NRK Meny
Normal

Full krangel om hvor Bratsbergbanen bør gå

Bør Bratsbergbanen forlenges til Larvik? Dét hersker det stor uenighet om.

Bratsbergbanen

BRATSBERGBANEN: Togstrekningen er drøye 46 kilometer lang og går mellom Nordagutu og Eidanger.

Foto: nils martin brandvik / nrk

– Hvis vi nå sender signaler om at telemarkinger kan kjøre lokaltog til Larvik, da vil det ikke bli prioritert å kjøre regiontog helt til Skien.

Gry Anette Rekanes Amundsen

Frp-politiker Gry Anette Rekanes Amundsen mener Ap-politiker Robin Kåss er på feil spor når det gjelder Bratsbergbanen.

Foto: Roald Marker / NRK

Det sier fylkespolitiker for Frp Gry-Anette Rekanes Amundsen. Denne uken ble det, i Hovedutvalg for Samferdsel i Telemark fylkeskommune, foreslått at Bratsbergbanen skal gå helt til Larvik når Eidangerparsellen åpner høsten 2018.

Eidangerparsellen er jernbanestrekningen mellom Porsgrunn og Larvik, som vil sikre dobbeltspor mellom de to byene og en reisetid på 12 minutter.

Men forslaget falt ikke i god jord hos Rekanes Amundsen, som mener forslaget er ødeleggende for Intercitytog til Skien.

– Vi vil ikke at regiontogene skal stoppe i Larvik, vi vil at de skal gå helt til Skien. Også med tanke på fremtidig Intercity-utbygging. Da vil jeg heller at det skal gå regiontog mellom Larvik og Porsgrunn og at folk tar lokaltog til Notodden, sier Rekanes Amundsen.

Bratsbergbanen toget ankommer Porsgrunn

Bratsbergbanen har forbindelse med Vestfoldbanen, Brevikbanen og Sørlandsbanen. Her ankommer toget Porsgrunn.

Foto: Lars Hansen / NRK

– Vil gi et bedre tilbud

Frp-politikeren møter imidlertid motstand fra ordfører i Porsgrunn, og Ap-politiker, Robin Kåss. Han vil at Bratsbergbanen skal få endestasjon i Larvik, og mener det vil gi et bedre togtilbud til både telemarkinger og vestfoldinger.

Robin Kåss

Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss (Ap), mener blant annet pendlere og mennesker tilknyttet Høgskolen i Sørøst-Norge vil dra nytte av en forlengelse av Bratsbergbanen.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– For meg er det veldig underlig at noen politikere i Telemark klarer å være imot det å forbedre togtilbudet for våre innbyggere, sier han.

Rekanes Amundsen sier hun vil ha Intercitytogene helt til Skien. Hvorfor vil ikke du det?

– Jeg vil det. Men enn så lenge får vi et dobbeltspor mellom Larvik og Porsgrunn, men ikke videre til Tønsberg. Det begrenser antall Intercitytog vi kan ha, og da er det lurt at Bratsbergbanen går de siste minuttene ut til Larvik, sier Kåss.

Et villspor kritiserer Rekanes Amundsen, som håper Arbeiderpartiet legger tanken fra seg før behandlingen av Nasjonal Transportplan.

– Jeg vil at vi skal kjøre så mange tog og så gode tog som mulig på strekningen. Regiontogene går raskere og har større kapasitet enn lokaltogene på Bratsbergbanen har, sier hun.

 • Tok avskil med Bjørg Vik

  Ei fullsett Vestsida kyrkje i Porsgrunn tok i dag avskil med forfattaren Bjørg Vik, som døydde sist sundag. Familie og vener heidra den særmerkte forfattaren, som utmerka seg ved å skrive om kvinners liv og kamp.

  Gravferd, begravelse Bjørg Vik
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Sett fri etter å ha truga politiet

  Mannen som truga med å skyte mot politiet på Akkerhaugen i går er sett fri. Mannen er avhøyrt, og politiet trur ikkje det er fare for at mannen vil setje fram nye trugsmål, seier politiadvokat Ingebjørg Marie Landsverk.

 • Heile Grenland har fått straum

  Skagerak Energi har no retta så godt som alle feila på straumnettet i Grenland. Det står att to kundar i Valebø, men desse får straumen tilbake i løpet av dagen, seier kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes.

 • Dømd for likskjending

  Den 33 år gamle dottera til avdøde Kari Grønnestad er dømd til fengsel i åtte månader for å ha skjenda liket til mor si. Ho har tidlegare sete varetektsfengsla i 172 dagar, og det tyder at straffa er ferdigsona, skriv TA. Kari Grønnestad blei meldt sakna i 2012, og tre år seinare blei ho funnen drepen, dumpa i eit hundebur ved Langbryggene i Skien.