NRK Meny
Normal

Full kontroll fra stolen

Arendal (NRK): De startet med lydighetstrening i 4. divisjon i fjor. I år er de i eliteklassen. Funksjonsfriske konkurrenter er imponert.

Torgrim sørensen og James

James i fullt firsprang på vei mot målet. Torgrim Sørensen følger nøye med. Connie Kristensen leder treningen.

Foto: Roald Marker / NRK

Kommandoropene "rundt", "stopp" og "høyre" gjaller gjennom Sørlandet hundehall. Stemmen tilhører Torgrim Sørensen. Sammen med hunden James har han tatt den ukentlige turen fra Skien til Arendal for å trene lydighet.

Både Torgrim og James ser ut til å trives mens Anette Kristiansen leder treningen med gode råd og innspill.

Anette har drevet med dette siden 1988 og er landslagsdeltager. Her har jeg mye å lære, sier Torgrim.

Jobber for belønning

Konkurransene i lydighet består av 10 øvelser. Akkurat nå terper de på en liten, men viktig detalj. Under kommando skal James løpe inn i en oppmerka firkant og stoppe der.

– Vi må få han til å stoppe i midten. Havner en av potene på grensestripene, er det poengtrekk, forteller hun.

Sammen med Connie Kristensen trener de to i Sørlandet hundehall, et samlingssted for alle som trener lydighet.

Anette Kristiansen Connie Kristensen

Anette Kristiansen Connie Kristensen har lang erfaring med lydighetstrening, Her med hundene Flip, Doc og Kril.

Foto: Roald Marker / NRK

Etter flere justeringer gjør James akkurat som han skal. Da vanker det belønning i form av lekeslåssing.

– Det er dette han jobber for, forteller Torgrim, mens han og James kjemper om en hundeleke.

– Nok, kommanderer Torgrim og James slipper øyeblikkelig taket.

Neste øvelse er enda vanskeligere. James skal løpe, stoppe og så få beskjed om han skal løpe til venstre, midtre eller høyre leke. Torgrim gir korte og presise kommandoer, som James denne dagen følger til punkt og prikke. Det blir jubel og latter og ny lekeslåsskamp.

– Smilet forteller vel det meste. Her var det ikke mye å trekke for sier Torgrim og ser fornøyd bort på Anette, som nikker enig.

Les mer om hund:

Rykket opp med rekordfart

Det er høyst uvanlig å rykke opp fire divisjoner på under ett år, slik Torgrim og James har klart. Enda mer imponerende er det å klare det fra rullestolen.

Allerede da han deltok i de lavere divisjoner begynte ryktene å gå. Da vi fikk se hva de er gode for, var det flere som sa: woow. Når Torgrim i tillegg sitter i rullestol, er det helt fantastisk, sier en imponert Anette Kristiansen.

Etter to timers trening oppsummerer Anette dagens økt.

Vi må fremdeles jobbe med å få han til å stoppe riktig i firkanten, men med den fremgangen dere har, er det ikke lenge før du har championatet ditt.

–Mye godord å høre. Hva tenker du selv?

Det er jo målet, så da får vi tro på det. Du er jo god nok, sier han til James som sitter trofast på plass ved rullestolen.

James klarer til slutt å velge riktig
 • To til sykehus med luftambulanse

  En person er fraktet med luftambulanse til Haukeland og en til sykehuset i Skien etter at en personbil og en lastebil kolliderte litt før 19.30 fredag kveld. Skadeomfanget er fortsatt ukjent. E 134 er åpen for trafikk.

 • En person fastklemt etter kollisjon

  En person sitter fastklemt etter at en personbil og en lastebil kolliderte på E134 ved Vinjesvingen fredag kveld. To luftambulanser er på stedet. Totalt personer er skadd etter ulykken. Skadeomfanget er foreløpig ukjent.

 • Kollisjon mellom bil og lastebil

  En lastebil og en personbil har kollidert på Vinjevegen i Vinje. Skadeomfanget er foreløbig ukjent. Nødetatene er på vei til stedet. Ifølge Vegvesenet er E134 stengt ved Vinjesvingen, mellom Haukeli og Seljord.

 • Flere innbrudd på Bratsberg

  Politiet har mottatt meldinger om flere innbrudd i hus på Bratsberg i ettermiddag. Det er blant annet stjålet gjenstander i sølv. Politiet etterlyser tips i saken.