– Valebøvegen har blitt en dumpingplass

SKIEN (NRK): Valebøvegen er kjent som snarveien mellom Skien og Notodden. Men nå har den også blitt en snarvei for late natursvin. Mange plasser langs vegen er det dumpet store mengder avfall.

Søppel i Valebø

SØPPEL: Søppeldumping langs Valebøvegen er et problem, mener GREP i Grenland.

Foto: Robert Hansen / NRK

– Jeg skjønner ikke at voksne folk har samvittighet til å gjøre dette, sier arbeidsleder Jørn Austad.

Han jobber i GREP Grenland som rydder rundt vegen på oppdrag fra Mesta og Statens vegvesen.

– Bare på denne turen har vi funnet dekk, kabler, byggeavfall, senger, skap, bildeler, trillebår, vaskemaskin og leker for å nevne noe. Det er helt vilt, sier Austad.

Vidar Madsen, Jørn Austad og Rune Grønvold i Grep

Fra venstre: Vidar Madsen, arbeidsleder i GREP i Grenland, Jørn Austad, arbeidsleder i GREP i Grenland og Rune Grønvold, arbeider i GREP i Grenland.

Foto: Robert Hansen / NRK

Har navn og adresse

På en av plassene fant ryddemannskapene til og med brev med navn og adresser blant søppelet. Disse vil bli overlevert politiet, og risikerer en anmeldelse.

– Når jeg ser at voksne folk dumper hengere fulle med søppel i naturen, da blir jeg skremt. Jeg synes en hundrelapp er lite å betale for å bli kvitt sin egen søppel. Vær så snill å ikke la andre plukke opp søpla etter deg, sier han bestemt.

GREP har 17 personer i ryddegruppa. De plukker opp mot 15 tonn søppel hver vår langs vegene i distriktet.

Fant en oppskåret Audi

Austad har plukket mye søppel, og blir ikke lenger overrasket over hva man finner av søppel.

– Det rareste jeg har funnet må være en Audi A4 som var helt oppskåret i deler. Det var et tydelig forsøk på svindel, så det rapporterte vi selvfølgelig inn, sier han.

Austad tror at det er vanlige folk som kaster søppel i et svakt øyeblikk, men han er skremt over moralen til mannen i gata.

– Det virker som moralen har blitt litt dårligere blant folk. Jeg skjønner helt ærlig ikke vitsen med å kjøre ut i skauen å dumpe søppel når vi har steder i Skien og Porsgrunn hvor man kan gjøre det.

Søppel i Valebø

Dette var noe av søppelet arbeiderne fra GREP fant når de ryddet langs Valebøvegen i Skien.

Foto: Robert Hansen / NRK

Austad mener GREP gjør en fantastisk jobb med å rydde etter andre, og mener folkene fortjener skryt.

– Jeg er imponert over at de som er med her for å rydde etter andre aldri klager. Det er en jobb for oss, men vi kunne gjort langt nyttigere ting enn å plukke søpla etter andre.