NRK Meny
Normal

Sommerbyen byr på enda mer musikk

LANGESUND (NRK): Sommer og sol er for mange unisont med konserter i Langesund. Nå kan du lade opp til dagkonserter på Skougaards Hus, for så å fortsette musikkopplevelsen på gode, gamle Wrightegaarden.

Skougaards Hus

Skougaards Hus i Vaterlands gate i Langesund er bygget i 1903, og har blant annet vært privatbolig og sykehus. Det har vært brukt til selskaper i mange år, og nå er det pusset opp slik at enda flere kan benytte seg av den gamle herskapeligheten.

Foto: Marie Roksund / NRK

Herskapelige Skougaards Hus pusses opp tilbake til fordums prakt. Lokalpatriot Per Ludvig Gusfre viser stolt fram Skougaards Hus nede på brygga i Langesund, som nå er pusset opp for å kunne bli brukt av enda flere i nærmiljøet.

Gammel herskap

Per Ludvig Gusfre

Per Ludvig Gusfre fra Langesund Mandssangforening er en av pådriverne bak vedlikeholdet av gamle Skougaards hus nede på brygga i Langesund.

Foto: Marie Roksund / NRK

Historien om bygget går helt tilbake til 1903. Skougaards hus ble reist som skipsrederbolig til Herman Benedict Graff Skougaards familie. Arkitekt Haldor Larsen Børve, som også tegnet Hotell Dalen og hovedhuset på Croftholmen, står bak huset som er bygget i såkalt dragestil. Det var opprinnelig en privatbolig, men har i de senere år vært brukt som både sykehus, kontorbygg, og etterhvert selskapslokaler.

I skrivende stund er det Langesund Mandssangforening, Kiwanis Club Langesund og Bamble Øl & Nytelsesklubb som holder til i bygget, og er de som vil blåse nytt liv i det gamle monumentet.

– Det er kanskje Langesunds flotteste hus, så det er klart vi må ta vare på denne perlen, sier Gusfre.

Skougaards Hus

Nede på brygga i Langesund ligger det gule «dragestilbygget» fra 1903.

Foto: Marie Roksund / NRK

Byr på musikk

I sommer blir det hagekonserter hver lørdag. «Sommerhagen Live» går av stabelen lørdag 11. juli, og byr på både erfarne og mindre erfarne artister.

– Det er bare til å komme, og det er bare til å ta en trall på scenen, for de som måtte ønske det. Her er alle velkommen, sier lokalpatrioten.

Inntektene fra konsertene går til å holde det gamle sykehuset i live så lenge som mulig.