NRK Meny
Normal

Funnet ved hjelp av app

Ved hjelp av en app fant politiet to savnede turgåere etter en omfattende leteaksjon søndag kveld.

Close up of a man using mobile smart phone

En app kan være avgjørende for at politiet finner deg dersom du går deg vill.

Foto: Colourbox

Både politi og frivillige fra Røde Kors var involvert i søket etter to savnede turgåerne og hunden deres. De to var savnet i et fjellområde mellom Bø og Lunde i Telemark søndag kveld.

Paret i 20-årene varslet selv politiet søndag kveld etter at de gikk seg bort i det populære turområdet Gygrestolen. Politiet gav dem da beskjed om å laste ned luftambulanseappen slik at de ved hjelp av redningssentralen på Sola kunne finne posisjonen deres.

App var avgjørende

– Luftambulanseappen hadde stor betydning. Den gir ikke alltid helt korrekt svar, men i dette tilfellet stemte den noenlunde bra, sier operasjonsleder i politiet i Telemark, Vidar Aaltvedt.

Ny app fra Norsk Luftambulanse

Slik ser appen fra Norsk Luftambulanse ut.

Foto: Norsk Luftambulanse

Politiet sendte fire politifolk inn i fjellområdet som alle brukte posisjonen appen gav som mål.

– Vi hadde også kontakt med dem på telefon og oppnådde etter hvert kontakt med dem også i området, fortsetter han.

– Last ned appen

Politiet oppfordrer nå alle til å laste ned den viktige appen.

– Det finnes også andre som gjør tilsvarende. Men hvis man går seg vill og aktiviserer den så kommer man direkte til nærmeste AMK-sentral som også vil se posisjonen og det gjør det mye enklere å finne folk som har gått seg vill, sier han og husker tilbake til en annen sak der appen hadde en avgjørende betydning.

Vidar Aaltvedt

Operasjonsleder Vidar Aaltvedt oppfordrer alle til å laste ned den avgjørende appen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– For to år siden skulle en mor og en sønn gå på tur fra Nordseter til Sigridsbu på Blefjell i Telemark og så ble det mørkt og tåke og de fant ikke frem, begynner han.

– Vi visste posisjonen på Sigridsbu og via en app kunne de lese sin posisjon, også kunne vi med en liten utregning be dem stille kompasset på et visst antall grader, gå i 300 meter og vips så stod de ved døra til Sigridsbu, sier operasjonslederen entusiastisk.

Var våte og kalde

Også dagens leteaksjon fikk heldigvis en lykkelig slutt. Men paret som hadde gått seg vill var våte og kalde da de kom fra.

Hadde dere klart finne de uten appen?

– Ja, men det hadde tatt minst en time til, sier operasjonslederen.

Turgåerne gikk ut 12.30 søndag og ble funnet like etter klokken 20 søndag kveld.

Gygrestolen med sin særegne fjellformasjon er et populært turområde i Telemark. Turister anbefales å være i god fysisk form for å ta turen opp som er bratt og tung.

Norsk Luftambulanse App

Slik ser appen fra Norsk Luftambulanse ut.

Foto: Skjermdump
 • 1–0 Odd

  Odd leder 1–0 over Lillestrøm til pause, etter scoring av Sigurd Hauso Haugen. Odd har dominert store deler av omgangen, men Lillestrøm har vist seg farlige på kontringer.

 • Ingen alvorlige skader

  En kvinne i 20-åra fikk smerter i hånda og et ben som følge av ulykka i Høgenheitunnelen i ettermiddag. En bil kjørte inn i en annen bil bakfra, men politiet melder at begge førerne slapp unna uten alvorlige skader.

 • Høgenheitunnelen er åpna igjen

  Høgenheitunnelen er åpna igjen etter en trafikkulykke, melder politiet. Det er lange køer i sørgående retning som følge av ulykka.

  Brevikstunnelen - kø
  Foto: Jan Erik Tangen