Hopp til innhold

Gammelt sagn blir levende

Det gamle sagnet fra Kvitseid om Turid Fiskarbekk er sant. Bevis er funnet i Telemarksvassdraget.

Undervannsfoto av brynesteinfunn
Foto: På Nymoen

Tenk deg at du blir kjent med et sagn som har gått på folkemunne i flere århundre. Så finner du selv bevis for at sagnet stemmer. Dette opplevde arkeolog ved Sjøfartsmuseet, Pål Nymoen, da han undersøkte Telemarksvassdraget i forbindelse med brynestein-eksporten fra Eidsborg, i sommer.

 

Havari

Historien om Turid Fiskarbekk går tilbake til 1700-tallet. Hun blir beskrevet som ei kjempekvinne, som gjorde alt av mannsarbeid.

I forbindelse med eksporten av brynestein fra Eidsborg, frakta Turid Fiskarbekk den tunge steinen i prammen sin, fra Dalen til Strengen. Det var en tur på ca sju mil. Når hun kom til Fiskarbekk overnatta hun, og det blåste opp til hard vind. Folk advarte henne mot å reise på fjorden i uværet, men Turid Fiskarbekk satt seg i prammen likevel.

Turen gikk som folk hadde advart henne. Hun havarerte på det som den dag i dag blir kalt Pramsteinen. Turid Fiskarbekk overlevde, men både prammen og lasten sank.

Dykkere fra Norsk Sjøfartsmuseum
Foto: Pål Nymoen

Sjeldent funn

Marinarkeolog, Pål Nymoen, arbeider nå med å kartlegge nettopp eksporten av brynestein fra Telemark, som er kalt Norges første eksportartikkel. Og det var en spesiell opplevelse når funnene i Flåvann stemte med sagnet.

- Det spennende er jo at det stemte. Når vi var ute og lette etter stedet på Fiskarbekkstranda i Flåvann, så var det en handelsmann på Strengen som tipsa oss nærmere om hvor stedet var, sier Nymoen.

- Når du er under vann og leter etter ting som har en sånn historie bak seg, hva foregår i hodet ditt da?

- Det er ganske mye rart som foregår i hodet når man leter etter noe slikt. Man mister litt fokus noen ganger. Vi henger i en slede etter båten, og plutselig blir det helt mørkt på venstre side av meg, det var akkurat som sola ble borte. Så snudde jeg meg, også så jeg en tett stim med sik som jeg plutselig kom midt inn i, sier en engasjert marinarkeolog.

- Når man kommer over et funn som den båten som var lasta med brynestein, etter informasjon fra lokale folk, det er ganske flott å se. Det er veldig sjeldent å finne sånne rene kontekster med funn i båten, sier Pål Nymoen.

Brynesteinsfunn
Foto: Pål Nymoen

Får mer penger

Funnet i Flåvann er en del av et prosjekt som pågikk i hele sommer, med støtte fra riksantikvaren til å kartlegge kulturminner oppover vassdraget i Telemark. 10 vrak ble funnet, og nå har de fått penger til nye undersøkelser til neste år.

- Det er ganske sjelden at riksantikvaren støtter et prosjekt som går ut på feltundersøkelser, hvor det ikke er noen utbygger som betaler for det, men en ren kulturminneregistrering, sier Nymoen.