Hopp til innhold

Fulle hoteller flytter julebordene

Fulle hoteller på grunn av asylsøkere fører til at flere leter etter andre lokaler til årets julebord. Det kan være en fordel for noen av de mindre reiselivsaktørene.

Natadalgarden

Fulle hoteller har ført til at flere mindre reiselivsaktører blir kontaktet av folk som leter etter steder å ha julebordet. En av aktørene som har merket stor etterspørsel er Uppigard Natadal Gjestegarden i Flatdal.

Foto: Privat

Mange asylsøkere har skapt fulle hoteller flere steder. Det har ført til at mange må se seg rundt etter andre steder å holde årets julebord, noe Uppigard Natadal Gjestegarden i Flatdal har fått merke.

– Det har vært mye større etterspørsel i år, pluss at forespørslene ofte kommer fra store julebord med opptil 150 gjester. Det er jo ikke så vanlig med så store julebord på en liten gård, det normale er jo at hotellene tar disse, forteller Dag Aanderaa ved reiselivsbedriften.

Festsal

FESTSAL: Ett av rommene på gården hvor julebord kan arrangeres.

Foto: Privat

Han forteller at de har måttet omstrukturere og rydde litt på gården for å få plass til så mange gjester. Noen forespørsler har de måttet si nei til fordi de ikke har nok soveplasser. Gården har 48 senger fordelt på 20 rom.

– På de største julebordene blir det nok litt trangt, men vi har hatt 200 gjester til lunsj her en gang før, sier Aanderaa og legger til at det var på sommerstid.

Uppigard Natadal

JULEBORD: Uppigard Natadal har alltid tilbudt julebord, men ikke så stor skala som i år, forteller eierne.

Foto: Privat

Kan man si at krisen som får folk til å flykte til Norge gir ekstra fortjeneste til deg?

– Ja, det kan man jo si. Kokken vår jobber for fullt i disse dager for å forberede årets sesong, forteller verten.

Dro til Lesvos

Aanderaa har fikk selv opplevd flyktningsituasjonen på nært hold, da han dro til Lesvos på en studietur. Han forteller at han fikk et nytt inntrykk av situasjonen etter turen.

Dag Aanderaa

TRANGT: Dag Aanderaa sier det kan bli litt trangt når 150 gjester skal på julebord på gården. Her er han med ponnien Mikka.

Foto: Privat

– Dette var nok overklassemennesker. Men de ble likevel virkelig utnyttet og måtte betale stiv pris for å komme om bord i små gummibåter med mellom 60 og 80 andre mennesker.

Aanderaa forsøkte selv å hjelpe ved å reise til en av campene på stedet.

– Det var litt rart å opplevde flyktningsituasjonen i Hellas. Etter hvert vil jeg vel få kjennskap til flyktningene her i Telemark også, sier Aanderaa.