Fylkesmannen refser barnevernet

Barnevernet i Porsgrunn får kraftig kritikk fra Fylkesmannen for ikke å ha reagert i en overgrepssak mot nordmannen som nå sitter fengslet i Gambia.

Solstad

Merete Solstad ved Fylkesmannen i Telemark retter skarp kritikk mot barnevernet i Porsgrunn for måten de håndterte overgrepssaken mot en far som forgrep seg på sin egen sønn. Seks år senere ble faren dømt for over hundre overgrep mot sønnen. Faren sitter nå fengslet i Gambia, der han er siktet for å ha forgrepet seg på flere barn.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Nordmannen som sitter fengslet i Gambia, siktet for overgrep mot flere barn, forgrep seg også på flere barn i Norge, deriblant sin egen sønn.

– Selv om barnevernet hadde mistanke om overgrepet, gjorde de ikke noe med det, sier underdirektør hos Fylkesmannen i Telemark, Merete Solstad til NRK.no.

Kjente til flere overgrep

– Kommunen satt med mye informasjon, de kjente til at det stadig dukket opp flere overgrep og de snakket ikke med gutten før det var gått tre måneder. På toppen av det hele henla de saken, samtidig som de uttrykte tydelig bekymring for hvordan gutten hadde det, sier Solstad.

Hun karakteriserer dette som grovt.

Barnevernet fikk allerede i 1999 bekymringsmeldinger mot mannen fra Porsgrunn. Til tross for det, gikk det seks år før mannen ble dømt for over hundre overgrep mot sin egen sønn.

Etter enda en overgrepsdom, dro 45 åringen senere til Gambia, hvor han nå er siktet for overgrep mot seks gutter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

overgrepsmistenkt Gambia

Den siktede 45-åringen hadde 6 gutter på rommet da han ble pågrepet i slutten av desember i fjor.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

– Burde håndtert saken annerledes

Også politiet i Oslo har innrømmet at de burde ha håndtert overgrepssaken annerledes enn de gjorde.

– I ettertid ser vi at vi absolutt burde prioritert å iverksette etterforskning av saken tidligere. Når vi kom i gang med etterforskningen, forsøkte vi å finne mannen på angitte adresser, men det viste seg at han ikke hadde fast bopel i Oslo. Vi lyktes derfor ikke å hente ham inn til avhør før han reiste til Gambia, sier Kari-Janne Lid, som er leder ved sedelighetsavsnittet ved Oslo politidistrikt.

Tok opp saken etter medieoppslag

Solstad sier det var var oppslagene i media som gjorde at de tok opp denne saken.

– Vi kunne ikke gjort noe annet, for vi kjente ikke til saken, sier Solstad.

Hun vet ikke om det finnes flere lignende saker.

– Jeg håper ikke det gjør det, og jeg håper at fokus på denne typen saksbehandling gjør at de vil endre praksis dersom det er kontor som behandler saker på denne måten, sier Solstad.

Innrømmer at det er gjort feil

Barnevernsleder i Porsgrunn, Hanne Størksen innrømmer at det ble gjort feil i håndteringen av saken.

– Vi tar de tilbakemeldingene som vi har fått fra Fylkesmannen til etterretning, og legger oss flate etter den kritikken som ble gitt i brevet, sier hun til NRK.no.

Hun sier rutinene nå er endret slik at lignende saker ikke vil bli håndtert på denne måten, i dag.

– Allerede før saken kom opp så har vi forbedret de rutinene vi har i forhold til slike saker, sier Størksen.