Ingebrigtsen til TA. Øygarden sendte tidligere en klage på kommunens avslag av planene for boligene ved Frednes brygge.

 • Lastebil veltet

  En lastebil har veltet cirka en kilometer fra Valle mot Feset på fylkesveg 208, det melder politiet. Det er ikke meldt om personskade, og bergingsbil er på vei. Politiet melder også at det er glatt på stedet.

 • Gull, sølv og bestemannspokal

  Det ble Gull, sølv og bestemannspokal til Skien Atletklubb på årets NM i benkpress. Klubben stilte med Marius Jemtland, Kim Beck-Gundersen, Daniel Moy Helgesen og Andreas Jemtland. Kim Beck-Gundersen tok gull i klasse -83kg, og Marius Jemtland tok sølv i klasse -93kg.

  NM utstyrsfritt
 • Går for nedleggelse

  Senterpartiet i Hjartdal erkjenner nå at kommunen ikke har råd til å drifte mer enn en grunnskole, men forslår å vente med nedleggelsen til 2020, det skriver Telen. Hjartdal kommune har tidligere vedtatt å legge ned Tuddal og Hjartdal skoler, men først fra 2019 slik at det blir tid til å opprette Montessori skole.