NRK Meny
Normal

Vil folk ha en gammel eller moderne kirke?

I går la byggekomiteen frem sitt forslag på hva som skal erstatte Østre Porsgrunn kirke. Og de har valgt en ny og moderne kirke. Vi spurte 5 på gaten hva de synes om at dette valget.

Østre Porsgrunn kirke.
Foto: Trygve Strømstad

Anniken Petterson, Camilla Turøy og Karoline Thomassen

Anniken Petterson, Camilla Turøy og Karoline Thomassen

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

I går kom byggekomiteen med sin anbefaling til Porsgrunn Kirkelige fellesråd, når det gjelder kirken som skal erstatte den nedbrente Østre Porsgrunn kirke (som brant i april 2011). Komiteen gikk inn for å bygge en ny og moderne kirke, tilpasset moderne behov og kirkens liturgier og seremonier.

Men hva mener folk flest? NRK Telemark innhentet synspunktene fra et knippe lokalinnbyggere.

– Lignende kirke

Flere av de vi snakket med synes at det gamle og tradisjonelle er best.

– Jeg synes vi skal ha en lignende kirke som vi hadde. Jeg synes ikke moderne kirker passer inn. Kanskje andre plasser, men ikke her, sier Camilla Turøy.

– Jeg er enig med Camilla. Vi har ikke sett noen plantegning for den nye kirken som er planlagt. Men jeg synes den som var der var veldig fin. Så jeg kunne tenkt meg noe av det samme, sier Karoline Thomassen.

– Det er mange som har hatt et forhold til den kirken som var der. Så å gjøre helt om på den, kan bli litt galt, sier Anniken Petterson.

Andrea Kluck og Stine Torjussen

Andrea Kluck og Stine Torjussen

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Åpen for det nye

Andre er mer åpne for det nye og moderne.

– Jeg likte jo den gamle kirken veldig godt. Men samtidig når den først er borte tenker jeg at man trenger noe moderne, sier Stine Torjussen.

– Jeg har vel ikke noe forhold til den gamle kirken. Moderne kan jo være fint det og, sier Andrea Kluck.

– Spennende

Christian Dahl Jacobsen og Per Ståle Simensen

Christian Dahl Jacobsen og Per Ståle Simensen

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Det kan være spennende. Det er mye nytt som kan bli fint. Man må jo forholde seg til hva folk vil ha. Jeg er for det moderne, sier Åste Kiil.

– Jeg tenker det kan være bra. Du får ikke den gamle kirke tilbake uansett om du bygger en kopi av den. Jeg går ut ifra at komiteen har vurdert ut i fra mandatet sitt. Og da er vel det greit for meg, sier Håvard Moen.

Christian Dahl Jacobsen er også positiv:

– Det høres veldig smart ut. Det passer sikkert med de behov som er i dag, sier han.

Men ikke alle har noen oppfatning enda.

– Det har jeg ikke tatt stilling til, sier Per Ståle Simensen.

– Godt med en beslutning

Jentetrioen Janne Løkken, Janne Apneseth og Linn Myhre er ikke helt enige om hva som er best.

– Detter er spennende. Det er viktig å få en kirke, sier Janne Løkken.

– Jeg tenker at det viktigste er at de har tatt en beslutning. Nå har prosessen vært så lang og tung. Og sikkert veldig opprørende for alle som er involvert i forhold til å ha tatt siden. Så jeg tenker at det som er godt, er at de har tatt en beslutning, sier Janne Apneseth.

– Jeg er enig at det er viktig at det har skjedd noe. Men jeg tenker nok at en tradisjonell gammel kirke er best. Men det er nok fordi jeg liker tradisjoner, sier Linn Myhre.

Meningene vil fortsette å være mange og delte til den endelige beslutningen tas. Og noen må også ta den eventuelle regningen – en ny moderne kirke vil nemlig beløpe seg til mellom 80 og 110 millioner kroner, mens forsikringssummen lyder på kun 30 millioner.

 Janne Løkken, Janne Apneseth og Linn Myhre

Janne Løkken, Janne Apneseth og Linn Myhre har litt ulike oppfatninger om hvordan den nye kirken bør være.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

 • Vassproblem i Tinn

  Tinn kommune har problem med vasstilførselen i Skinnarbuområdet. Om lag 30 hytteabonnentar er utan vatn. Kommunen har fleire folk i arbeid for å løyse problemet så raskt som mogleg.

 • To til Ullevål i luftambulanse

  To personar er sendt med luftambulanse til Ullevål universitetssjukehus etter ein kollisjon på Bolkesjø i dag. Ulukka skjedde under ei forbikøyring, og politiet har beslaglagt førarkortet til ein av sjåførane.

 • Protesterer mot Intercity-utsetjing

  Fylkesordførar Sven Tore Løkslid ber Stortinget gripe inn for å hindre at utbygginga av Vestfoldbanen blir utsett. Dersom arbeida i Vestfold blir utsett risikerer Telemark å måtte vente på intercity-samband til 2035, seier Sven Tore Løkslid.

  Sven Tore Løkslid. AP
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Skagerak tener store pengar

  Skagerak Energi får eit årsoverskot på 1,66 milliardar kroner før avskrivingar. Det er ein auke på 27 prosent frå året før. Høge kraftprisar og reduserte kostnader er årsak til at innteninga aukar, seier konsernsjef Knut Barland.