NRK Meny
Normal

Full krangel om hvor Bratsbergbanen bør gå

Bør Bratsbergbanen forlenges til Larvik? Dét hersker det stor uenighet om.

Bratsbergbanen

BRATSBERGBANEN: Togstrekningen er drøye 46 kilometer lang og går mellom Nordagutu og Eidanger.

Foto: nils martin brandvik / nrk

– Hvis vi nå sender signaler om at telemarkinger kan kjøre lokaltog til Larvik, da vil det ikke bli prioritert å kjøre regiontog helt til Skien.

Gry Anette Rekanes Amundsen

Frp-politiker Gry Anette Rekanes Amundsen mener Ap-politiker Robin Kåss er på feil spor når det gjelder Bratsbergbanen.

Foto: Roald Marker / NRK

Det sier fylkespolitiker for Frp Gry-Anette Rekanes Amundsen. Denne uken ble det, i Hovedutvalg for Samferdsel i Telemark fylkeskommune, foreslått at Bratsbergbanen skal gå helt til Larvik når Eidangerparsellen åpner høsten 2018.

Eidangerparsellen er jernbanestrekningen mellom Porsgrunn og Larvik, som vil sikre dobbeltspor mellom de to byene og en reisetid på 12 minutter.

Men forslaget falt ikke i god jord hos Rekanes Amundsen, som mener forslaget er ødeleggende for Intercitytog til Skien.

– Vi vil ikke at regiontogene skal stoppe i Larvik, vi vil at de skal gå helt til Skien. Også med tanke på fremtidig Intercity-utbygging. Da vil jeg heller at det skal gå regiontog mellom Larvik og Porsgrunn og at folk tar lokaltog til Notodden, sier Rekanes Amundsen.

Bratsbergbanen toget ankommer Porsgrunn

Bratsbergbanen har forbindelse med Vestfoldbanen, Brevikbanen og Sørlandsbanen. Her ankommer toget Porsgrunn.

Foto: Lars Hansen / NRK

– Vil gi et bedre tilbud

Frp-politikeren møter imidlertid motstand fra ordfører i Porsgrunn, og Ap-politiker, Robin Kåss. Han vil at Bratsbergbanen skal få endestasjon i Larvik, og mener det vil gi et bedre togtilbud til både telemarkinger og vestfoldinger.

Robin Kåss

Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss (Ap), mener blant annet pendlere og mennesker tilknyttet Høgskolen i Sørøst-Norge vil dra nytte av en forlengelse av Bratsbergbanen.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– For meg er det veldig underlig at noen politikere i Telemark klarer å være imot det å forbedre togtilbudet for våre innbyggere, sier han.

Rekanes Amundsen sier hun vil ha Intercitytogene helt til Skien. Hvorfor vil ikke du det?

– Jeg vil det. Men enn så lenge får vi et dobbeltspor mellom Larvik og Porsgrunn, men ikke videre til Tønsberg. Det begrenser antall Intercitytog vi kan ha, og da er det lurt at Bratsbergbanen går de siste minuttene ut til Larvik, sier Kåss.

Et villspor kritiserer Rekanes Amundsen, som håper Arbeiderpartiet legger tanken fra seg før behandlingen av Nasjonal Transportplan.

– Jeg vil at vi skal kjøre så mange tog og så gode tog som mulig på strekningen. Regiontogene går raskere og har større kapasitet enn lokaltogene på Bratsbergbanen har, sier hun.

 • Gasslekkasje på Herøya

  En gasslekkasje på Yaras anlegg på Herøya er under kontroll etter at 200 liter ammoniakk lakk ut. Det forteller operasjonsleder Vidar Aaltvedt hos politiet i Telemark. Lekkasjen skjedde litt over kl. 1700 i dag. Ingen personer ble skadet. Målinger i området viser at det nå ikke er fare for liv og helse. Politiet og bedriften skal jobbe videre med å finne ut av årsaken til ammoniakklekkasjen.

 • Helikopter rykket unødig ut

  Et helikopter fra Sola rykket ut til Kvinesdal i forbindelse med aktivering av SOS-funksjon på en smartklokke, men det viste seg å være falsk alarm. Hovedredningssentralen ber personer med slike nødsendere om å sette seg inn i hvordan de virker.

 • – Nedslående kontrollresultat

  To personer mistet førerkortet og 24 personer fikk bøter i en trafikkontroll i Gransherad søndag. Barn med rattkjelker gikk langs veien mens kontrollen pågikk.

  – Resultatet av dagens kontroll var nedslående. Det som er helt sikkert er at UP vil besøke Gransherad igjen, skriver politiet på Twitter.

 • Notoddens kamp avlyst

  Notoddens treningskamp mot Åsane er avlyst grunnet sykdom i troppen og overvann på banen. Hele ni spillere er blitt syke. Kampen skulle egentlig startet klokken 16 i ettermiddag,